ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

An employee checks screens in a simulation of a control room at Belgian nuclear power station in Tihange March 16, 2011. The European Commission said on Tuesday it wanted nuclear plants to undergo stress tests to prove their safety, not only in the 27 EU countries, but also in neighbouring states.    REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: ENERGY) - RTR2JYS8

Μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα το ISIS;

σε Κόσμος

Ερευνητής του Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι το ISIS μπορεί να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από το ISIS μπορεί να μην είναι τόσο μακρινή όσο θεωρούν πολλοί, υποστηρίζει ένας ερευνητής του Χάρβαρντ. Σε μια πρόσφατη έκθεση για το Κέντρο Belfer του Χάρβαρντ, ο Matthew Bunn εξηγεί πώς η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας αυξάνεται, καθώς οι εξτρεμιστικές ομάδες συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ενώ δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη ένδειξη ότι το ISIS επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών υλικών, ο ερευνητής αναφέρει ότι οι ενέργειες και η ρητορική της ομάδας δείχνουν την ανάγκη του για τέτοια ισχυρά όπλα.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ύποπτων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο. Ενώ θα ήταν δύσκολο το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες να αποκτήσουν τη γνώση των χαρακτηριστικών ασφαλείας και την πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά, ο Bunn εξηγεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των προθέσεων αυξάνονται. Η έκθεση βγήκε λίγο πριν την σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει να καθοριστεί το μέγεθος της πιθανότητας οι τρομοκρατικές ομάδες να πάρουν στα χέρια τους πυρηνικά υλικά.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την απειλή των τριών τύπων πυρηνικής ή ραδιολογικής τρομοκρατίας: την έκρηξη μιας πραγματικής πυρηνικής βόμβας, τη δολιοφθορά μιας πυρηνικής μονάδας, ή τη χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» για να εξαπλωθούν ραδιενεργά υλικά. Κάθε μία από αυτές ενέχει διαφορετικό επίπεδο κινδύνου. Οι συγγραφείς επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στον πιθανό κίνδυνο από τη χρήση μιας πραγματικής πυρηνικής βόμβας, καθώς αυτό θα ήταν το «πιο καταστροφικό» ενδεχόμενο.
Όμως, και οι άλλοι τύποι απειλών δεν έρχονται χωρίς συνέπειες. «Η ραδιενέργεια από μια βρώμικη βόμβα, αντίθετα, μπορεί να μην σκοτώσει κανέναν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, αλλά θα μπορούσε να επιφέρει δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων από την οικονομική αναστάτωση και το κόστος καθαρισμού» γράφουν οι συντάκτες. «Τα αποτελέσματα της δολιοφθοράς πυρηνικών εγκαταστάσεων θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ειδική φύση της επίθεσης, αλλά πιθανόν η σοβαρότητά τους θα κυμαίνεται μεταξύ των άλλων δύο τύπων επιθέσεων. Η δυσκολία της επίτευξης ενός επιτυχούς σαμποτάζ είναι επίσης κάτι ενδιάμεσο μεταξύ των άλλων δύο».
Για να μειωθεί η πιθανότητα των επιθέσεων αυτών, η έκθεση εξηγεί ότι η αποτελεσματική και βιώσιμη πυρηνική ασφάλεια είναι αναγκαία. Αλλά, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές λένε δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορεί να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη όπου μπορούν να αποκτηθούν ραδιενεργά υλικά και είναι λιγότερο προστατευμένα.
Νοσοκομεία και βιομηχανικοί χώροι, για παράδειγμα, περιέχουν επίσης τέτοια υλικά σε μια πιο εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία, εξηγεί ο ερευνητής. «Η πραγμάτωση μιας πυρηνικής βόμβας δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι δυνητικά εντός των δυνατοτήτων μιας τεχνικά εξελιγμένης τρομοκρατικής ομάδας, όπως πολλές κυβερνητικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει» γράφουν οι συγγραφείς. Αν και η πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος μπορεί να μην είναι υψηλή ακόμα, οι πιθανές συνέπειες θα είναι καταστροφικές, λένε οι ερευνητές, και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη βελτίωση των μέτρων πυρηνικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
dailymail.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top