ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1_

Νάρκη Καραμανλή στον Κυριάκο

σε Ελλάδα/Πολιτική

Αντιμέτωπος με μία μείζονα πρόκληση έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκδήλωση του «αντάρτικου» από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, διαμέσου του «ανθρώπου» του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έπειτα από σιωπή 6 μηνών, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, που έχασε πανηγυρικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία απρόβλεπτη εκλογή-θρίλερ, τον περασμένο Ιανουάριο, βγήκε στο αντάρτικο, εκφράζοντας την διαφωνία του με όλες τις αιχμές και τις αποφάσεις που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και, φυσικά, υλοποιώντας το δόγμα του «μέντορά» του, Κώστα Καραμανλή: δηλαδή την απλόχερη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, με παράλληλη υπονόμευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης…
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόσο καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΡΘΡΟΥ», οργάνωνε την αντεπίθεσή του. Συνομιλούσε με στελέχη που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές και, φυσικά, η πόρτα του γραφείου, αλλά και του σπιτιού του Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα ήταν πάντοτε ανοιχτή για τον πρώην μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ.

Υπονομευτικές ρουκέτες
Έτσι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης περίμενε στη γωνία για να υλοποιήσει το σχέδιο Καραμανλή. Ένα σχέδιο υπονόμευσης που θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί στην πρώτη δύσκολη στιγμή για τη ΝΔ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης, το αίτημα για εκλογές «ατόνησε» στα μάτια πολλών στελεχών της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξαναχτύπησε την περασμένη εβδομάδα, από τα μικρόφωνα του -φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση- Real FM. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διαφοροποιήθηκε σχεδόν σε… όλα τα θέματα: διαφώνησε με το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ενώ ζήτησε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η τακτική που υιοθέτησε ο ίδιος και κατάντησε τη ΝΔ «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σε διαδοχικές ήττες στις εκλογές. Την στρατηγική της «εθνικής συναίνεσης». Σαν να μην έφταναν αυτά, με περισσή αυθάδεια επισήμανε ότι «δε θα συμφωνήσουμε ποτέ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα πρόσωπα» και, φωτογραφίζοντας ευθέως τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, επισήμανε ότι όσοι κραυγάζουν δεν έχουν θέση στην ηγετική ομάδα. Το σύνθημα «φύγετε» δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει», επισήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκφράζοντας την αντίθεσή του με την προκήρυξη εκλογών, ενώ πρόσθεσε ότι «ζητούμενο παραμένει η εθνική συνεννόηση και όχι οι κραυγές». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επαναφέρει στην δημόσια συζήτηση την πρότασή του για ίδρυση «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης», παρά το γεγονός ότι αυτή έχει απορριφθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα!

Επί της ουσίας στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τα όσα είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για το «σχέδιο Β», αλλά και η ημέρα που επέλεξε να σπάσει τη σιωπή του, δείχνει ανάγλυφα το σχέδιο υπονόμευσης που εφαρμόζει η «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, δηλαδή, έφτασε στο σημείο να… υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τα πεπραγμένα Βαρουφάκη. Την ώρα που η ΝΔ προσπαθούσε -και το κατάφερνε μια χαρά- να βάλει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις ότι μία άτυπη ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ έφτιαχναν «σχέδιο Β» για αποχώρηση από το ευρώ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήρθε να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Την ώρα, δηλαδή, που η ΝΔ έδινε την μάχη της οξύτατης αντιπολίτευσης, ζητώντας εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο που παραλίγο να μας εξωπετάξει από το ευρώ, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθετε στη Βουλή αίτημα κατάθεσης εγγράφων (για το πόρισμα της επιτροπής του… σχεδίου Β), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έφτασε στο σημείο να πει ότι… «η κρατική μηχανή έπρεπε να έχει σχέδιο Β». Μ’ άλλα λόγια, αθώωσε το δίδυμο Βαρουφάκη-Τσίπρα, που σχεδίαζαν κλείσιμο των τραπεζών, έξοδο του στρατού στους δρόμους, συσσίτια, οικονομία στα καύσιμα και τα τρόφιμα, αλλά και έκδοση δραχμής με παράλληλη έξοδο από το ευρώ.
Κι όλα αυτά, την ώρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδιναν παραλλήλως τη μάχη του εκλογικού νόμου, ώστε να μην βρεθούν οι 200 βουλευτές και να μην εφαρμοστεί το «συμβόλαιο ακυβερνησίας» της απλής αναλογικής. Αλλά και μία μόλις ημέρα μετά την ενδιαφέρουσα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έδρα της ΕΚΤ, όπου ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι άκουσε με ενδιαφέρον τις εναλλακτικές και φιλελεύθερες προτάσεις του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με υπογραφή Καραμανλή
Όπως προαναφέρθηκε, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κινήθηκε μόνος. Όπως παραδέχονται και «γαλάζια» κομματικά στελέχη, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αφού εξάλλου και ο τελευταίος έχει εκδηλώσει μέσω συνομιλητών του τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του με την κεντρική στρατηγική του νέου προέδρου της ΝΔ. Εξάλλου, είναι γνωστό προς όλους ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές τον άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προφανώς δεν αισθάνεται άνετα που τώρα η ΝΔ έχει πέσει σε… ξένα χέρια.

13516684_1245043682202423_8406493123863298649_n

Η πρόκληση του Κυριάκου
Συνεπώς, είναι προφανές ότι η υπονόμευση έχει την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι μόνο ένα… εκτελεστικό όργανο. Ωστόσο, τώρα η πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τεράστια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το «ΆΡΘΡΟ» παρενέβη στην εσωκομματική συζήτηση με το κεντρικό θέμα του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να μοιάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσει… συνιστώσες και πολυφωνία. Η επιβεβαίωση ήρθε με τραγικό τρόπο λίγες μόλις ημέρες μετά, με την πολλαπλή διαφοροποίηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Και τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επισήμως αντιμέτωπος με την πρόκληση να διαχειριστεί την υπονόμευση και να «επιβάλει» στο κόμμα μία κεντρική γραμμή και ένα σαφές, φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό στίγμα, που θα γίνεται σεβαστό από όλους. Μ’ άλλα λόγια, τώρα είναι η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει από απλός αρχηγός να γίνει ηγέτης.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top