ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Syria_1

«Να διατηρηθεί πάση θυσία η εκεχειρία στη Συρία!»

σε Κόσμος

Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή ότι η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη χωρίς τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Στην τηλεφωνική συνομιλία συμμετείχαν Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Κάμερον και ο Πούτιν.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Ρώσο πρόεδρο, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάσκεψης, ότι η παύση των εχθροπραξιών πρέπει να διατηρηθεί, προκειμένου να τελειώσει η διαμάχη που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε μία τεράστια προσφυγική κρίση.
«Το βασικό σημείο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν ήταν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν το γεγονός ότι η εύθραυστη εκεχειρία μοιάζει να διατηρείται» ανέφερε η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ως μία θετική δυναμική για να δημιουργηθεί momentum για τις συνομιλίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από μία εκεχειρία σε μία μεγαλύτερης διάρκειας ειρήνη με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης μακριά από τον Άσαντ» σημείωσε η εκπρόσωπος. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε αναλυτικά το μέλλον του Άσαντ.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία» είπε, τονίζοντας ότι ο Κάμερον «υπογράμμισε τη σημασία μίας μετάβασης μακριά από τον Άσαντ σε μία κυβέρνηση που μπορεί να αντιπροσωπεύει πλήρως τις κοινότητες στη Συρία» τόνισε η ίδια. «Νομίζω ότι στόχος της σημερινής συνομιλίας είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί, έτσι ώστε οι (ειρηνευτικές συνομιλίες) μπορούν να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη» τόνισε.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Ρωσία συμφώνησαν ότι τα πρώτα θετικά δείγματα από τη διακοπή των εχθροπραξιών έχουν αρχίσει να φαίνονται.
Η Ρωσία εκτιμά ότι η απόφαση της συριακής κυβέρνησης για βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο «δεν θα εμποδίσει τα βήματα προς την ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο τηλεφώνημα αναφέρθηκε η σημασία της συνέχισης του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο» επί του πεδίου στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι δύο προϋποθέσεις μένει να ικανοποιηθούν προκειμένου να επαναληφθούν στη Γενεύη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Ευχόμαστε την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Είμαστε σύμφωνοι ότι για να θεωρήσουμε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν εκ νέου με αξιόπιστο τρόπο, δύο προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται: η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους και η πλήρης συμμόρφωση στην εκεχειρία», τόνισε ο Ερό στο τέλος τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Βρετανίας στο Παρίσι στην οποία συζήτησαν για τη συριακή κρίση.
«Υπάρχει πραγματική πρόοδος, αλλά ακόμα απαράδεκτες καταστάσεις», πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δύο αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Παρασκευή περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες ανατολικά της Δαμασκού, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πριν από μία εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top