ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Draghi3

Ντράγκι: Δημόσιο ταμείο για τα «κόκκινα» δάνεια

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να απορροφά «κόκκινα» δάνεια (public backstop), τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την Ευρωζώνη». Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόσο η δημιουργία του ταμείου όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).
O κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, επεσήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει (αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια) προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top