Mario_Draghie1

Ντράγκι: Η ανάκαμψη αποκτά μομέντουμ

σε Billion

Η ευρωπαϊκή οικονομία, το προσεχές διάστημα, ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερο μομέντουμ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου. «Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται και με βάση τα διαθέσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική» εξήγησε, χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσε την ύπαρξη «μίας σειράς ενδείξεων ενδυνάμωσης της ανάπτυξης», η οποία μάλιστα – κατά τον ίδιο – αναμένεται να προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις.
Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προχώρησε στη θετική αναθεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων της Ευρωζώνης, ως εξής:
Ανάπτυξη 1,8% το 2017 (1,7% η πρότερη εκτίμηση)
Ανάπτυξη 1,7% το 2018 (1,6% η πρότερη εκτίμηση)
Ανάπτυξη 1,6% το 2019 (1,6% η πρότερη εκτίμηση)
Σε κάθε περίπτωση, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι στις προοπτικές της οικονομίας παραμένουν «ζωντανοί», αν και με μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, στιγμάτισε την υποτονική κατανάλωση στις χώρες της Ευρωζώνης και επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, κατέστησε σαφές ότι «οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας κυρίως, του κόστους ενέργειας και τροφίμων» καθώς εξαιρουμένων των προαναφερθέντων κλάδων, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Παρ’ όλα αυτά, όπως γνωστοποίησε, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού:
Στο 1,7% το 2017 (1,3% η πρότερη πρόβλεψη)
Στο 1,6% το 2018 (1,5% η πρότερη πρόβλεψη)
Στο 1,7% το 2019 (1,7% η πρότερη πρόβλεψη)
«Οι παραπάνω εκτιμήσεις τελούν υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής της νομισματική μας πολικής» έσπευσε να υπογραμμίσει και επανέλαβε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει σε μεγάλο βαθμό, εξαλειφθεί.
«Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επανέλθει σε ένα βιώσιμο επίπεδο, δίχως βοήθεια» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα βρίσκεται σε ισχύ έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, εξακολουθούν να στηρίζουν σημαντικά τις συνθήκες στις αγορές χρήματος» τόνισε o Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας ως «επιτυχημένη» την πολιτική της ΕΚΤ.
Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι «το διοικητικό συμβούλιο έχει γνώση αυτής της επιτυχίας». «Η τρέχουσα πολιτική είναι η πλέον κατάλληλη» ανέφερε, επίσης.
Όσον αφορά τα νομισματικά εργαλεία, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για ένα νέο γύρο TLTRO και απέδωσε αυτή την επιλογή, στη βελτίωση του «ισοζυγίου» των κινδύνων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*