ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

oidipous-kazakos_lignadis-2-e1499868915704

«Οιδίπους επί Κολωνώ» στο Θέατρο Βράχων

σε Πολιτισμός

O Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθετεί φέτος το καλοκαίρι την τραγωδία του Σοφοκλή «ΟΙΔΙΠΟΥΣ επί Κολωνώ», η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βράχων την Δευτέρα 24 Ιουλίου.
Ο «Ξένος» Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας «φιλοξενία» από τους ντόπιους με μόνο συμπαραστάτη του, την κόρη και αδελφή του Αντιγόνη.
Μετά από διαπραγματεύσεις του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη- αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο – αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου.
Η καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μέσα από την ιδιαίτερη χρήση των ιστορικών διαστρωματώσεων της ελληνικής γλώσσας, δίνει τον καμβά για μια πνευματική συνάντηση θεατών και θιάσου με την παράδοση και τη μοντερνικότητα.
Ο Σταύρος Τσακίρης, ερευνά μια φόρμα αφήγησης της τραγωδίας σαν μια κοινή γιορτή θεατών και ηθοποιών. Σ’ ένα άδειο τοπίο, με τη χρήση ελάχιστων αντικειμένων, παρακολουθούμε σαν μια «παραβολή» τις τελευταίες στιγμές του Οιδίποδα.
Οι ηθοποιοί «ντύνονται» τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Το ίδιο και οι χώροι. Σχηματίζονται, αλλάζουν και αναιρούνται «μαγικά». Η συνεχής παρουσία της μουσικής του Μίνου Μάτσα, που εκτελείται μόνο από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα παρουσίασης ενός επικολυρικού ποιήματος.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Επεξεργασία κειμένου: Σταύρος Σ. Τσακίρης – Δήμητρα Πετροπούλου. Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Μουσική διδασκαλία: Bαλέρια Δημητριάδου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης. Διανομή (Με Σειρά Εμφάνισης): Ξένος: Δημήτρης Λιγνάδης. Οιδίπους: Κώστας Καζάκος. Αντιγόνη: Κόρα Καρβούνη. Ισμήνη: Τζέννυ Κόλλια. Θησέας: Άρης Τρουπάκης. Κρέων: Δημήτρης Ήμελλος. Πολυνείκης: Δημήτρης Λάλος

Θέατρο Βράχων, Πλ. Αναγνωσταρά, Βύρωνας
Ημέρα παράστασης: 24 Ιουλίου στις 21:00
Eισιτήρια: 18€ – Μειωμένο: 15€

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Πολιτισμός

xoros_trygonas

Το τραγούδι της τρυγόνας

Ο στιχουργός λαός στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος προς τα πουλιά. Πολλά τραγούδια δημιούργησε,
Go to Top