ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Foteini1

«Οι ήρωές μου είναι ανθρώπινοι, δεν διστάζουν να ψάξουν και να ανακαλύψουν τη φύση τους»

σε Πολιτισμός

Μπορεί ο άνθρωπος να ορίσει τη μοίρα του; Μπορεί ένας έρωτας να σε αλλάξει για πάντα; Να στοιχειώσει τη ζωή, να καταπολεμήσει τον θάνατο; Η Φωτεινή Ναούμ μιλάει στο «ΑΡΘΡΟ» και αποκαλύπτει λεπτομέριες γύρω από το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Υγρή Πόλη» που κυκλοφορεί από της εκδόσεις Διόπτρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ

Ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε πολύ μπορεί να συνεχίσει να ζει απορρίπτοντας τον ίδιο τον εαυτό του; Τι είναι τελικά πιο ισχυρό, το «πρέπει» ή το «επιθυμώ»;
Η υγρή πόλη είμαι εγώ. Είμαστε εμείς. Η κοινωνία που ζούμε, όλα αυτά που καλούμαστε να βιώσουμε χωρίς να μας έχει προετοιμάσει κανείς. Το ποτάμι άλλοτε ξεσκεπάζει και άλλοτε ενώνει και ευλογεί. Η υγρή πόλη είναι μια πόλη μαγική.

Τι στάθηκε πηγή έμπνευσης για αυτό το βιβλίο;
Ήρθε πολύ φυσικά. Ήμουν κάπως άκεφη κι αγουροξυπνημένη, όταν πέρασε για μια καλημέρα ο ξάδερφός μου ο Ζαχαρίας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε κάτι για ένα κουρείο μέσα στη σκεπαστή αγορά. Κοντά σαράντα χρόνια ζω σ αυτή την πόλη και δεν το είχα προσέξει ποτέ. Ε, αυτό ήταν. Όλη την ώρα τριγυρνούσε στο μυαλό μου. Φαντάστηκα έναν κουρέα κι άρχισα να γράφω γι αυτόν. Ήταν μια φοβερή διαδικασία. Μου σύστησε απ την αρχή την πόλη μου. Μια πόλη που αγαπώ και θα αγαπούσα ακόμη περισσότερο, αν είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε την παλιά της εικόνα. Τους πλακόστρωτους δρόμους, τη γραφική στρόγγυλη πλατεία, τις βρύσες και τα μεγάλα πλατάνια. Ήταν χαρά λοιπόν για μένα, να επιστρέψω στο παρελθόν, χωρίς σαφές χρονικό πλαίσιο και να περιδιαβώ την πόλη μου, να γνωρίσω πλήθος ανθρώπων που θα θελα να συναντήσω.

Ένα πολυπρόσωπο έργο. Ξεχωρίζετε κάποιον, κάποιους από αυτό;
Οπωσδήποτε τη Χλόη και τον Ζαν. Ο ένας είναι η συνέχεια του άλλου. Το αρσενικό και το θηλυκό. Παθιασμένοι, ντελικάτοι, ασυμβίβαστοι χωρίς οργή μέσα τους. Ενσαρκώνουν πολύ απαλά το ρόλο τους, θυμίζουν νερό που τρέχει σε ρυάκι. Μπορεί σε μας να φαίνονται ακραίοι, υπερβολικοί, παρορμητικοί, οι ίδιοι όμως είναι απολύτως εντάξει μ αυτό που ζουν, αυτό που επιθυμούν και διεκδικούν.
Ο Ζαχαρίας και η Λαμπρινή έχουν επίσης τη γοητεία τους, μα αυτούς είχα τη χαρά, να τους γνωρίσω. Όχι ακριβώς όπως τους τοποθετώ στο βιβλίο, μα τα κύρια συστατικά τους, τα ξέρω. Σταθεροί, πειθαρχημένοι, δυναμικοί, τυχοδιώκτες και αρκετά τολμηροί για την εποχή. Ξεχωριστοί άνθρωποι, θαυμάσιο ζευγάρι.

Αν θα μπορούσατε να συναντήσετε κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου σας, ποιος θα ήταν και τι θα του λέγατε.
Νομίζω πως η πιο τραγική φιγούρα, ανάμεσα σ όλους, είναι ο Λεωνίδας. Σε αυτόν θα επέστρεφα. Αυτόν θα πλησίαζα και θα προσπαθούσα να τον πείσω να μείνει εκεί, στο Παρίσι. Να μην επιστρέψει στην Κομοτηνή. Να μην φοβηθεί τη φύση του, να μην αφήσει τον Ζαν, να μην χαντακωθεί σε ένα βαλτότοπο, στην άκρη της Ελλάδας που εκείνος έχει την αίσθηση πως είναι Ανατολή. Σας είπα η πόλη είναι υγρή. Αλλάζει και μεταλλάζει. Ο Λεωνίδας δεν ήταν για εδώ. Έπρεπε να παραμείνει εκεί.

Υπάρχουν αρκετές ερωτικές σκηνές. Γιατί το επιλέξατε αυτό;
Αρχικά δεν το είχα προαποφασίσει, συνέβη. Ήρθε μαζί με τους ήρωες. Δεν έβαλα φρένο. Ίσα ίσα που έβαλα πλάτες για να αναπτυχθούν, να βιωθούν σε όλη την έντασή τους. Αγαπώ τον έρωτα. Ψυχικό και σαρκικό. Φοβάμαι πως ακόμη κι αυτός, έχει χάσει την αίγλη του στις μέρες μας. Οι ήρωές μου είναι ανθρώπινοι, κρεάτινοι, δεν διστάζουν να ζήσουν, να ψάξουν και να ανακαλύψουν τη φύση τους, τη χαρά της ζωής και κυρίως τα ταπεινά πανανθρώπινα ένστικτα- όριά τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι το θεωρούν τολμηρό, περιττό ή οτιδήποτε άλλο. Αγαπώ να διαβάζω με πάθος διάφορα είδη λογοτεχνίας. Ωστόσο, βιβλίο χωρίς ίχνος σεξ, είναι για μένα φαγητό χωρίς αλάτι. Κάποιοι τα προτιμούν ανάλατα. Εγώ όχι. Θα βρείτε όλα μου τα βιβλία αλατοπιπερομένα.

605197

Υγρή πόλη
Φωτεινή Ναούμ
Εκδόσεις Διόπτρα
Ο Λεωνίδας είναι ο αξιοσέβαστος κουρέας της πόλης. Σοβαρός, εχέμυθος, μετρημένος, διατηρεί ένα κουρείο στη σκεπαστή αγορά. Ζει με την κόρη του και τη φιλάσθενη γυναίκα του σ’ ένα παλιό νεοκλασικό. Η απρόσμενη επίσκεψη της Χλόης έρχεται να ταράξει την ήρεμη ζωή του. Το Παρίσι στοιχειώνει την Κομοτηνή. Ο ιδιόρρυθμος, φιλήδονος Ζαν περιπλέκει ακόμα τις ζωές τους. Σε ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη, ο γοητευτικός, φιλόδοξος Ζαχαρίας θα συναντήσει τη συντηρητική Λαμπρινή, θα μαγευτεί από το ήθος της και θα κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Ευτράπελα, μοιραίες συναντήσεις και πλήθος ιδιόμορφων ανθρώπων στήνουν την τοιχογραφία μιας εποχής. Ήρωες βουτηγμένοι στα πανανθρώπινα πάθη άλλοτε διάγουν μια ζωή συμβατική και άλλοτε πάλι παραδίδονται σε ανομολόγητες επιθυμίες.
Η Φωτεινή Ναούμ γεννήθηκε τον Απρίλη του ’78 στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται. Κατά καιρούς, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια συντονίζει ομάδες δημιουργικής γραφής. Η Υγρή πόλη είναι μια ακόμα προσπάθεια να κατανοήσει τον άνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Πολιτισμός

xoros_trygonas

Το τραγούδι της τρυγόνας

Ο στιχουργός λαός στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος προς τα πουλιά. Πολλά τραγούδια δημιούργησε,
Go to Top