ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ˏՊŔϠ(EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Οι καθυστερήσεις κοστίζουν: Τρία δισ. το πεντάμηνο!

σε Ελλάδα/Πολιτική

Στην παγίδα του φαύλου κύκλου των διαρκώς αυξανόμενων μέτρων λόγω των τραγικών καθυστερήσεων έχει μπει η κυβέρνηση και η χώρα, καθώς εδώ και μία εβδομάδα, έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι του Μεγάρου Μαξίμου: φόβοι πως όχι μόνο δε θα «φτάσουν» τα μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται ως «ουρά» της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, αλλά θα χρειαστούν σχεδόν κι άλλα… τόσα, ως βαρύ τίμημα για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας και των μεταρρυθμίσεων. Φυσικά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «κεραυνό εν αιθρία» τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, αδυνατώντας να καταλάβει ότι ο χρόνος που περνάει κοστίζει, γιατί το πρόγραμμα εκτροχιάζεται. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν κατέστη ικανή να καταλάβει το προφανές, που εκπορεύεται από κοινή πολιτική και οικονομική λογική –αυτό, δηλαδή, για το οποίο είχε προειδοποιήσει προ δύο εβδομάδων το «ΑΡΘΡΟ», με πρωτοσέλιδο εξώφυλλό του, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι καθυστερήσεις αποτελειώνουν την οικονομία».
Η κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες υποστήριζε ότι το όριό της είναι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. «Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», επαναλάμβανε διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος δε θα δεχόταν ούτε ένα… «σημείο στίξης» παραπάνω από όσα αναφέρονται στο τρίτο Μνημόνιο.

Στόχοι και χρόνος
Ωστόσο, όσο ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε τις «κόκκινες γραμμές» και όσο η κυβέρνηση δείλιαζε να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αφήνοντας την διαπραγμάτευση να καρκινοβατεί, ο χρόνος κυλούσε. Και το Μαξίμου «ξέχασε», ή δεν υπολόγισε, ότι οι τραγικές καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά και στην υλοποίησή της, δεν επιδεινώνουν μόνο την πραγματική οικονομία, αλλά μέσω αυτής καθιστούν βαρύτερη και χειρότερη και την ίδια τη συμφωνία! Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν συνομολογήθηκε το τρίτο Μνημόνιο έπειτα από αυτές τις… περίφημες 17 ώρες διαπραγμάτευσης, έχουν περάσει 9-10 μήνες. Και μέσα σ’ αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να χειροτερεύσει την οικονομία, να επιδεινώσει τη θέση της χώρας και να οδηγήσει, επί της ουσίας, σε αναθεώρηση της συμφωνίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, έβαζαν «κόκκινες γραμμές», λέγοντας ότι θα υλοποιήσουν μόνο τη συμφωνία –«τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο». Όμως, αυτό που «ξέχασαν» είναι πως η συμφωνία δεν περιέχει μόνο μέτρα, αλλά περιέχει και στόχους. Ξέχασαν, μ’ άλλα λόγια, ότι το βασικό κομμάτι της συμφωνίας είναι η επίτευξη των στόχων. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, τόσο η οικονομία επιδεινώνεται. Όλοι οι δείκτες αλλάζουν προς το χειρότερο και, άρα, η Ελλάδα απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να «πιάσει». Και, όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ τωρινής οικονομικής πραγματικότητας και αυριανών στόχων, τόσο βαραίνει και ο λογαριασμός των μέτρων. Αυτό το απλό συμπέρασμα, αυτό το σχεδόν απλοϊκό αξίωμα της οικονομικής επιστήμης, δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν στο Μαξίμου.

Και τώρα… τρέχουν!
Έτσι, τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν εν μέσω συνθηκών θρίλερ έως ότου το «ΑΡΘΡΟ» έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, ενώ δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα επιτυγχανόταν συμφωνία ως το Πάσχα, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα. Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γνωρίζοντας προφανώς ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο θα χειροτερεύει η θέση της χώρας και θα μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για την τήρηση του προγράμματος, είχε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο χρόνος υλοποίησης της συμφωνίας είναι καθοριστικός παράγοντας. «Αν δεν έχει τελειώσει η αξιολόγηση ως τον Απρίλιο και φτάσουμε στον Μάιο ή τον Ιούνιο, καήκαμε», είχε πει χαρακτηριστικά στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, όταν πήγε μετά στις διαρκείς και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον, φαίνεται ότι ξέχασε όσα… ο ίδιος έλεγε, καθώς είναι ένας από τους υπουργούς που θέτουν διαρκώς προσκόμματα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και παίζουν με τις καθυστερήσεις. Και κάπως έτσι, φτάνουμε σε μία εβδομάδα στον Μάιο και αρχίζουμε να… «καιγόμαστε» -κατά Τσακαλώτο, πάντα.

12924489_1181340845239374_8393191891769644561_n

Η πλήρης επιβεβαίωση του «ΑΡΘΡΟΥ»
Όπως προαναφέρθηκε, η αξίωση εκ μέρους των δανειστών για νομοθέτηση και επιπλέον μέτρων, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να προβλεφθεί η γεφύρωση των προβλεπόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, δεν ήταν θέμα κληρονομικού χαρίσματος. Μπορεί στην κυβέρνηση να έπαθαν σοκ όταν ήρθαν αντιμέτωποι την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις απαιτήσεις για την «ρήτρα επιπρόσθετων προαιρετικών μέτρων», ωστόσο αρκούσε η κοινή πολιτική και οικονομική λογική για να καταλάβουν ότι, αργά ή γρήγορα, θα ξημέρωνε η μέρα των νέων μέτρων. Και, εν πάση περιπτώσει, αν οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν χαθεί μες στον κυκεώνα των διαπραγματεύσεων και δεν μπορούν να βάλουν την (κοινή) λογική τους να δουλέψει, τότε μπορούν να διαβάζουν απλώς κάθε Κυριακή το «ΑΡΘΡΟ». Χωρίς καμία διάθεση αυταρέσκειας, αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, 10 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν εκδηλωθούν οι αξιώσεις για νέα μέτρα στο «κλαμπ της Ουάσινγκτον», η εφημερίδα μας προειδοποιούσε την κυβέρνηση για τα δυσάρεστα που είναι να έρθουν: «Οι καθυστερήσεις αποτελειώνουν την οικονομία», ήταν ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας μας, που προειδοποιούσε, επίσης στην πρώτη σελίδα, το Μαξίμου: «Αντιμέτωπη με τον ξαφνικό θάνατο η ελληνική οικονομία, καθώς έχει σταματήσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα, το Δημόσιο έχει πρακτικά κηρύξει στάση πληρωμών ενώ εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα των πολιτών και η υπομονή των δανειστών». Παράλληλα, το «ΑΡΘΡΟ», επίσης μέσω της πρώτης σελίδας του, απηύθυνε στο Μαξίμου άλλη μία προειδοποίηση: «Εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε ιδιωτικοποιήσεις, στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και στη διαχείριση του προσφυγικού, που απειλεί να τινάξει και τον τουρισμό στον αέρα».
Επίσης, στο κείμενο της ανάλυσης, είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν όλα τα οικονομικά μεγέθη, πράγμα που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται: «Το μακρόσυρτο «σπιράλ θανάτου», όπως αυτό προδιαγράφεται από την ύφεση, την ανεργία και την επιδείνωση όλων των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών, εμφανίζεται να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, η επαπειλούμενη καταστροφή είναι τόσο… ορατή, ώστε ακόμη και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν –κι αυτά και η χώρα- να βρεθούν με τον… ουρανό στο κεφάλι», λέγαμε πριν δύο Κυριακές, προειδοποιώντας με σαφήνεια για τον βαρύτερο λογαριασμό των μέτρων που έρχεται. Κι όμως, στη κυβέρνηση κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου ή αδιαφορούσαν. Και μία εβδομάδα μετά, τους έπεσε όντως ο ουρανός στο κεφάλι. Ουρανός που είχε το βάρος μέτρων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top