ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Greece Future EURO

Οι πρώτες θετικές επιδόσεις της οικονομίας εξανεμίστηκαν…

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Θετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, καταγράφει η ICAP Group…
Σύμφωνα όμως με την ίδια μελέτη, οι θετικές εξελίξεις ανατράπηκαν στη συνέχεια, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί και πάλι σε περιβάλλον ύφεσης και το ΑΕΠ να υποχωρεί οριακά και πάλι.
Η ετήσια μελέτη της ICAP Group, «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» παρουσιάζει τα συγκεντρωτικά οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού Εταιρικού Τομέα για τους 12 κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 22.993 επιχειρήσεων για τη διετία 2013-2014, μέσα από συγκεντρωτικούς πίνακες και διαγράμματα.
Η μελέτη περιέχει επιπλέον πίνακες με τις 300 κορυφαίες επιχειρήσεις βάσει πωλήσεων, καθώς και τις 20 κορυφαίες επιχειρήσεις ανά κλάδο βάσει κερδοφορίας και συνολικών κεφαλαίων, καθώς και οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ICAP, Νικήτα Κωνσταντέλλο, οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά το 2014 επηρέασαν άμεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο επίπεδο του κύκλου εργασιών, η συνεχής πτωτική πορεία που διέγραψε την προηγούμενη πενταετία ανακόπηκε, και το 2014 οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν μικρή αύξηση. Εν τούτοις, αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος, το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για πέμπτο συνεχές έτος ζημιογόνο, γεγονός που χαρακτήρισε την πλειοψηφία των κλάδων του εταιρικού τομέα.
Ο ίδιος αποτιμά θετικά το γεγονός ότι στο μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημίες περιορίστηκαν για άλλη μια χρονιά σημαντικά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι ζημίες συρρικνώθηκαν κατά 42,1%, κυμαινόμενες δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα πρώτα έτη της κρίσης (το 2011 και το 2010 είχαν καταγραφεί ζημίες ύψους 6,7 δισ. και 3,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Κωνσταντέλλος σημειώνει ότι εντυπωσιακή ήταν η ανατροπή που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε σημειώσει επάνοδο στην κερδοφορία το 2013, όμως – όπως εξηγεί – η θετική αυτή εξέλιξη «ακυρώθηκε» το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ICAP, απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας.
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντέλλος επισημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες όπου η οικονομία δοκιμάζεται από την επιβολή των capital controls και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να επιστρέψουμε σε σταθερή και υγιή ανάπτυξη. «Σε αυτήν την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, επενδύοντας στο μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα», καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top