ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

tzeims-gkalmpreith-o-tsipras-ithele-na-bgei-to-nai.w_hr

Ο Γκαλμπρέιθ σε ρόλο… Λόρδου Μπάιρον!

σε Ελλάδα/Πολιτική

«Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Αμερικανού καθηγητή οικονομικών Τζέιμς Κένεθ Γκαλμπρέιθ…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

Τα όσα διαλαμβάνει το βιβλίο είναι γνωστά εδώ και έναν ακριβώς χρόνο, όταν αποκαλύφθηκε το Σχέδιο που ετοίμαζε ο Βαρουφάκης, με συντονιστή τον Γκαλμπρέιθ και κατ’ εντολή του Τσίπρα (όλα αυτά έχουν ομολογηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, όχι μόνο με δηλώσεις και συνεντεύξεις των εμπλεκομένων, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής). Οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης υποχρεώθηκαν πέρσι τέτοιον καιρό να πουν τόσα πολλά, με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις, αποδεικνύοντας ότι πάντα η διόρθωση είναι χειροτέρα του λάθους.
Από πέρσι δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι υπήρχε Σχέδιο το οποίο προετοιμαζόταν προσεκτικά και με άκρα μυστικότητα.
Ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε να απαντήσει με στοιχεία στα ερωτήματα (η επίκαιρη ερώτηση είχε κατατεθεί από εμένα στις 28 Ιουλίου 2015), αντίθετα προτίμησε να εμφανιστεί στη Βουλή (στις 31 Ιουλίου) και να καλύψει πλήρως τον κ. Βαρουφάκη – ενώ έπεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις κάθε φορά που μιλούσε.
Η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από αυτή που θα δοθεί σε Ειδικό Δικαστήριο.
Υπάρχει, όμως, ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που δεν βλέπουμε να απαντάται: Για ποιο λόγο ο κ. Γκαλμπρέιθ αποφάσισε να επιφυλάξει για τον εαυτό του αυτόν τον περίεργο ρόλο, τον ρόλο του «παράξενου ταξιδιώτη», του «παράδοξου επισκέπτη» και να ξημεροβραδιάζεται στην Ελλάδα από τον καιρό του «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου, όταν, τον Ιανουάριο του 2010, έλαβε μέρος σε… επτάωρη σύσκεψη «σοφών» και αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ;
Επειδή αγαπά την Ελλάδα, θα μας πει! Από φιλελληνισμό, δηλαδή! Επειδή αποφάσισε να γίνει ο… σύγχρονος Λάρδος Μπάιρον!
Γι’ αυτό, θα υποστηρίξει, προσήλθε σ’ αυτήν την «μαρτυρική αρένα», όπως την ονομάζει.
Μόνο που το βιβλίο αυτό δεν είναι το μόνο που έχει γράψει ο κ. Γκαλμπρέιθ.
Τον Ιούνιο του 2013, τον βρίσκουμε να συνυπογράφει με τον Γιάννη Βαρουφάκη κοινό άρθρο στους Νιου Γιορκ Τάιμς. Και γράφουν: «Η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ελληνική κυβέρνηση που απορρίπτει την αυτοκαταστροφική ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό». Και διαβεβαιώνουν: «Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ως η εναλλακτική λύση, και ο Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις».
Και εκτιμούν: «Το γεγονός είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η Ευρώπη»!
Δηλαδή, ο κ. Γκαλμπρέιθ αρθρογραφούσε στον αμερικανικό Τύπο για να διαδώσει την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατούσε μια αντιευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική στάση.
Όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να του αναθέσει (σ’ αυτόν, έναν ξένο, έναν εξωθεσμικό παράγοντα) τη συγκεκριμένη «αποστολή», ούτε τον εμπόδισε να προσλάβει για λογαριασμό της Ελλάδας τον κ. Βαρουφάκη.
Ο κ. Γκαλμπρέιθ – επίσης από φιλελληνισμό φαντάζομαι – συνόδεψε τον Ιούνιο του 2013, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο κτίριο της ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη.
Ήταν κι’ αυτή άλλη μια «ηρωική» πράξη υπέρ της Ελλάδας – ανάλογη της… Εξόδου του Μεσολογγίου!
Ο κ. Γκαλμπρέιθ βρισκόταν κοντά στον κ. Τσίπρα στις εκλογές του 2012, τον υποδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2013, στο Τέξας, του έστειλε προεκλογικό μήνυμα στήριξης στις 29 Δεκεμβρίου 2014, ενώ πού τον έχανες πού τον έβρισκες εμφανιζόταν ομιλήτής σε διάφορα συνέδρια στην Αθήνα.
Μάλιστα, στις 11 Φεβρουαρίου 2015, είχε συνοδεύσει τον κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες και στις 19 Ιουνίου 2015, συνόδεψε τον κ. Βαρουφάκη κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Η δε αρθρογραφία του συνέχισε να είναι αποκαλυπτική:
Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ο κ. Γκαλμπρέιθ, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Boston Globe, υποστήριξε πως «σε αυτές τις δραματικές ώρες, εάν η Ευρώπη αποτύχει, οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν και να στηρίξουν την Ελλάδα» – κάθε άλλο παρά ευρωπαϊκή και υπέρ του ευρώ άποψη, την ώρα που, όπως αποκαλύπτεται τώρα, είχε τεθεί επικεφαλής της ομάδας που θα αντιμετώπιζε την «έκτακτη ανάγκη».
Διότι, «εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν μπορέσει να παρακάμψει τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την τελευταία στιγμή, φαίνεται ότι θα ληφθεί η ελεεινή απόφαση».
Και το σημαντικότερο: Όπως (ξανα) έγραψε, «η Ελλάδα είναι η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, ενώ η νέα οικονομική της πολιτική βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τις μακρόχρονες αμερικανικές απόψεις, όπως έχει επαναλάβει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος Ομπάμα. Η Ελλάδα έχει επιδείξει πραγματισμό και υπομονή, ενότητα και αποφασιστικότητα, ενώ οι αρετές της αυτές έχουν κερδίσει τον σεβασμό του αμερικανικού λαού κατά την τρέχουσα κρίση».
Και ιδού η λύση (υπενθυμίζω την ώρα που έκανε τις «μελέτες» του και εξύφαινε το σχέδιό του: «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, που μπορεί να σωθεί εύκολα, ακόμη και με την παροχή εγγυήσεων για δανεισμό (loan guarantee) ή, εάν καταστεί αναγκαίο, μια σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap). Αυτό βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές μας και μπορούμε να το πράξουμε γρήγορα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα».
Με λίγα λόγια, ο κ. Γκαλμπρέιθ είχε ένα σχέδιο, το οποίο ανέπτυξε στο άρθρο του, προτείνοντας η Ελλάδα να διασωθεί από τις ΗΠΑ και όχι από την Ευρώπη. Και επομένως, αυτό φαίνεται ότι ετοίμαζε με τη μυστική του ομάδα.
Και επιτέλους, ποιος είναι αυτός και σε ποιους δηλώνει επιτακτικά πως «πρέπει να δράσουμε άμεσα»; Και με ποιο δικαίωμα;
Στις 21 Ιουνίου 2015 – και ενώ ο χρόνος τελείωνε για την Ελλάδα – ο κ. Γκαλμπρέιθ δίνει συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» με την ιδιότητα, όπως αναφέρεται, του συμβούλου του κ. Βαρουφάκη.
Και δηλώνει απαισιόδοξος σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας των Θεσμών με την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών – προφανής η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Γράφει: «Η επίτευξη μιας συμφωνίας μού φαίνεται αδύνατη. Η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και, ιδίως, από τους λεγόμενους εταίρους του ευρώ. Είναι μια φοβερή υπόθεση για την οποία η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης θα φέρει σοβαρότατη ευθύνη για πολλά χρόνια», προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει το πιο διφορούμενο παιχνίδι», διότι «στα λόγια θέλει την ενότητα του ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη, που να είναι πιο επιθυμητή στο ευρωπαϊκό mainstream».
Και καταλήγει η συνέντευξη: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε αντικείμενο πολιτικής δολοφονίας ενός χαρακτήρα (political character assassination), κάτι που νόμιζα ότι συνέβαινε μόνον στην Αμερική. Του προσάπτουν ακόμη και το ότι είναι εύπορος. Ο Κένεντι, λοιπόν; Ήταν ο πιο προοδευτικός πρόεδρος της ιστορίας της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό λέω ότι υπάρχει πρόληψη».
Διαβάστε τη συνέχεια στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ (http://www.elzoni.gr/)

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top