ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_

Ο Ελληνας «Μέιντοφ» και οι 60 offshore

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Μαζί τα φάγαμε

Περισσότερες από εξήντα offshore εταιρείες σε Σεϋχέλλες, Νησιά Μάρσαλ, Μπελίζ, αλλά και εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους, χρησιμοποιούσαν για να ξεπλένουν τεράστια χρηματικά ποσά οι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης-«μαμούθ» που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που φέρνει στο φως το «Εθνος», η ύποπτη δράση του 46χρονου Ελληνα «Μπέρναντ Μέιντοφ» είχε γίνει αντιληπτή από το 2009, όταν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν έλεγχο εις βάρος του. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του χρηματιστή πιστώνονταν μεγάλα ποσά από πλήθος ατόμων (επενδυτών-θυμάτων), τα οποία όμως στέλνονταν με εμβάσματα σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Οι συναλλαγές αυτές είχαν κριθεί ύποπτες και «χτύπησε» καμπανάκι. Ομως, μετά τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες το πόρισμα απάλλασσε τον χρηματιστή λόγω «νομικής πλάνης».
Στη δικογραφία που συνέταξε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος αναφέρεται ότι ο Ελληνας «βασιλιάς της πυραμίδας Πόνζι» είχε συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση από το 2005, τέσσερα έτη πριν από τον έλεγχο. Το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας, που επί εννέα μήνες συνέλεγε στοιχεία για τη δράση του χρηματιστή, κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη του, μολονότι εκείνος επιχείρησε να τα κρύψει πίσω από δεκάδες offshore εταιρείες και λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κύρια ανάκριση αναμένεται να αναζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους οι υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών είχαν απαλλάξει το 2009 τον χρηματιστή.
Ο 46χρονος χρηματιστής αποφάσισε μετά τον έλεγχο να καλύψει καλύτερα τα ίχνη του και συνεπικουρούμενος από τον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη ίδρυσε νέα εταιρεία με έδρα στην Ουαλία. Η σύζυγος του χρηματιστή, «κρυμμένη» πίσω από offshore, ήταν η ιδιοκτήτρια της νέας εταιρείας. Εκείνο το διάστημα ο πρόξενος ήταν απλός επενδυτής και «πελαταγωγός». Αργότερα, το 2012, ο χρηματιστής με τον πρόξενο μετέφεραν εκ νέου την έδρα της εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλαξαν -σαν συνέταιροι πλέον- τη μορφή των hedge funds και την επωνυμία της εταιρείας, ενώ τον Μάιο του 2015 η «πυραμίδα» κατέρρευσε καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα χρήματα από τους λογαριασμούς.

Υποδύονταν τους «γκουρού»
Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι εμφανίζονταν στα θύματα ως «γκουρού» των αγορών συναλλάγματος (Forex), διαφημίζοντας τον ιδιοφυή αλγόριθμο (μαθηματικό τύπο) που είχαν βρει ώστε οι επενδύσεις να μην έχουν απώλειες και παράλληλα να έχουν απόδοση 3%.
Προσέγγιζαν τους επενδυτές-θύματα με διάφορα τεχνάσματα και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις τους στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, επενδύσεις που δεν προσφέρονται για απλούς επενδυτές λόγω πολυπλοκότητας, κατάφερναν να πείθουν τα θύματά τους να υπογράφουν συμβόλαια στα οποία αναφερόταν ότι πρόκειται για επένδυση υψηλότατου ρίσκου που απευθύνεται σε γνώστες των αγορών, με αποτέλεσμα να αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά.
Αφού έπαιρναν τα χρηματικά ποσά για «επένδυση», έχοντας στο κόλπο τρεις υπαλλήλους μεγάλου, πολυεθνικού οίκου αξιολόγησης επενδυτικών hedge funds, εξέδιδαν πλαστά ενημερωτικά σημειώματα για τις δήθεν επενδύσεις του χρηματιστή και του πρόξενου. Οι επενδυτές-θύματα λάμβαναν τα σημειώματα αυτά και σε συνδυασμό με την καταβολή δήθεν κερδών από τον χρηματιστή θεωρούσαν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Ωστόσο, αψηφούσαν τα «καμπανάκια» που χτυπούσαν για απάτη τύπου «πυραμίδας Πόνζι», στοχεύοντας στο άμεσο και υψηλό κέρδος.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, εκτιμάται ότι το κύκλωμα απέσπασε τεράστια ποσά, καθώς αρκετοί επενδυτές δεν κατήγγειλαν στις Αρχές την απάτη, επειδή δεν θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων… Τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίστηκαν οι εταιρείες είναι ύψους 190 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονταν σε 35 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και 3 εκατ. ευρώ.

*Για τις καταγγελίες σας μπορείτε να στέλνετε τα email σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του «ΆΡΘΡΟΥ», arthro@toarthro.com, toarthro1@gmail.com ή και μέσω ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΘΡΟ», ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, ATRINA A’, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Τ.Κ. 15125

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top