ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

fifa-199

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο

σε Αθλητισμός

Πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια χάνει μέσα σε δύο χρόνια η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, ποσό ρεκόρ το οποίο αποδεικνύει τα ποινικώς κολάσιμα γεγονότα των περασμένων μηνών που συντάραξαν τον χώρο του ποδοσφαίρου…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Τελικά, όπως φαίνεται, το σκάνδαλο Μπλάτερ-Πλατινί και η αποπομπή τους για 8 χρόνια από το ποδόσφαιρο, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα το… πάρτι που έχει στηθεί στους κόλπους της κορυφαίας αρχής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα οικονομικά στοιχεία της FIFA… βαράνε κόκκινο. Συγκεκριμένα, τόσο για το οικονομικό έτος 2016, όσο και οι εκτιμήσεις για το 2017 προκαλούν δέος και τρόμο για την καταστροφή που έχει επιφέρει η διακυβέρνηση Μπλάτερ με την σύμφωνη γνώμη του Πλατινί. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Συνομοσπονδία, στο πλαίσιο των ερευνών και του κλίματος διαφάνειας που επικρατεί μετά το ξέσπασμα των σκανδάλων, η ζημιά για το 2016 ανέρχεται στο ποσό των 369 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ρεκόρ για την FIFA. Τα χειρότερα όμως ακολουθούν στην πορεία, αφού εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2017 η Συνομοσπονδία θα χάσει το αστρονομικό ποσό των 489 εκατομμυρίων δολαρίων!
Φυσικά η FIFA χρυσώνει το χάπι. Η κύρια αιτία κατά τη Συνομοσπονδία είναι τα πολλά έξοδα τα δύο τελευταία χρόνια σε έρευνες για τα προαναφερόμενα σκάνδαλα. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το Μουσείο Ποδοσφαίρου στην Ελβετία, μία επένδυση η οποία μοιάζει να έχει αποτύχει. Κανείς δεν μπορεί να λάβει στα σοβαρά υπ’ όψιν αυτές τις αιτιάσεις με δεδομένο πως υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για δωροδοκίες και δωροληψίες που στιγμάτισαν τις δύο τελευταίες και τις δύο επόμενες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η Επιτροπή Ηθικής της Συνομοσπονδίας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά κατά την εποχή του σκανδάλου Μπλάτερ: «Ο κ.Μπλάτερ από τη θέση του προέδρου της FIFA, ενέκρινε την πληρωμή προς τον Μισέλ Πλατινί η οποία δεν έχει καμία νομική βάση στη γραπτή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο αξιωματούχων στις 25 Αυγούστου 1999» ανέφερε και συνέχισε: «Ο κ.Μπλάτερ δεν ήταν σε θέση να αποδείξει άλλη νομική βάση για την πληρωμή αυτή. Ο ισχυρισμός του της προφορικής συμφωνίας κρίθηκε ως μη πειστικός και απορρίφθηκε».
Φυσικά από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πως τα προαναφερθέντα ποσά είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Οι έρευνες δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε να προχωρούν. Διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πολλά περισσότερα, που σίγουρα δικαιολογούν το τεράστιο παθητικό των ισολογισμών της FIFA θα είχε βγει στη φόρα.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη Συνομοσπονδία όλα είναι καλά. Και τα πράγματα θα πάρουν διαφορετική τροπή μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η FIFA κατέχει αποθεματικό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το οποίο θα καλύψει την… μαύρη τρύπα. Μάλιστα το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018 θα δώσει ξανά τις απαιτούμενες ανάσες στα ταμεία της Συνομοσπονδίας, αφού υπολογίζεται ότι θα αποφέρει καθαρά έσοδα κοντά στο 1,1 δις δολάρια. Και κάπως έτσι το ατέλειωτο αλισβερίσι στον χώρο του ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί, υπό νέα καθοδήγηση και διοίκηση…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top