ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

HǍ`- ď̇ ։ˏ΅͉S Бϓ֕Ù͠ʁɠ̅ԁ́Ӕٍ Ӕύ ŋIٍJ(EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Πού πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες;

σε Ελλάδα/Κοινωνία

«Πόσα λεφτά ακριβώς έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες;», διερωτάται ο Guardian σε εκτενές δημοσίευμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης…
Η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι έχουν εισρεύσει 803 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα από το 2015, ποσό που περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που έχουν αποδεσμευτεί ή δαπανηθεί, όλες τις διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης και τις μεγάλες ιδιωτικές δωρεές. Το μεγαλύτερο ποσό έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης & Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας που συλλογικά έχουν αφιερώσει 541 εκατ. δολάρια για να καλύψουν το κόστος της Ελλάδας που σχετίζεται με τους συνοριακούς ελέγχους, το άσυλο και την προστασία προσφύγων. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν ολοκλήρωσε τον εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτούνταν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων, καθιστώντας αναγκαία την έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν μέσω άλλων «καναλιών».
Η σύγχυση γύρω από την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών δαπανών επιτάθηκε από τις παραφουσκωμένες δηλώσεις του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου που πρόσφατα επικαλέστηκε στοιχεία για δαπάνες άνω του 1 δισ. ευρώ, παρότι αυτό το ποσό προφανώς αναφέρεται σε όλα τα διαθέσιμα και θεωρητικά κεφάλαια και όχι σε αυτά που έχουν πράγματι διατεθεί ή δαπανηθεί.
Παρ’ όλα αυτά, το σύνολο των 803 εκατ. δολαρίων αντιπροσωπεύει την πιο ακριβή ανθρωπιστική αντίδραση στην ιστορία. Αν ληφθεί ως δεδομένο ότι τα χρήματα δαπανώνται για τις ανάγκες των 1,03 εκατ. ανθρώπων που εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2015 το κόστος ανά δικαιούχο θα ήταν 780 δολάρια ανά πρόσφυγα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των κεφαλαίων αυτών χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που έμειναν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου του 2016 και σε αυτή τη βάση το κόστος για κάθε δικαιούχο ανέρχεται στα 14.088 δολάρια.
Αξιωματούχοι από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Echo) θεωρούν πως το κόστος ανά δικαιούχο ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε από τις παρελθοντικές δράσεις. Ανώτερος αξιωματούχος εκτιμά πως έχουν σπαταληθεί τα 70 δολάρια από κάθε 100 δολάρια που δαπανήθηκαν.
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στο κέντρο υποδοχής «Απάνεμο» στη Λέσβο. Ήταν μια εγκατάσταση 1 εκατ. δολαρίων που κατασκεύασε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) κοντά στις παραλίες στις οποίες κατέφταναν οι περισσότεροι πρόσφυγες, με στόχο να υποδέχεται 2.000 πρόσφυγες ημερησίως. Χρηματοδοτήθηκε από δωρεές ιδιωτών, βρετανικά κεφάλαια στήριξης και από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Radcliffe Foundation και χαρακτηρίστηκε από την IRC ως ένα «αναγκαίο κέντρο υποδοχής που παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στους πρόσφυγες». Το «Απάνεμο» δεν λειτούργησε ποτέ κοντά στην πλήρη δυναμικότητά του και τέθηκε εκτός λειτουργίας το Μάρτιο του 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top