ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

greek_economy-708

Πτωτικά το ΑΕΠ έως και τα μέσα του 2016

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί το ΑΕΠ έως και τα μέσα του 2016, ωστόσο, η προοπτική ομαλής εφαρμογής της νέας συμφωνίας δικαιολογεί μία σχετική αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο…
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως αναφέρει ανάλυση του ΚΕΠΕ στην τετραμηνιαία έκδοσή του η εύθραυστη αναπτυξιακή δυναμική που φαινόταν να αναπτύσσει η οικονομία, μέχρι πρόσφατα, διαταράχθηκε από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2015, με αποτέλεσμα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους να παρατηρηθεί επιστροφή του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος.
Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, όμως, οι αρνητικές πιέσεις στο ΑΕΠ, από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν, ενώ, παράλληλα, αναμένεται αποκλιμάκωση της θετικής συνεισφοράς στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ από την πλευρά του εξωτερικού τομέα. Συνεπώς και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν στη βάση του δυναμικού υποδείγματος βραχυπρόθεσμων προβλέψεων του ΚΕΠΕ, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, μέχρι και τα μέσα του 2016.
Στη συνέχεια, όμως, η προοπτική ομαλής εφαρμογής της νέας συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας δικαιολογεί μία σχετική αισιοδοξία για την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και ανάκαμψη των επενδύσεων εντός του 2016, εφόσον θα συμβάλει προοδευτικά στην οριστική σταθεροποίηση της οικονομίας, την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας και την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσχερειών όσον αφορά στη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Από τις συνθήκες αυτές θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας εντός του 2016, σημειώνεται στην ανάλυση.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top