ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Syria

Πόσο κινδυνεύει η εκεχειρία στη Συρία;

σε Κόσμος

Πόσο καιρό θα κρατήσει ο πόλεμος; Καλή ερώτηση, δεδομένου ότι η μερική «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει σταματήσει. Οι μάχες υποχώρησαν σε έναν εκπληκτικό και ευπρόσδεκτο βαθμό απ’ όταν η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου. Αλλά οι παραβιάσεις πλέον αυξάνονται. Μια πρόσφατη άνοδος της βίας, ειδικά γύρω από το Χαλέπι, δείχνει ότι μια νέα κρίση έχει αρχίσει. Από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με βάση τη Δαμασκό βομβαρδίζει περιοχές νότια της πόλης. Έχουν ξεφύγει εν μέρει επειδή η αντιπολίτευση εκεί κυριαρχείται από την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και μία από τις τρομοκρατικές ομάδες που εξαιρούνται από την κατάπαυση του πυρός, μαζί με το Ισλαμικό Κράτος (IS). Αλλά οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης περιοχές αμάχων. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση επιχείρησε τουλάχιστον τέσσερις στην πόλη. Μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές νοτιότερα στη Χομς σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους. Η βία της αντιπολίτευσης έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Στις 18 Απριλίου μια ομάδα ανταρτών ανακοίνωσε μια νέα επίθεση σε απάντηση, όπως είπε, στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Αυτό ακολουθήθηκε από αναφορές για επιθέσεις ανταρτών επιθέσεις στην επαρχία Λατάκια, που παραμένει προπύργιο του καθεστώτος και πατρίδα των Αλαουιτών από τους οποίους κατάγεται η οικογένεια του Άσαντ. Αντάρτες και ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους στο Χαλέπι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, μια ομάδα παρακολούθησης.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό έχει βάλει και πάλι φωτιά στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, που ξαναξεκίνησαν μόλις αυτό το μήνα. Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσης, το σώμα που εκπροσωπεί τη μη τζιχαντιστική συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε στις 18 Απριλίου ότι απομακρύνεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της αύξησης της βίας, αλλά και λόγω των απαράδεκτων προτάσεων που συζητούνται για μια πολιτική λύση στη χώρα.
Αυτές οι ιδέες, που χαρακτηρίστηκαν «χαζές» στο Twitter από τον Robert Ford, έναν πρώην Αμερικανό πρέσβη στη Δαμασκό, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση τριών αντιπροέδρων από την αντιπολίτευση, υπό τον πρόεδρο Άσαντ. Όπως και οι βουλευτές και άλλοι μη στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι αναπληρωτές πρόεδροι της Συρίας δεν θα έχουν καμία εξουσία σε σχέση με εκείνη του προέδρου και των δυνάμεων ασφαλείας του. Πράγματι, το ελάττωμα τόσο την κατάπαυση του πυρός όσο και στις πολιτικές συνομιλίες είναι ότι καλύπτει το κύριο πρόβλημα: ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η ειρήνη στη Συρία με τον Άσαντ να παραμένει επικεφαλής. Η Αμερική και ο ΟΗΕ είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν σχετικά με την τύχη του Άσαντ προκειμένου να επικεντρωθούν στο ISIS, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις για βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου σοδομισμού, καψίματος με εργαλεία συγκόλλησης και ευνουχισμού.
Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Άσαντ, και η Αμερική, η οποία στηρίζει ονομαστικά την αντιπολίτευση, προσπαθούν να δρομολογήσουν και πάλι τις εξελίξεις. Και οι δύο λένε ότι θα ασκήσουν πίεση στα μέρη να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός. Και οι δύο θέλουν να δουν μια ευρύτερη συμφωνία, και τώρα. Όχι μόνο ο πόλεμος διαρκεί πέντε έτη, αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση θα αλλάξει σύντομα. Η αμερικανική και ρωσική συνεργασία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση μεταξύ του Τζον Κέρι και του νυν υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top