ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Krasia_1

Σε δημοπρασία 20.000 σπάνιες ετικέτες κρασιών

σε Ευκαιρίες/Κόσμος

Μια δημοπρασία – υπερπαραγωγή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, όταν 20.000 σπάνιες ετικέτες κρασιών, από το περίφημο κελάρι του δισεκατομμυριούχου William Koch, θα βγουν στο σφυρί στη δημοπρασία του οίκου Sotheby»s. Οι φιάλες αποτελούν σχεδόν τη μισή από την συλλογή του δισεκατομμυριούχου, η οποία συλλέχθηκε μέσα σε 40 χρόνια.
«O Κoch αγόραζε σταδιακά, όταν έβλεπε μια ευκαιρία σε κάτι που αγαπούσε, τότε την εκμεταλλευόταν» αναφέρει ο Connor Kriegel, επικεφαλής των δημοπρασιών κρασιού του οίκου Sotheby’s.
H δημοπρασία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 10,5 εκατ. δολάρια έως και 15 εκατ αφού ανάμεσα στους λαχνούς περιλαμβάνονται φημισμένες ετικέτες. Ενδεικτικά θα διατεθούν περισσότερα από 120 κομμάτια του πολυπόθητου Château Latour, μεταξύ των οποίων κι έξι φιάλες του 1961, οι οποίες εκτιμώνται ότι ξεκινούν από τις 42.000 έως τις 60.000.
Υπάρχουν, επίσης, περισσότερα από 80 κομμάτια του Château Mouton Rothschild καθώς και 10 μπουκάλια Mouton του 1945, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 80.000 έως τις 120.000. «Πρόκειται για ένα από τα πιο θρυλικά κρασιά», δηλώνει ο Kriegel, αφού «αποτελεί τη σοδειά του πολέμου, ένα από τα καλύτερα κρασιά που υπήρξαν ποτέ».
Όσο για τον ιδιοκτήτη δισεκατομμυριούχο που αποφάσισε να δημοπρατήσει τη συλλογή μιας ζωής, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως έχει απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα με τη διάσημη συλλογή κρασιών του ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πλήρωσε 500.000 δολάρια για τέσσερα μπουκάλια που δήθεν ανήκαν στον Thomas Jefferson, -τον Αμερικανό Πρόεδρο(1801-1809) και βασικό συγγραφέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας- αλλά αργότερα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για ψέμα.
Το 2005 μάλιστα ανακαλύφθηκε ότι ένας άλλος έμπορος κρασιών ονόματι Rudy Kurniawan είχε πουλήσει στον Koch, 211 «ύποπτες» φιάλες για περισσότερα από 2 εκατομμύρια. Ο Koch κατέθεσε αγωγή και ο Kurniawan τελικά καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Η δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, βέβαια, προέκυψε για έναν και μόνο λόγο: ο δισεκατομμυριούχος είχε πολύ μεγάλη ποσότητα καλού κρασιού. «Κατάλαβε ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να καταναλώσει όλα αυτά τα κρασιά», δήλωσε ο Kriegel.
Ο ίδιος ο Koch σε δήλωσή του διευκρίνισε: «Με περίπου 43.000 φιάλες στο κελάρι μου, συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να τις καταναλώσω όλες, οπότε είμαι στην ευχάριστη θέση να προσφέρω κομμάτια αυτής της συλλογής και να επιτρέψω και σε άλλους συλλέκτες ανά τον κόσμο να απολαύσουν τις ένδοξες στιγμές που συνοδεύουν το άνοιγμά τους», έγραψε.
Η δημοπρασία έρχεται σε μια σχετικά καλή περίοδο, αν σκεφτεί κανείς τις πωλήσεις κρασιού. Άλλωστε αν και η αγορά σημειώνει πτώση από τα ιστορικά υψηλά του 2011 κι έπειτα, οι πρόσφατες δημοπρασίες έχουν καταφέρει να χτυπήσουν εξαιρετικά υψηλές τιμές για ξεχωριστά μπουκάλια.
Για παράδειγμα σε αντίστοιχη δημοπρασία του Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα και μόνο μπουκάλι Mouton Rothschild του 1945, όπου θα διατεθεί και από την συλλογή του Koch, έπιασε περισσότερο από 12.000 δολάρια. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, μιας και ο κ. Koch έχει συνδέσει το όνομά του με το καλό κρασί εξαιτίας του εξαιρετικά ενημερωμένου και σπάνιου κελαριού του, υποψιάζομαι ότι θα υπάρξει μεγάλος ενθουσιασμός και ανταπόκριση», καταλήγει ο Kriegel.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top