ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

lying-banker-1024x768

Σταματήστε τα ψέματα για την Ανάπτυξη

σε Ελλάδα/Οικονομία

Η διαφορά ανάμεσα σε 29% φορολογία εταιρικών κερδών και 15%, ισούται με 70% των ετήσιων αφορολόγητων κερδών ενός έτους ανά πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, θέλεις σχεδόν 1/5 περισσότερο χρόνο με 29% για να σου επιστρέψει μια επένδυση το αρχικό της κεφάλαιο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Δηλαδή θέλω π.χ. να χτίσω ένα εργοστάσιο παραγωγής μαρμελάδας από πορτοκάλι, και το χτίζω στην Ελλάδα. Για να πάρω πίσω το κεφάλαιο για το οικόπεδο, το κτίσμα, τα μηχανήματα και τα πάγια της επένδυσης, χρειάζομαι πχ 5 χρόνια με φορολόγηση 29% επί των κερδών, αν οι επιτρεπόμενες αποσβέσεις μου από το φορολογικό σύστημα είναι μηδέν.
Αν το ίδιο εργοστάσιο το χτίσω σε μια χώρα με 15% φορολογία, θα πάρω πίσω το αρχικό μου κεφάλαιο σχεδόν δέκα μήνες νωρίτερα από ό,τι θα το πάρω στην Ελλάδα (με μηδέν αποσβέσεις)…
Η διαφορά ανάμεσα σε 29% εταιρική φορολογία και 10%, ισούται με περίπου ενός έτους αφορολόγητων κερδών στην πενταετία, ή 1,5 έτους φορολογημένων κερδών της Ελλάδας (πάλι με μηδέν αποσβέσεις).
Το ίδιο εργοστάσιο που στην Ελλάδα θέλω 5 χρόνια για να πάρω πίσω το αρχικό μου κεφάλαιο, στην χώρα με 10% φορολογία εταιρικών κερδών θα χρειαστώ τρία χρόνια και 11 μήνες, δηλαδή 13 μήνες νωρίτερα…
Αν υπολογίσουμε τώρα και την 100% προκαταβολή φόρου επόμενου έτους (τρελή μαγκιά;), στην Ελλάδα θέλω 6 χρόνια για να πάρω πίσω το κεφάλαιό μου, όταν στην Βουλγαρία του 10% ή την Κύπρο του 12% θέλω περί τα 4 χρόνια.
Όταν κάποιος εξετάζει να κάνει μια επένδυση σε μια χώρα υψηλού ρίσκου, θέλει σε τρία χρόνια να μπορεί τουλάχιστον να πάρει πίσω το αρχικό του κεφάλαιο, έστω και χωρίς κέρδος. Αυτό το κεφάλαιο θα επιστραφεί στον επενδυτή μετά την πληρωμή των φόρων.
Για να μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτές, οι χώρες καθορίζουν ένα ποσοστό επιτρεπόμενων αποσβέσεων των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία όπως κτίρια και μηχανήματα και οχήματα. Αυτός ο συντελεστής καθορίζει τί ποσοστό της αρχικής σου επένδυσης μπορείς να αφαιρείς κάθε χρόνο από το φορολογητέο σου εισόδημα. Μειώνει δηλαδή τα κέρδη προ φόρων, ώστε να πληρώνεις λιγότερο φόρο και να παίρνεις πίσω τα χρήματά σου νωρίτερα, άρα να γίνεται η χώρα ελκυστική για επενδύσεις.
Στην Ελλάδα της κρίσης αυξήσαμε στο διπλάσιο τον χρόνο απόσβεσης για πάγια στοιχεία, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη για να πληρώσουν παραπάνω φόρους οι επιχειρήσεις.
H απόσβεση αφαιρείται από την φορολογητέα ύλη, απελευθερώνοντας το αρχικό κεφάλαιο νωρίτερα όσο υψηλότερη είναι.
Άρα το ύψος των αποσβέσεων επηρεάζει το cash flow και το NPV σε μοντέλα υπολογισμού επιστροφής επενδύσεων με βάση το discounted cash flow.
Αποτέλεσμα είναι πως κάποιος που λογάριαζε να αναβαθμίσει πχ ένα εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού στην Ελλάδα, να συμφέρει να μεταφέρει το υπάρχον στο εξωτερικό, αν μπορεί, και να το αναβαθμίσει εκεί ώστε να πάρει πίσω τα χρήματά του πολύ νωρίτερα. Με τις αλλαγές που κάνουμε συνέχεια εδώ, μπορεί και να μην τα πάρει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε γιατί να τα χαρίσει στο κράτος;
Όσες προϋπάρχουσες της κρίσεως επενδύσεις δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, αφέθηκαν χωρίς αναβαθμίσεις ώσπου να απαξιωθούν πλήρως και τότε να χαθούν και οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας που προσέφεραν στην κοινωνία.
Η απώλεια επιστροφών κεφαλαίου δυο ετών ανά εξαετία, με τις μισές αποσβέσεις κιόλας, είναι καθοριστική για την λήψη απόφασης ενός επενδυτή, και άρα προκαλεί ματαίωση της επένδυσης!
Ως και 90% των επενδυτικών σχεδίων καθίστανται ανέφικτα με τον διπλασιασμό της φορολογίας από 15% στο 29%.
Γι’ αυτό και πολλές χώρες που αληθινά θέλουν Ανάπτυξη, δίνουν μια πενταετία αφορολόγητη στις νέες επενδύσεις, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις που διαφορετικά δεν θα ρίσκαραν να κάνουν οι επενδυτές. Ως και δεκαπλάσιες επενδύσεις! Ακόμα και ανεπτυγμένες χώρες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα για να προσελκύσουν επενδυτές, όπως το accelerated depreciation schedule των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εμείς τί κάναμε (;): αυξήσαμε τη φορολόγηση από 26% στο 29% και την προκαταβολή στο 100%, δηλαδή για μια νέα επένδυση η επιχείρηση καλείται να πληρώσει 4 ετών φόρο σε 3 χρόνια, και μάλιστα τετραπλάσιο από μια χώρα με 10% φορολογία και ίδια δυνατότητα απόσβεσης!
Δηλαδή στην Ελλάδα πληρώνει κάποιος σε 3 χρονιές, φόρους 12 ετών μιας χώρας με συντελεστή φορολόγησης 10%.
Έχεις και έναν γιδοβοσκό, ο οποίος λέγει στα γίδια πως η φορολόγηση δεν εμποδίζει την ανάπτυξη! Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει.
Κάποιος να δείξει του γιδοβοσκού ένα εξελάκι με τη μείωση του Net Present Value (NPV) ενός Investment Plan, με την αύξηση της φορολόγησης, σε ένα μοντέλο με discounted cash flow, μπας και καταλάβει γιατί μόλις έδιωξε το 99% των δυνητικών τίμιων επενδυτών από την Ελλάδα.
Αυτοί που απομένουν θα είναι οι απατεώνες και τα vulture funds που θα έρθουν να πάρουν στο 10% της πραγματικής πρότερης αξίας τους τα ακίνητα που δεν θα μπορεί να συντηρεί ο μέσος Έλληνας, και πιθανότατα ούτε καν αυτά! Ίσως τελικά θα πάρουν μόνο κανένα τουριστικό φιλέτο που θα μπορούν να τιμολογούν τα πακέτα στο εξωτερικό με ρεαλιστική φορολογία.
Ας φάμε τώρα λίγο σανό πως φτιάξαμε τη γραφειοκρατία και μιλάμε με πιο γλύκα στους υποψήφιους επενδυτές, και τώρα, όπου να ‘ναι (!!), θα έρθουν και θα φέρουν την ανάπτυξη!
Ανάπτυξη και Παραμύθια της Χαλιμάς για αδαείς ψηφοφόρους, αλλά φυσικά πληρώνουμε στην ώρα τους 1,5 εκατομμύριο πρόωρων συντάξεων ως 40άρηδων πελατών, πολύ κάτω από την νομοθετημένη για μας τους υπόλοιπους (γίδια) ηλικία συνταξιοδότησης, με τους φόρους που μαζεύουμε! Ταυτόχρονα κλείνουν 3.000-6.000 μπλοκάκια την ημέρα!
Όποιος του αρέσει να ταΐζει σανό τον κόσμο, να βρει πιο κομψό τρόπο να το κάνει!
Οι έννοιες «επενδυτής» και «ηλίθιος» είναι ασύμβατες.
Όπως δεν θα έρθουν επενδύσεις με το παρόν φορολογικό πλαίσιο, δεν πρόκειται θα έρθει και ανάπτυξη, και δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία, αλλά αντιθέτως όταν απαξιωθούν οι προϋπάρχουσες επενδύσεις θα αυξηθεί κιόλας στο 50% ή παραπάνω.
Τα υπόλοιπα είναι ψέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top