ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

stournaras

Στουρνάρας: Εφικτό «τεστ» στις αγορές το 2017

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγων, «βλέπει» για το 2017, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, θέτοντας ωστόσο, ως προϋπόθεση την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χαρακτηρίζοντας ως «διαβατήριο» για την επάνοδο στις αγορές την ένταξη στο QE, εξηγεί ότι η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όσο και στην ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σχετικά με την επιβολή των capital controls, επισημαίνει ότι σύντομα, θα επέλθει νέα χαλάρωση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας κάνει ειδική μνεία και στην άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η οποία θα προλειάνει τις εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους. «Εάν δεν υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE» προειδοποιεί, στη συνέχεια.
Όσον αφορά τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων, χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό» τον στόχο μείωσή τους κατά 40% έως το 2019 και υπογραμμίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη για την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Οι τράπεζες θα πρέπει να αφοσιωθούν περισσότερο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς αυτό δεν πρόκειται να γίνει στον αυτόματο πιλότο» σπεύδει να διευκρινίσει.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top