ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

5_

Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η «υπόθεση» του Μιχάλη Χατζηγιάννη

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε

“Στην τελική ευθεία” μπήκε από σήμερα η δικαστική “εκκαθάριση” των φορολογικών εκκρεμοτήτων του δημοφιλούς τραγουδοποιού Μιχάλη Χατζηγιάννη, του οποίου η υπόθεση έμελλε να αποτελέσει “μπούσουλα” για την “πιλοτική” επίλυση των αντίστοιχων νομικών ζητημάτων, που προβληματίζουν πολλές ακόμα χιλιάδες φορολογουμένων σε όλη την χώρα, όπως αποκαλύψαμε στις 20-3-16.
Ο καλλιτέχνης, που έχει υπαχθεί στο σύστημα αποπληρωμής των 100 δόσεων, (με βάση το οποίο καταβάλλει μηνιαίως “το εξοντωτικό ποσό των 45.000 ευρώ”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η δικηγόρος του), εμφανίστηκε σήμερα ο ίδιος, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, για να υπερασπιστεί την προσφυγή του κατά του “αστρονομικού” ποσού των 3,7 εκατ. ευρώ, που του έχει επιβάλει να πληρώσει η Εφορία, ως φόρο, μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις, εισφορές, κλπ.
“Μόνη μου ελπίδα είναι η απόφασή σας”, είπε προς τους δικαστές, προσθέτοντας: “Έχω πληγεί ανεπανόρθωτα με διάφορους τρόπους από αυτήν την υπόθεση και θέλω μόνο να σας πω ότι σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά τα οποία μου αναλογούν”.
Η δικαστική υπόθεση παραπέμφθηκε στις αρχές του χρόνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας με διάφορα προδικαστικά ερωτήματα, γιατί ανάλογα ερωτηματικά υπήρχαν σε πολλές παρόμοιες δίκες, όπου είχαν εκδοθεί, μάλιστα, αντιφατικές αποφάσεις και έπρεπε να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τα όρια του ελέγχου των φορολογικών αρχών σε βάθος χρόνου, αλλά και για τα δικαιώματα των φορολογουμένων, στην “άμυνά” τους κατά των “φοροεπιδρομών”.
Ο Μ. Χατζηγιάννης ελέγχθηκε για εμβάσματα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, κατά τη διετία 2010-11 προς το εξωτερικό (στην Κύπρο), τα οποία προέρχονταν -κατά τους ισχυρισμούς του- από χρήματα, που είχε φέρει παλιότερα από εκεί, στην Ελλάδα για επενδύσεις και σε ακίνητα, χωρίς όμως να πειστεί η Εφορία από τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ότι ήταν όλα εισοδήματα φορολογημένα.
Η δικηγόρος του Ευ. Μάντζου, επισήμανε ότι ο Μ. Χατζηγιάννης εργάζεται από 18 ετών, έχει 20ετή καλλιτεχνική πορεία και το διάστημα 2000-10 έχει καταβάλει φόρους άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά των 5,3 εκατ. που μετέφερε σταδιακά σε δύο λογαριασμούς του ήταν φορολογημένα και γνωστής προέλευσης, ενώ υπογράμμισε ότι από εκείνον ζουν πάνω από 100 οικογένειες.
Η υπόθεση εκδικάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ στο ΣτΕ και ξανασυζητήθηκε ταχύτατα στο Δ. Εφετείο, που αναμένεται να αποφασίσει σε σύντομο διάστημα αν θα μειώσει και πόσο τη “λυπητερή”, καθώς υπήρξαν και ελεγκτικές υπερβολές στην αξιολόγηση παραστατικών, στις δαπάνες διαβίωσης, κλπ.
Αλ. Αυλωνίτης

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top