ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

disco_56ce118d01ff2

Στο «σφυρί» μία από τις μεγαλύτερες μουσικές συλλογές της Γαλλίας

σε Ευκαιρίες/Κόσμος

Στο «σφυρί» είναι έτοιμο να βγάλει αυτό το καλοκαίρι το Radio France, ένας από τους παλαιότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γαλλίας,  μέρος της τεράστιας μουσικής συλλογής, που περιλαμβάνει περισσότερους από 1.500.000 δίσκους. Ανάμεσά τους και 450.000 βινύλια, αλλά και δίσκοι των 33 και των 45 στροφών.
Η συλλογή που άρχισε να συγκεντρώνεται ήδη από την πρώτη μέρα δημιουργίας του σταθμού, πριν από περίπου 40 χρόνια, έχει λάβει μυθικές διαστάσεις αποτελώντας σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχεία της χώρας, ίσως και της Ευρώπης. Οι μουσικοί θησαυροί διατηρούνται κρυμμένοι οντά στο Porte d’Aubervilliers στα βόρεια του Παρισιού.
Αφού έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία ψηφιοποίησής του τεράστιου μουσικού αρχείου της, η επική βιβλιοθήκη του ήχου θα εκποιήσει αρχικά 5.000 δίσκους, τους οποίους έχει διπλούς και τριπλούς, (4.000 βινύλια) στο Maison de la του Radio HQ, τον Ιούνιο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες δημοπρασίες.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του σταθμού Radio France, Marc Maret: «Δεν πρόκειται για μια νεκρή συλλογή. Η «Disco», όπως την ονομάζουν χαιδευτικά οι εργαζόμενοι του σταθμού, είναι εκτός από ζωντανή και σε πολύ καλή κατάσταση και φυσικά ζωντανή αφού οι ήχοι που περιλαμβάνει αναπαράγονται μέχρι και σήμερα στα προγράμματα του σταθμού.
Συναρπαστικό είναι και το γεγονός πως αντί να προσπαθήσουν να ξεφορτωθούν όλα τα παρωχημένα και άγνωστα άλμπουμ που μπορεί να έπεσαν στα χέρια τους, οι υπεύθυνοι του σταθμού υπόσχονται να συμπεριλάβουν και πολύ ενδιαφέρονται κομμάτια προς πώληση τα οποία χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σπάνια.
Όπως συμπληρώνει ο Maret: «Υπάρχουν δίσκοι μουσικής από τότε που σχεδόν ξεκίνησε ο σταθμός, δηλαδή από την δεκαετία του ’60. Επειδή μάλιστα εμείς δεν ανήκουμε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής, το αρχείο μας περιλαμβάνει από ήχους τζαζ και κλασικής μουσικής, μέχρι και ροκ.
Η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου, αλλά μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το τι μπορείτε να βρείτε στη συλλογή σε αυτό το υπέροχο μικρό βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top