ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

̅Áя ́Ή̏Պ(EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Σύνδρομο Βαρουφάκη ξανά

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΜΕ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ, ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ AΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ OΤΙ ΘΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ!

Η συνηθέστερη αντίδραση ενός νηπίου όταν το… πιάνει το γινάτι, είναι να απειλήσει τον γονέα ή τον δάσκαλό του πως δε θα κάνει κάτι που θέλει ο τελευταίος, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του νηπίου. Με αυτό το «σύνδρομο του νηπιαγωγείου» πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση για το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, απειλώντας τους δανειστές ότι… αν δεν τής κάνουν τα χατίρια, τότε θα προχωρήσει στην χρεοκοπία της χώρας! Πρόκειται για μία ακόμη απλοϊκότερη παραλλαγή του «συνδρόμου Βαρουφάκη», που έφτασε την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο χείλος της χρεοκοπίας και στο παρά 1’ της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένο το βαρύ κόστος που πλήρωσε η κοινωνία, αλλά και το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο που αναγκάστηκε να συνομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση για να μην γίνουν πράξη οι… δικές της απειλές, θα περίμενε κανείς ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα είχε μάθει από τα παθήματά του και δε θα επαναλάμβανε την ίδια επικίνδυνη, όσο και γελοία φαρσοκωμωδία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί πολιτικά τα βαριά μέτρα, αλλά και την λαθεμένη επικοινωνιακή τακτική της. Το Μέγαρο Μαξίμου κάλλιστα θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι με την ψήφιση των μέτρων και την καταβολή της δόσης από τους δανειστές, η Ελλάδα επανέρχεται στην σταθερότητα και βοηθούντος του τουρισμού, θα αρχίσει να φαίνεται φως στο τούνελ. Δηλαδή, ό,τι είπε και πέρυσι τον Μάιο, όταν είχε κλείσει -επίσης με έναν χρόνο καθυστέρηση- η πρώτη αξιολόγηση. Ωστόσο, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο (καθώς είναι όλοι πεπεισμένοι ότι οι βουλευτές δεν χρειάζονταν ανταλλάγματα για να ψηφίσουν κάτι που θα τους κρατήσει πολύ περισσότερο καιρό στις καρέκλες τους…) ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε πως πρέπει να πείσει τους βουλευτές και την κοινωνία ότι το «αντάλλαγμα» για τα όντως επώδυνα μέτρα που θα ψηφίζονταν θα ήταν σπουδαίο και γενναίο. Κάπως έτσι, καλλιέργησε υπέρμετρες και υπερβολικές προσδοκίες, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι «θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα» και πως τα νέα για το χρέος «θα ήταν πολύ καλά για να είναι αληθινά». Δυστυχώς, η πραγματικότητα έδειξε πως ο πρωθυπουργός κυριολεκτούσε: όντως, τα νέα για το χρέος έμειναν στη φαντασία του Μεγάρου Μαξίμου και αποδείχθηκε πως δεν ήταν… αληθινά.

ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΛΟΪΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΝΟΕΙ OΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Πανικός
Τότε ήταν που ξεκίνησε ο πανικός: η Ελλάδα βρέθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου με μία πρόταση ανά χείρας από τους δανειστές, η οποία διασφάλιζε ότι θα καταβαλλόταν η δόση, θα έπαιρνε η χώρα και μερικά χρήματα παραπάνω για να τονώσει την ανάπτυξη, ενώ θα προωθούνταν και μέτρα για το χρέος όπως η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων. Ωστόσο, αυτά δεν έφτασαν στην ελληνική κυβέρνηση γιατί η ίδια είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για… διαγραφή χρέους! Κάπως έτσι, φτάσαμε στην απόρριψη της εν λόγω πρότασης και το θρίλερ ξεκίνησε ξανά.
Οι βουλευτές, αλλά και εν συνόλω το κυβερνητικό στρατόπεδο τέθηκαν σε πανικό, καθώς ήταν προφανές ότι όσοι ψήφισαν τα σκληρά μέτρα θα έμεναν με… την ψήφο τους στο χέρι, καθόσον δεν επρόκειτο να υπάρξουν «πολύ καλά νέα» για το χρέος. Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η επιστροφή στην αλλοπρόσαλλη τακτική του 2015 και στην ενεργοποίηση του «συνδρόμου Βαρουφάκη». Κι όλα αυτά, λόγω πανικού μήπως η πολιτική ήττα οδηγήσει σε τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα…

Απειλή… αυτοκτονίας
Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και με ανοιχτή την πολιτική ανάγκη του Μεγάρου Μαξίμου να δείξει ότι συνεχίζει να προσέρχεται με σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός έκανε το επόμενο βήμα: έδωσε εντολή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μία συνεδρίαση για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, να εκδώσει μία ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας… απειλεί τους δανειστές με την καταστροφή της Ελλάδας! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το ΔΝΤ συνεχίσει να αναβάλλει την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά και αν δεν δώσει το Βερολίνο όσα θέλει η ελληνική κυβέρνηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τότε η Ελλάδα δε θα εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020, δηλαδή η μείωση των συντάξεων μέσω της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», αλλά και η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Την επόμενη μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε την κυβερνητική «απειλή» ενώ πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να… ξεσαλώσουν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, προαναγγέλλοντας ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση θα… τα «ξε-ψηφίσει», αν δεν ληφθούν τα μέτρα για το χρέος.
Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή, όσο κι αν αυτά τα μέτρα ισχυρίζεται το Μαξίμου ότι τα είχε ζητήσει μόνο το ΔΝΤ, η Ελλάδα ουσιαστικά θα τινάξει την όποια συμφωνία στον αέρα. Η απειλή της θα έχει την ίδια αξία με τις απειλές της περιόδου Βαρουφάκη, που επισώρευαν τραγικές ζημιές μόνο σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν, θα δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας, οι Ευρωπαίοι θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα είναι «αποτυχημένο κράτος» και «αδιόρθωτη περίπτωση», οι τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι να «τρίζουν», η οικονομία θα βυθιστεί, η προοπτική ανάκαμψης θα εξαφανιστεί και η χώρα θα βουτήξει πολύ βαθιά ξανά στην ύφεση και τη μιζέρια. Και ταυτοχρόνως, αν οι Ευρωπαίοι πειστούν ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αλλάξει, τότε μπορεί να πάρουν στα… σοβαρά την απειλή της και να σηκώσουν το γάντι: να αποφασίσουν, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διαπιστώνοντας ότι έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση και μία χώρα που θέλει να καταργήσει μέτρα τα οποία εγγυώνται την δημοσιονομική της εξυγίανση και την επιστροφή της στην κανονικότητα! Ο λαός έχει μία ενδιαφέρουσα θυμοσοφία και παροιμία για το «σύνδρομο νηπιαγωγείου» της ελληνικής κυβέρνησης: «θύμωσε ο αγάς και έκοψε τα αχαμνά του», λέει το γνωμικό, καθώς η κυβέρνηση απειλεί τους δανειστές με… απεργία πείνας, από την οποία ο μόνος που θα πεινάσει θα είναι ο ελληνικός λαός.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top