ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

22550148_1418925511557507_1728751386334793383_o

Το ερώτημα είναι: Τώρα που έσβησαν τα φώτα της γιορτής, τι κάνουμε;

σε Ελλάδα/Επιστήμη

Μια μεγάλη γιορτή ήταν το 15ο Διεθνές Συνέδριο Globelics που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», 11-13 Οκτωβρίου…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΧΑΤΖΟΥΔΗ, ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

Το θέμα του: «Innovation and Capacity Building in the Context of Financialisation and Uneven Development of the Global Economy: New Roles for the State, Productive Sector and Social Actors». Ας το πούμε απλά: Πώς μπορεί να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις μαζύ με το κράτος για ένα δρόμο ανάπτυξης.
Το Συνέδριο ήταν το πρώτο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, μία επιτυχία του καθηγητή Γιάννη Καλογύρου και των συνεργατών του. Ένα Συνέδριο που ξεκίνησε σε άλλες χώρες, κυρίως των ονομαζομένων του τρίτου κόσμου, με σημαντική παρουρία στο εδώ Συνέδριο κρατών, όπως η Ινδία, η Νότιος Αφρική, η Νιγηρία και χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παρούσες και σημαντικές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και της Βορείου Αμερικής.
Από την εικόνα του Συνεδρίου στον ηλιοφώτιστο πράσινο χώρο του «Δημόκριτου» η παρουσία των νέων εθελοντών για τη βοήθεια των συνέδρων, από περίπου 120 κορίτσια και αγόρια, ήταν μία ακτίνα ελπίδας που σηματοδοτούσε ότι ίσως όλα να μην έχουν χαθεί για τη χώρα μας.
Οι σύνεδροι εκτός από τα θέματα που ανέπτυξαν, ή άκουσαν, είχαν και την ευκαιρία να γνωρίσουν και τα ερευνητικά εργαστήρια του «Δημόκριτου», δεδομένου ότι το συνέδριο με τις δραστηριότητές του απλώθηκε εκτός από το κτήριο του κεντρικού εμφιθεάτρου, στα σημαντικότερα από αυτά.
Ετσι είχαν δραστηριότητες στην περιοχή του αντιδραστήρα, στο κτήριο του επιταχυντή TANDEM, της Υγειοφυσικής, τη βιβλιοθήκη, τη Σχολή υποτρόφων, στα εργαστήρια υλικών, στο κέντρο υπολογιστών, στο κτήριο Φυσικοχημείας-Βιολογίας, και στο Βιομηχανικό Πάρκο. Η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων του «Δημοκριτου» από το ΕΜΠ για το συνέδριο δείχνει ότι, εκτός από την έρευνα, παρέχει και την δυνατότητα οργάνωσης μεγάλων διεθνών συνεδρίων.
Σε συνέντευξη του καθηγητή Καλογύρου στην κυρία Καραγιάννη του Δημοτικού Σταθμού Αθηνών 984, ο οποίος ήταν και χορηγός του συνεδρίου, ρωτήθηκε αν από το συνέδριο θα βγάλουν και κάποιο συμπέρασμα.
Η απάντησή του ήταν ότι θα βγάλουν κάποιο πόρισμα, το οποίο θα δοθεί στον Τύπο και σε αυτούς που ενδιαφέρονται. Ελπιδοφόρο να υπάρξουν τέτοιοι. Αξιζει να κλήσουμε το μικρό αυτό άρθρο με μία παρατήρηση του καθηγητή Καλογήρου στην κυρία Καραγιάννη, που αποτελεί και απάντηση στο αρχικό ερώτημα: «Εάν δεν δώσουμε βάρος στα θέματα αυτά, θα είμαστε “φθηνοί” για τους ξένους και “ακριβοί” για εμάς».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top