ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

HǍmՋǭʡ?ﵠ걡?㩳쯽 㩡 2017 ᰼ ᭡??㼠ϩ꯭﬩꾭 é?ׯ?.(EUROKINISSI-̐ϋQǠԁԉMi

Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και το λένε… προϋπολογισμό!

σε Ελλάδα/Πολιτική

Νέα δεινά προοιωνίζεται ο προϋπολογισμός του 2017, η συζήτηση και η ψήφιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει νέους φόρους, άμεσους και έμμεσους, ύψους 3,1 δις και νέα μέτρα ύψους 2,6 δις. Μιλάμε για 5,7 δις ευρώ που θα βγουν από την τσέπη των αγρίων φορολογουμένων Ελλήνων, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα έχει ήδη μειωθεί κατά 5,5 δις ευρώ. Είναι δυνατόν αυτός ο προϋπολογισμός να εκτελεστεί;
Προφανώς όχι! Διότι, εξαιτίας του μειωμένου εισοδήματος θα μειωθεί και η κατανάλωση, άρα και η απόδοση των έμμεσων φόρων. Και επειδή, με δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αυξάνουν κατά 1,1 δις ευρώ τον μήνα (έχοντας φθάσει τα 91,5 δις ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου), οι νέοι φόροι θα ενισχύσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Με λίγα λόγια, όσους λαγούς κι’ αν βγάλουν οι… μάγοι Χουντίνι από το καπέλο τους, όσα πλεονάσματα και αν εμφανίσουν (που προκύπτουν από τη στάση πληρωμών του Δημοσίου), όση «ανάπτυξη» και αν προβλέψουν, η χώρα το 2017 δεν θα βρεθεί στο 2014, αλλά σε παλαιότερες χρονιές. Το δε χρέος προβλέπεται να φθάσει τα 319,2 δις ευρώ το 2017. Ακόμη, όμως, και αν μειωνόταν, με την χώρα βυθισμένη στην ύφεση και σε συνθήκες περιορισμού κεφαλαίων, το αποτέλεσμα για τη ζωή των ανθρώπων θα είναι το ίδιο και χειρότερο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί πώς από την ύφεση του 2015 και 2016 θα βρεθεί η χώρα σε ανάπτυξη της τάξης του 2,7% που προβλέπει για το 2017 ο προϋπολογισμός. Πολύ περισσότερο που, στα τέλη του 2016, το ΑΕΟ θα βρίσκεται στα 174,9 δις ευρώ, δηλαδή κατά 21 δις ευρώ κάτω από τις προβλέψεις του φθινοπώρου του 2014. Και πολύ περισσότερο που έχουν ήδη ληφθεί μέτρα 9 δις ευρώ! Όσο για τα φληναφήματα περί διάθεσης 760 εκ. ευρώ για το περίφημο «εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως βαφτίστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησαν το 2015, αν και αποτελούσε υποχρέωση από το μνημόνιο, ειλικρινά προκαλούν οργή. Πέρασαν δύο χρόνια με δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δήθεν παράλληλο πρόγραμμα, ενώ πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί!
Ακόμη μεγαλύτερη οργή προκαλούν οι θριαμβικές ανακοινώσεις περί «αντισταθμιστικών μέτρων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μόνο που η κατάργηση του ΕΚΑΣ σημαίνει αφαίρεση από τους δικαιούχους του ποσού των 940 εκ. ευρώ, ενώ τα «αντισταθμιστικά» περιορίζονται σε 25 εκ το 2016 και 17 εκ. το 2017. Και υπάρχει και κάτι ακόμη εξοργιστικότερο: Τα 100 εκ ευρώ που θα διατεθούν σε όσους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους!
Συγγνώμη, αλλά πάλι πήγαμε στον γάμο της Κανά; Τι θα πρωτομοιράσει η κυβέρνηση από αυτά τα 100 εκ. όταν τα «κόκκινα δάνεια» προσδιορίζονται σε ποσό άνω των 100 δις ευρώ; Απ’ ό,τι φαίνεται, το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και το λένε προϋπολογισμό!

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Γερμανία
Η θέση του Βερολίνου στο περίφημο θέμα του ελληνικού χρέους είναι γνωστή. Κατά βάθος, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούσε να είναι διαφορετική ενόψει των εκλογών στη χώρα αυτή. Όσο και αν ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται (δια των γνωστών δηλώσεων Σόιμπλε), η πολιτική ανάλυση είναι συγκεκριμένη: Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις εσωτερικές γερμανικές πολιτικές εξελίξεις, ούτε να ανατρέψει το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ της κυβέρνησης και της καγκελαρίου, η οποία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία.
Πολύ περισσότερο που η Γερμανία δέχεται ήδη αυτή τη στιγμή τις πιέσεις από την επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Το ζήτημα δεν είναι οι επιθυμίες μας, αλλά η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει πως, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters και έγιναν γνωστά προ δεκαημέρου, οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του 2016, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο από την ψήφο υπέρ του Brexit και την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία αναφορικά με το εμπόριο.
Οι εξαγωγές προς τη Βρετανία, την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 4,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου συγκριτικά με πέρυσι, όταν σημείωσαν αύξηση κατά 11% το τρίτο τρίμηνο.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 6,3%. Για το σύνολο του 2016, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 7%, σύμφωνα με τα γερμανικά επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου DIHK. Σε αντίθεση με το 2015, όταν οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19% στα 114 δις ευρώ.
Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία κατέγραψε επιδείνωση, εξαιτίας ακριβώς της αβεβαιότητας που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -6,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 19,2 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 49,8 μονάδες από τις 54,5 τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 51,8.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι πριν από δέκα μέρες, η Volkswagen και τα πανίσχυρα εργατικά της συνδικάτα συμφώνησαν στην περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας στη βασική της μονάδα εταιρίας προκειμένου να αποφευχθούν αναγκαστικές απολύσεις στη Γερμανία έως το 2025.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 3,7 δις ευρώ και θα αυξήσει το λειτουργικό περιθώριο της μονάδας VW στο 4% έως το 2020 από 2% που αναμένεται φέτος.
Ωστόσο, ο στόχος αυτός συνεχίζει να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Renault και η Peugeot Citroen, που στοχεύουν σε λειτουργικό περιθώριο 6% το 2021.
Οι επικεφαλής των συνδικάτων της Volkswagen δήλωσαν ότι η διοίκηση συμφώνησε να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις στη Γερμανία έως το 2025, ένα βήμα που ανοίγει το δρόμο για την περικοπή 23.000 θέσεων εργασίας μέσω εξαγορών, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωσης του προσωπικού μερικής απασχόλησης. Περίπου 114.000 υπάλληλοι εργάζονται για τη μονάδα της VW στη Γερμανία.
Περικοπές θέσεων εργασίας θα υπάρξουν επίσης στη Βόρεια Αμερική, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.
Οι συνδικαλιστές συμφώνησαν στις περικοπές με αντάλλαγμα τη δέσμευση της διοίκησης να δημιουργήσει 9.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κυρίως στα εργοστάσια στη Γερμανία.
Συμπέρασμα: Όταν θέλουμε να κάνουμε μια σωστή ανάλυση, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα στοιχεία…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top