ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

xreos1

Τρεις επιλογές για το χρέος εξετάζει η Ευρωζώνη

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξέτασαν, κατά τη διάρκεια ειδικής τηλεδιάσκεψης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης. Στα «τραπέζι», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις:
– Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να μειωθούν οι τόκοι. Τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ.
– Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, καθώς οι όροι δανεισμού του ESM είναι σαφώς ευνοϊκότεροι έναντι του Ταμείου.
– Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η συζήτηση αποτέλεσε μία απλή ανταλλαγή απόψεων, σε τεχνικό επίπεδο, καθιστώντας σαφές ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση. Προσφάτως, η Wall Street Journal αποκάλυψε και τις προτάσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν α) την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080, β) τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040 και γ) τη σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα μ’ αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top