ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ Ê.Ï. ÔÇÓ Í.Ä. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Υπό επιτήρηση ο Καραμανλής

σε Ελλάδα/Πολιτική

Με τα… βλέμματα στραμμένα στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αλλά και εν γένει στους «καραμανλικούς» τελεί η ηγεσία της ΝΔ, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι παρά την πρόσφατη ανακωχή των δύο πλευρών, δε θα επιστρέψουν οι «καραμανλικοί» στην… παλιά τους τέχνη κόσκινο: δηλαδή στην υπονόμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη δια της… παρασκηνιακής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι μετά την συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας η συζήτηση θα έρθει ξανά στα μέτρα, τα αντίμετρα και την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται από τους «μητσοτακικούς» υπό επιτήρηση με την υποψία ότι μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για την υποκίνηση ενός νέου γύρου εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που μόνο θύμα έχει την προοπτική εξουσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, οι σχέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή του Κώστα Καραμανλή και του Μεγάρου Μαξίμου, παραμένουν εξαιρετικές, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε, προσφάτως να… αναγνωρίσει τον «σκανδαλώδη» χαρακτήρα της υπόθεσης Βατοπεδίου, έστω και με… μία ημέρα καθυστέρηση.

Προσωρινή εξομάλυνση
Η συγκεκριμένη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ -έστω αν έγινε μόνο για να κρατηθούν τα προσχήματα και να αποκρουστούν οι κατηγορίες περί… «φιλοκαραμανλισμού»- υποτίθεται ότι συνέβαλε στην εξομάλυνση ενός πολιτικού τριγώνου που θυμίζει… τερατογένεση: γιατί, τί διαφορετικό είναι μία πολιτική υπόγεια συμμαχία μεταξύ ενός πρώην πρωθυπουργού ενός κόμματος και ανιψιού του ιδρυτή του ίδιου κόμματος με… τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος και πρωθυπουργού; πολλώ δε μάλλον όταν το ένα κόμμα είναι η συντηρητική παράταξη της χώρας, το κατεξοχήν αστικό και ευρωπαϊκό κόμμα και το άλλο είναι ένας… πολύχρωμος φορέας που αυτοπροσδιορίζεται ως «ριζοσπαστική Αριστερά» και περιέχει ιδεολογικά «κάθε καρυδιάς καρύδι»!
Σε κάθε περίπτωση, η εξομάλυνση του τελευταίου διαστήματος, που δεν αφορά μόνο στο Βατοπέδι και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- «Καραμανλικών», αλλά και στην «ανακωχή» Μητσοτάκη-Καραμανλή, φαίνεται πως έχει μόνο προσωρινά χαρακτηριστικά. Ή, τουλάχιστον, αυτό φοβούνται στη οδό Πειραιώς και στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσωρινή ανακωχή
Όπως προαναφέρθηκε, οι «καραμανλικοί» προσήλθαν σε ανακωχή με την ηγεσία της ΝΔ, μετά την κρίση που επαπειλήθηκε έπειτα από την παρέμβαση Μεϊμαράκη. Ο λόγος για την παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ ο οποίος, προσπαθώντας να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… ψηφίσει τα «αντίμετρα» η ΝΔ και να δείξει συναινετική στάση, είχε επισημάνει ότι η αντίθεση απόφαση (δηλαδή η καταψήφιση του συνόλου της συμφωνίας) αποτελεί… «τζάμπα μαγκιά». Μετά την παρέμβαση Μεϊμαράκη, η οποία είναι κοινό μυστικό πως έγινε σε συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή και το «σύστημα» της Παναγή Κυριακού, οι «καραμανλικοί»… ξεσάλωσαν! Κατευθείαν, επανασυγκροτήθηκε ένα «συναινετικό» εσωκομματικό μπλοκ, το οποιο εμφανίστηκε ενωμένο και, με δηλώσεις σε ραδιόφωνα, κανάλια και εφημερίδες, προσπαθούσε να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα και προβλέψεις της συμφωνίας.

Σκληρή γραμμή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μεν υπομονή στην αρχή, ωστόσο στη συνέχεια κατάλαβε ότι η εσωκομματική κρίση παίρνει διαστάσεις. Έτσι, συγκάλεσε τα όργανα του κόμματος για να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση πως «θα μείνουν πίσω» όσοι… θέλουν να αποτελέσουν δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, Μητσοτάκης και Καραμανλής είχαν επικοινωνία, αφού πρώτα είχε μεταβεί στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού η Ντόρα Μπακογιάννη για να επιτελέσει ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ των δύο ηγετικών στελεχών. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησαν να… μην φέρει ο ένας τον άλλο σε δύσκολη θέση και, κυρίως, να στηρίξει ο Κώστας Καραμανλής τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, κάθε νέος αρχηγός «δικαιούται» και ηθικά να έχει την στήριξη των προκατόχων του, ενώ παραδοσιακά στην Δεξιά ο εκάστοτε αρχηγός ήταν αδιαμφισβήτητος -τουλάχιστον ως το σημείο που θα έχανε… εκλογές. Μετά την συγκατάνευση του Κώστα Καραμανλή για την ανάγκη να στηριχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να χαράξει ανενόχλητος την δική του γραμμή (κι ας κριθεί μετά για την αποτελεσματικότητά της) χωρίς υπονομεύσεις και… δεύτερες φωνές, ήρθε και η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο συμφωνήθηκαν τα ίδια και, υποτίθεται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε πως… θα κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Έλλειψη εμπιστοσύνης
Καλά ως εδώ. Μόνο που… των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι… είναι παιδί φρονίμου ανδρός. Έτσι, όπως μεταδίδουν πηγές της οδού Πειραιώς στο «ΑΡΘΡΟ», ο Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρίσκονται… σε μόνιμη επιτήρηση. Ο λόγος είναι ότι παρά το συνομολογημένο «μορατόριουμ» μεταξύ των δύο πλευρών, η έλλειψη εμπιστοσύνης συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη σχέση τους, αφ’ ης στιγμής οι «καραμανλικοί» ουδέποτε έκοψαν πραγματικά τους δεσμούς τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, πηγές κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ φοβούνται ότι οι «καραμανλικές» πιέσεις περί συναίνεσης μπορεί να επανεμφανιστούν στον ορίζοντα της επικαιρότητας με αφορμή την υπό συζήτηση συμφωνία και την ενδεχόμενη αδυναμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι όλοι οι «καραμανλικοί» αλλά και το ηγετικό δίδυμό τους (Καραμανλής-Μεϊμαράκης) βρίσκονται υπό επιτήρηση και για τις δημόσιες τυχόν αντιδράσεις τους, αλλά και για υπόγειες διεργασίες ή παρασκηνιακές κινήσεις. Και, όπως πληροφορείται το «ΑΡΘΡΟ», όλα δείχνουν ότι αν υπάρξουν νέες καραμανλικές «παραφωνίες», αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα δείξει… μεγάλη υπομονή. Αντιθέτως, η αντίδρασή του θα είναι σκληρή και οριστική…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top