ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

4_

«Φρένο» σε απαλλαγές για υποθέσεις διαφθοράς

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Μαζί τα φάγαμε

«Μπλόκο» στον κίνδυνο απαλλαγής κατηγορουμένων ή καταδικασμένων για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις (κυρίως διαφθοράς) που έγιναν πριν από τις 15-5-14 επιχειρεί να βάλει ο Αρειος Πάγος.
Το ποινικό τμήμα ΑΠ έκρινε αντισυνταγματική ευνοϊκή διάταξη για κατηγορία εμπλεκομένων σε σοβαρά αδικήματα, που θεσπίστηκε στις 7-4-14 (με τον νόμο 4254/14) «εκ παραδρομής» (!), όπως εξηγήθηκε στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4262/14, που στις 10-5-14 ήλθε να την καταργήσει.
Μολονότι η «εκ παραδρομής» ρύθμιση ίσχυσε για 33 μόλις μέρες, εντούτοις πολλοί κατηγορούμενοι έσπευσαν να την αξιοποιήσουν, υποστηρίζοντας ότι ως επιεικέστερη ποινική διάταξη έπρεπε να εφαρμοστεί για όλα τα προγενέστερα της ισχύος της αδικήματά τους, ώστε να «πέσουν στα μαλακά» ή να «γλιτώσουν» μέσω παραγραφής.
Η επίμαχη διάταξη είχε εξαιρέσει για αυτό το σύντομο διάστημα από την κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων (που αντιμετωπίζονται πολύ αυστηρά από τον Ποινικό Κώδικα για σειρά οικονομικών αδικημάτων κυρίως διαφθοράς), όσους υπαλλήλους υπηρετούν σε ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) τα οποία επιχορηγούνται ή χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή από τράπεζες.
Στη σύντομη ισχύ της διάταξης έσπευσαν να επωφεληθούν κατηγορούμενοι ή και καταδικασμένοι για υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος κ.λπ, σε υποθέσεις αγροτικών συνεταιρισμών, ενώ αντίστοιχη αξιοποίηση επιχείρησαν και κατηγορούμενοι σε υποθέσεις εξοπλιστικών. Πολλοί υποστήριξαν ότι στην κατηγορία υπαλλήλων ΝΠΙΔ θα μπορούσαν να είναι και άλλα πρόσωπα, κατονομάζοντας τα Ναυπηγεία, συνεταιρισμούς, σωματεία, ΜΚΟ, συλλόγους κ.λπ.
Ο ΑΠ, ευρισκόμενος αντιμέτωπος με δύο τέτοιες περιπτώσεις, παρέπεμψε το θέμα υποχρεωτικά στην Ολομέλεια λόγω της αντισυνταγματικότητας, αφού δέχθηκε (κατά πλειοψηφία 4-1) ότι η καταργηθείσα ρύθμιση «ισοδυναμεί με θέσπιση αμνηστίας με τρόπο συγκαλυμμένο», κατά παράβαση του Συντάγματος. Στην αρεοπαγιτική απόφαση (415/16) τονίζεται επίσης ότι ο ν. 4254/14 παρείχε ουσιαστικά και κατ’ αποτέλεσμα «χωρίς καμία δικαιολόγηση, άφεση ποινικής ευθύνης ορισμένης κατηγορίας κατηγορουμένων και καταδικασμένων προσώπων συγκεκριμένου κύκλου περιπτώσεων, και μάλιστα αμνήστευσε, μεταξύ άλλων, σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, κυρίως διαφθοράς υπαλλήλων ΝΠΙΔ».

Επέτρεπε ήπιες ποινές
Η ευνοϊκή διάταξη είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών αποσκοπώντας να ενσωματώσει διάσπαρτες και αλληλεπικαλυπτόμενες διατάξεις αδικημάτων δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων, αλλά και την υπερβολική διεύρυνση της έννοιας του υπαλλήλου χωρίς καμία πρόθεση -όπως αναφέρθηκε τότε- να καταργήσει την ποινική ευθύνη σε εκκρεμείς δικογραφίες ούτε να αποσυμφορήσει τις φυλακές.
Ωστόσο, όπως φάνηκε στην πράξη, η διάταξη μπορούσε να οδηγήσει σε απαλλαγή, παραγραφή ή και σε ηπιότερη ποινική μεταχείριση, αφού για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών Δημοσίου. Ετσι, μπορούσαν να έχουν ηπιότερη μεταχείριση υπάλληλοι ΝΠΙΔ, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση, δωροδοκία, απιστία, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας κ.λπ.
Με την εφαρμογή της ρύθμισης ανατράπηκε ποινή κάθειρξης 12,5 ετών σε ταμία αγροτικού συνεταιρισμού για υπεξαίρεση (και πλαστογραφία) ύψους 1,2 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα (το διάστημα 1995-2003), ενώ στην υπόθεση που στάλθηκε στην Ολομέλεια ΑΠ επιχειρείται, αντίθετα, να ανατραπεί η απαλλαγή μελών άλλου αγροτικού συνεταιρισμού, που κατηγορούνται για υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος, κ.λπ., με την άρνηση εφαρμογής του επιεικέστερου, αλλά αντισυνταγματικού νόμου.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης

*Για τις καταγγελίες σας μπορείτε να στέλνετε τα email σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του «ΆΡΘΡΟΥ», arthro@toarthro.com, toarthro1@gmail.com ή και μέσω ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΘΡΟ», ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, ATRINA A’, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Τ.Κ. 15125

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top