ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1755268

Χειρότερα χωρίς το ΔΝΤ

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ή GREXIT

Σε μπούμερανγκ αποδεικνύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωθήσει το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος και πλέον το κλίμα στο Μαξίμου είναι βαρύ. Κι αυτό διότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο άργησαν, αλλά εν τέλει κατάλαβαν ότι τυχόν έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα -δηλαδή από το τρίτο Μνημόνιο- θα έχει εφιαλτικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Κι αυτό διότι στην περίπτωση αυτή, μόνο τρία σενάρια μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά: είτε να επιβληθεί στη χώρα ένα νέο, τέταρτο Μνημόνιο με πολύ σκληρότερους όρους, είτε να οδηγηθεί η Ελλάδα στη χρεοκοπία, είτε να επέλθει, τελικώς, έπειτα από 7 χρόνια άδοξων θυσιών, η έξοδος της χώρας από το ευρώ και η εθνική καταστροφή την οποία συνεπάγεται. Σημειωτέον ότι τα δύο τελευταία σενάρια μπορούν να επέλθουν είτε ένα-ένα είτε… μαζί, ολοκληρώνοντας την προοπτική καταστροφής της χώρας που ήδη αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε αναγορεύσει το ΔΝΤ ευθύς εξαρχής σε υπ’ αριθμόν 1 απειλή για την ελληνική οικονομία. Η ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου και του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα τα οποία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμα, αλλά και ότι διαρκώς «κολλάει» στους αριθμούς και δεν δέχεται να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, αν τα νούμερα δεν «βγαίνουν». Στον αντίποδα, στην κυβέρνηση βαυκαλίζονται διαρκώς ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ευκολότερες με τους Ευρωπαίους, επειδή δήθεν η Ελλάδα έχει «συμμάχους», επειδή στην Ευρώπη παίζει μεγαλύτερο ρόλο η προτεραιότητα της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και διότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει ότι δεν έχουν πρόβλημα να βάλουν νερό στο κρασί του τρίτου Μνημονίου.
Η συνεχής στοχοποίηση του ΔΝΤ από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε κυβέρνηση. Ενώ ως τώρα η Ελλάδα, ακόμη και το καλοκαίρι της «παρ’ ολίγον χρεοκοπίας» του 2015 δεν είχε παραλείψει καμία δόση δανείου προς την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η μόνη δόση που δεν πληρώθηκε τότε στις εβδομάδες της μεγάλης κρίσης ήταν μια δόση προς το Ταμείο. Επίσης, ποιος δεν θυμάται ότι πέρυσι, πριν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και οι δυσκολίες, η Αθήνα επέλεξε να εκμεταλλευθεί πολιτικά τις ανώνυμες αποκαλύψεις σε μία ιστοσελίδα, που εμφάνιζαν στελέχη του ΔΝΤ να σχεδιάζουν την… πιστωτική ασφυξία και την χρεοκοπία της χώρας σε διάλογό τους στο Χίλτον, πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Μάλιστα, τότε πολλοί είχαν σπεύσει να προδικάσουν ότι η υποκλοπή των διαλόγων των στελεχών είχε γίνει σε γνώση της κυβέρνησης -κάτι, φυσικά, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και να αποδειχθεί.

Τελευταία προσπάθεια
Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση έκανε την τελευταία προσπάθεια να «διώξει» το ΔΝΤ. Στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, το Ταμείο ζήτησε δύο πράγματα: είτε βαθύτερες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος και μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, είτε νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος και να χαμηλώσουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και, άρα, έμεινε στο τραπέζι μόνο η άλλη επιλογή: δηλαδή, να δεσμευθεί η Αθήνα ότι θα πάρει μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Κι όλα αυτά, επειδή οι τεχνοκράτες του Ταμείου εκτιμούν ότι ο διαρκής στόχος για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά είναι… «άπιαστος».
Τότε ήταν που το Μαξίμου έκανε την τελευταία προσπάθεια και τώρα… κοντεύει να το πετύχει: ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέτρα πέραν του 2018, οπότε και τελειώνει επισήμως το τρίτο Μνημόνιο. Κάπως έτσι, οι συζητήσεις «κόλλησαν», αφού οι μεν Ευρωπαίοι δεν δέχονται να προχωρήσουν σε “κούρεμα” χρέους, ενώ το δε ΔΝΤ έχει διαμηνύσει προς όλους ότι… δεν μπορεί να παραβιάσει το καταστατικό του και να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που θεωρεί μη βιώσιμο.
Κάπως έτσι, η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και τώρα, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ σκέφτεται σοβαρά να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα. Όταν αυτές οι σκέψεις έγιναν γνωστές, στην κυβέρνηση μόνο που… δεν άνοιξαν σαμπάνιες. Ωστόσο, τώρα ο φόβος έχει πάρει την θέση της αρχικής ευωχίας, καθώς έστω αργά, στο Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με απρόβλεπτες απειλές, αν το ΔΝΤ θελήσει να απεμπλακεί από τα πράγματα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΒΑΥΚΑΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΘΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ

Τα εφιαλτικά σενάρια
Κι αυτό διότι όλες οι επιλογές που θα έχει απέναντί της η ελληνική πλευρά θα είναι σκληρότερες από το παρόν πρόγραμμα, από τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, αλλά και από εκείνες που ζητεί τώρα το ΔΝΤ για το 2019 και εξής.
Το «απαλό» σενάριο είναι αυτό που περιέγραψε -στην αρχή- ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: δηλαδή, να ανακοινώσει το ΔΝΤ την αποχώρησή του, να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ότι ο ρόλος του Ταμείου θα αναληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να συναφθεί ένα νέο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή -που είναι η… λιγότερο αρνητική απ’ όσες «παίζουν»- θα πάρει κεφάλι στην υλοποίηση αυτού του τέταρτου Μνημονίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που αποτελείται από τεχνοκράτες εξίσου «σκληρούς» με εκείνους του ΔΝΤ, ενώ… ελέγχεται απολύτως από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε! Μ’ άλλα λόγια, η Ελλάδα θα μπλέξει με ένα χειρότερο Μνημόνιο και με έναν ακόμη πιο άτεγκτο δανειστή. Κι αυτό διότι, αν φύγει το ΔΝΤ και αναλάβει ο Μηχανισμός, τότε θα φύγουν από τη μέση και η Κομισιόν, αλλά και η ΕΚΤ. Άρα, πάλι δε θα υπάρχουν περιθώρια «πολιτικής διαπραγμάτευσης»…
Το δεύτερο σενάριο είναι να φύγει το ΔΝΤ, αλλά η γερμανική Βουλή να μην εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα. Ούτως ή άλλως, ένα από τα βασικά συνθήματα του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είναι το «όχι άλλα λεφτά στην Ελλάδα». Αν λοιπόν, η γερμανική κυβέρνηση θελήσει να αντιμετωπίσει αυτή την ρητορική, τότε θα… την κάνει πράξη ή θα δει τους βουλευτές να το πράττουν από μόνοι τους. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και δε θα έχει χρηματοδότηση από κανέναν. Και τί γίνεται στις χρεοκοπημένες χώρες; Σπεύδει το ΔΝΤ να τις βοηθήσει! Μ’ άλλα λόγια, αν υπάρξει χρεοκοπία, τότε η Ελλάδα θα μείνει με μόνο δανειστή το ΔΝΤ και τότε το Ταμείο θα… κάνει ό,τι θέλει!
Όμως, ακόμη κι αυτό δεν ήταν το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο όλων είναι να υπάρξει χρεοκοπία της χώρας και αμέσως μετά να ληφθεί απόφαση περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Αυτό θα είναι η απόλυτη καταστροφή, καθώς η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε μία βαλκανική Μπανανία, η οποία, χρεοκοπημένη και πάμφτωχη, θα βρεθεί χωρίς νόμισμα και πάλι στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ. Κι όλα αυτά, επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν επίδειξη «τσαμπουκά» και να διώξουν το Ταμείο από τα πόδια τους με κουτοπόνηρο τρόπο…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top