ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

metanastes-27515

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος Αρμαγεδδώνα

σε Ελλάδα/Πολιτική

Τα Hot Spot στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ετοιμάζονται. Από ό,τι μαθαίνω δεν θα κάνουν απλά καταγραφή, αλλά και προσωρινή φιλοξενία λίγων χιλιάδων προσφύγων και λαθρομεταναστών, ώσπου να προωθηθούν βόρεια (αν δεν κλείσουν τα σύνορα)…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ

Οι μεν πρόσφυγες θα προωθούνται στους προορισμούς της Ευρώπης, οι δε λαθρομετανάστες θεωρητικά θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία (που δεν τηρεί την υποχρέωση αυτή), ειδάλλως εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, εντός Ευρώπης.
Αυτή η προσωρινή φιλοξενία θα είναι σε «ανοιχτά» στρατόπεδα φιλοξενίας, από όπου οι φιλοξενούμενοι θα μπαινοβγαίνουν, με φύλαξη αλλά όχι φρούρηση.
Τώρα, όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών, γνωρίζουμε από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων πως 2,5 – 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που επιθυμούν διακαώς να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, βρίσκονται στα τουρκικά παράλια περιμένοντας το πράσινο φως από τη μετεωρολογική υπηρεσία για να στριμωχτούν σε μια φουσκωτή βάρκα και να περάσουν απέναντι στα νησιά μας. Μόλις δε δουν τα ελληνικά σκάφη της ακτοφυλακής τρυπούν τις βάρκες εξαναγκάζοντας τις ελληνικές αρχές σε διάσωση.
Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την προηγούμενη εβδομάδα να γεμίσει το Αιγαίο με 15.000 Αϊλαν, το μικρό αγόρι που πνίγηκε στην απόπειρα να περάσει απέναντι. Ταυτόχρονα οι έμποροι ψυχών (traffickers) που κανονίζουν τη μετάβαση δρουν ανενόχλητοι υπό την ανοχή των Τουρκικών αρχών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα προ μηνών της τότε υπουργού κ. Τασίας και την διαβεβαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού πως δεν υπάρχουν θαλασσια σύνορα.
Οι εταίροι μας «ποιούν την νήσσαν» αναφορικά με τους λαθρομετανάστες, αφήνοντας μόνη την Ελλάδα να τους απορροφήσει, ενώ εκείνοι επικεντρώνονται στους πρόσφυγες.
Η Τουρκία μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις δήλωσε δια στόματος του πρωθυπουργού της κ. Νταβούτογλου πως δρομολογήθηκαν από Σύριους και προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για την εμπλοκή της Τουρκίας στρατιωτικά στη Συρία.
Η δυναμική για αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Συρία των 22 εκατομμυρίων προς την Ευρώπη είναι εκρηκτική.
Και από την άλλη βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, με τις επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα, τα αναμενόμενα έσοδα και τις θέσεις εργασίας που αυτά συντηρούν. Για να φτάσουν εκεί πέρασαν δεκαετίες επένδυσης τόσο στην τουριστική φήμη του κάθε νησιού, όσο και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την ανάλογη τουριστική κίνηση.
Όμως ήδη οι προκρατήσεις φημολογούνται ότι βρίσκονται 30%-40% χαμηλότερα από την περασμένη χρονιά, που ήταν κάτω από την προπερασμένη λόγω των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.
Οι άνθρωποι αυτοί που ζουν και εργάζονται εκεί στον τουρισμό βλέπουν το γρανιτένιο τοίχο να έρχεται προς τα πάνω τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα με την προοπτική να εξαϋλώσει τους κόπους μιας ζωής και τις προσδοκίες του μέλλοντος τους, από τη χείριστη διαχείριση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας μόνο τα κόστη για τις κρατικές υπηρεσίες και δυνάμεις, ενώ οι ντόπιοι θα καταστρέφονται.
Ακόμα χειρότερα, οι οικονομικές βλάβες που θα υποστούν θα πάρουν πολλά χρόνια να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ ανησυχούν για την ασφάλεια τους, όχι φυσικά από τους αληθινούς πρόσφυγες, αλλά από τους ισάριθμους ή και περισσότερους ευκαιριακούς οικονομικούς λαθρομετανάστες που εκμεταλλεύονται τις προσφυγικές ροές για να παρεισφρήσουν στην Ευρώπη, δηλαδή την Ελλάδα, διότι οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν παρά περιορισμένο αριθμό προσφύγων και μόνον.
Έστω λοιπόν ότι είσαι λαθρομετανάστης από μη εμπόλεμη περιοχή, άνδρας 20-30 ετών, που έχεις ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα και έχεις πληρώσει ως και $6.000 USD για να βρεθείς στο σημείο εκείνο.
Ερώτηση 1η:
Στην προοπτική πως θα σε επαναπροωθήσουν στην Τουρκία, φιλοξενούμενος σε ανοιχτό χώρο φιλοξενίας, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Ερώτηση 2η:
Αυτό που θα κάνεις, πως επηρεάζει:
2α) το νησί φιλοξενίας και την τοπική κοινωνία;
2β) το τουριστικό εισόδημα των κατοίκων και την απόσβεση των τουριστικών επενδύσεών τους;
2γ) την τουριστική φήμη του τόπου στην παγκόσμια τουριστική αγορά;
Αυτά είναι ανάμεσα στα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει εσπευσμένα μια ελληνική κυβέρνηση στις κοινωνίες που θα υποστούν το μέγιστο βάρος της επίλυσης του προσφυγικού αλλά κυρίως του μεταναστευτικού, ενώ η παρούσα δείχνει πως αδυνατεί να δώσει λύσεις.
Ευτυχώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένος να συμπράξει προς την πραγματική επίλυση του μεταναστευτικού/προσφυγικού θέματος, σχηματίζοντας εθνικό μέτωπο, όμως πρέπει για αυτή τη σύμπραξη  να υπάρχει στρατηγική, προγραμματισμός και υλοποίηση ενεργειών που στην παρούσα φάση δείχνει πως δεν διαθέτει το κυβερνητικό μπλοκ, που απλά ακολουθεί τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας που βιάζεται να ξεφορτώσει ψυχές.
Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες…;

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top