ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_1

Ώρα μηδέν για τη μείωση του Δημοσίου

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΟΦΤΗ», ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ

Μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να μην καταρρεύσει υπό το βάρος του πολιτικού κόστους που θα επισύρει η βέβαιη και προδιαγεγραμμένη ενεργοποίηση του «κόφτη» έχει η κυβέρνηση , τώρα που η αξιολόγηση έκλεισε και το πολιτικό σκηνικό, όπως και οι πιέσεις από τους δανειστές, μοιάζουν να ηρεμούν κατά το επόμενο τετράμηνο. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά αυτό που λένε όλοι οι οικονομολόγοι όλου του κόσμου, ότι δηλαδή το μείγμα των μέτρων που πρότεινε και επέβαλε θα εκτροχιάσουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα οδηγήσουν στην λήψη βαριών και σκληρών μέτρων, με την μορφή της ενεργοποίησης του αυτόματου «κόφτη» για μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, υπάρχει μία περίπτωση και πιθανότητα για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συν αυτώ να αποφύγουν την πολιτική κατάρρευση που θα επιφέρει η ενεργοποίηση του «κόφτη»: να εκμεταλλευθούν το τετράμηνο που έχει ήδη ξεκινήσει και να προωθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση του Δημοσίου, προκειμένου να «οχυρωθούν» από την προδιαγεγραμμένη αποτυχία του κυβερνητικού προγράμματος.
Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και την απόδοση των διαφόρων Μνημονίων είτε στην Ελλάδα, είτε ανά τον κόσμο, έχουν καταλήξει στο εξής αυτονόητο συμπέρασμα: ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Μ’ άλλα λόγια, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι όταν η φοροδοτική ικανότητα και δυνατότητα των πολιτών εξαντλείται, τότε η επιβολή νέων φόρων αντί να γεμίζει, «αδειάζει» τα δημόσια ταμεία, αφού οι πολίτες δεν μπορούν να δώσουν κι άλλα και απλώς κηρύσσουν στάση πληρωμών. Ταυτόχρονα, φόροι όπως αυτοί που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται εδώ πέντε ημέρες, που αποτελούν τους πλέον άδικους φόρους διότι είναι έμμεσοι και πλήττουν τους φτωχούς το ίδιο με τους πλούσιους, απλώς θα εντείνουν την ύφεση και θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης. Μ’ άλλα λόγια, το κυβερνητικό πρόγραμμα αποτελεί έναν πολιτικάντικο υπολογισμό, ο οποίος δεν «πατάει» σε στέρεη μαθηματική και οικονομική λογική. Αντιθέτως, ήταν μία εμμονή της κυβέρνησης, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε άλλου τύπου μέτρα, που θα επέφεραν δυσανάλογο πολιτικό κόστος.

Ηρεμία ως την επόμενη καταιγίδα
Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν διασφάλισε με το κλείσιμο της αξιολόγησης την ηρεμία και την προοπτική για την ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, κέρδισε μόνο ένα «ήρεμο» καλοκαίρι, γνωρίζοντας πως όταν οι τουρίστες φύγουν σιγά σιγά, προς τις αρχές φθινοπώρου, τότε το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει να εκτροχιάζεται και τα πραγματικά «κενά» θα αρχίσουν να φαίνονται. Συμπτωματικά, τότε, το φθινόπωρο οι τεχνοκράτες-εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν ξανά στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Τότε, δηλαδή, οι τεχνοκράτες θα διαπιστώσουν ότι το πρόγραμμα έχει αρχίσει να πέφτει έξω και θα ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν τα κενά. Μέτρα τα οποία αυτή τη φορά δε θα μπορεί να επιλέξει η κυβέρνηση φορολογώντας… τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά θα υπαγορευθούν από τον «αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης», δηλαδή τον περίφημο… «κόφτη». Αυτός ο μηχανισμός, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, θα μπει με αυτοματοποιημένο τρόπο σε λειτουργία και τότε θα τιναχτεί το πολιτικό σκηνικό στον αέρα, αφού η αυτόματη λειτουργία του θα οδηγήσει σε οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να «βγουν» τα προϋπολογισμένα νούμερα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΙΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο «ΚΟΦΤΗΣ», ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ώρα μηδέν
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να γλιτώσει την πολιτική κατάρρευση από την ενεργοποίηση του κόφτη είναι να αναλάβει εκείνη την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μετά την φαινομενική ηρεμία του καλοκαιριού, έρχεται ένα δύσκολο και καυτό φθινόπωρο, αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, να περικοπούν χρήματα από τον προϋπολογισμό και να δείξει η Ελλάδα ότι «συμμαζεύει» τα του οίκου της είναι να ασχοληθεί, επιτέλους, η κυβέρνηση με το Δημόσιο. Ο δημόσιος τομέας παραμένει μεγάλος, σπάταλος, αντιπαραγωγικός και έχει αρκετά περιθώρια περικοπών. Παρότι κρίσιμες υπηρεσίες και τομείς του κράτους υπολειτουργούν, υπάρχουν άλλοι στους οποίους οι δημόσιοι υπάλληλοι… περισσεύουν. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να επαναφέρει ένα σύστημα «κινητικότητας» στο Δημόσιο, ώστε κάθε δημόσιος υπάλληλος να βρίσκεται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα, η κυβέρνηση και, κυρίως, τα συναρμόδια υπουργεία, οφείλουν να προχωρήσουν σε καταργήσεις θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, όπου το προσωπικό είναι υπεράριθμο ή σε οργανισμούς και δημόσιους φορείς που δεν χρησιιμεύουν σε τίποτα. Σήμερα, έπειτα από 7 χρόνια μνημονιακής πολιτικής, υπάρχουν ακόμη πολλές άχρηστες δημόσιες υπηρεσίες, που δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να «παγώσει» κάθε πρόσληψη, να μην αναπληρώνει τις συνταξιοδοτήσεις και να αναδιαρθρώσει κάθε πτυχή της λειτουργίας του Δημοσίου με τρόπο τέτοιο, ώστε να χρειάζονται οι απολύτως απαραίτητοι για να επιτευχθεί το σχετικό έργο. Η κυβέρνηση, παράλληλα, έχει χάσει ως τώρα την ευκαιρία να καταργήσει υπηρεσιακά συμβούλια, να περικόψει οδοιπορικά και άλλες τέτοιες «πολυτελείς» δαπάνες, αλλά και να συγχωνεύσει διοικητικά συμβούλια και επιτροπές που δεν χρειάζονται και υπάρχουν απλώς και μόνο για να… βολεύονται οι ημέτεροι.

Το σκάνδαλο «Κεράνης»
Βεβαίως, για να πείσει η κυβέρνηση μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που αποτελούν την χρυσή της ευκαιρία, ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι… έτοιμη για όλα. Για παράδειγμα, εδώ και 1,5 μήνα, η κοινωνία που υπερφορολογείται, που υφίσταται την ανεργία, την ύφεση και την απληρωσιά, βιώνει την πρόκληση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, που δεν θέλουν να μεταφερθούν στο ιδιόκτητο κτήριο του πρώην «Κεράνη» επειδή αυτό είναι… μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η κυβέρνηση τροφοδοτεί την προκλητικότητά τους, αφού ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, θέλει να βάλει μέχρι και… ειδικό λεωφορείο για να μην διαμαρτύρονται. Όμως, όσο οι υπηρεσίες του Δημοσίου είναι διασκορπισμένες σε πολλά ενοικιασμένα κτήρια ενώ υπάρχουν ιδιότητα κτήρια που… ρημάζουν, τόσο δε θα δει ποτέ προκοπή αυτός ο τόπος. Όσο για τους προκλητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει έναν μόνο δρόμο: να τους διαμηνύσει ότι όποιος δεν εμφανιστεί στη δουλειά του, τότε θα είναι σαν να έχει παραιτηθεί…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top