ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

4.500 υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στα «συρτάρια»

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε/Πολιτική

Nα καταργήσει τα υπηρεσιακά συμβούλια στα υπουργεία ήταν μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2015.
«Θα δημιουργηθούν νέα, πιο σύγχρονα υπηρεσιακά συμβούλια», είχε δηλώσει τότε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά τους επόμενους μήνες το μόνο που έγινε ήταν να επιστρέψουν στις θέσεις τους εκατοντάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Εξαιτίας της απουσίας των υπηρεσιακών συμβουλίων δεν υπήρχε κανένα όργανο να διερευνήσει τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος τους.
Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και οι καταγγελίες εναντίον δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παραβεί τον όρκο τους έχουν τριπλασιαστεί.
Παρ’ όλα αυτά, ως το τέλος της περασμένης χρονιάς δεν είχαν συγκροτηθεί υπηρεσιακά συμβούλια να τους κρίνουν και οι ένοχοι παρέμεναν ατιμώρητοι.
Τον κίνδυνο ατιμωρησίας επισήμαναν με εγκυκλίους τους ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά η στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων προχωρά ακόμα με ρυθμούς χελώνας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε νέα εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας σε δύο τουλάχιστον υπουργεία, στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο Ψηφιακής Πολιτικής, ότι πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις κρατικών οργάνων, ως το τέλος του 2016 εκκρεμούσε η διερεύνηση σχεδόν 4.500 υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Αν αυτές οι υποθέσεις δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται υποχρεωτικά και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί» στις θέσεις τους.
Η κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων το 2015 με την επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους συνέβαλε στη συσσώρευση του τεράστιου αυτού αριθμού εκκρεμών αποφάσεων – αυξημένου έως και 316% σε σχέση με το 2016!
Η κυρία Γεροβασίλη έστειλε στις 7 Ιουλίου επείγουσα επιστολή προς όλα τα υπουργεία ζητώντας την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων τους, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν από τον περασμένο Ιανουάριο!
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά από «όποιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στη συγκρότηση των οικείων πειθαρχικών συμβουλίων να προβούν άμεσα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων».
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το «ΘΕΜΑ», τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενώ έπρεπε δεν έχουν έως τώρα συγκροτήσει τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλιά τους. Η δικαιολογία που προβάλλουν και τα δύο είναι ότι συγκροτήθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα μόλις το Νοέμβριο του 2016.
Οπως αναφέρει η κυρία Γεροβασίλη στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, «τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν τον βασικό πυλώνα εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση έκνομων φαινομένων στη δημόσια διοίκηση».
Ωστόσο, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις μετά την έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351! Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια ήταν 3.316, αυξημένες κατά 51,76% σε σχέση με αυτές στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίες ανέρχονταν σε 2.185.
Το πιο σημαντικό όμως εύρημα είναι η εκτόξευση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο που αυξήθηκαν κατά 316%!
Το 2015 είναι μία κυριολεκτικά μαύρη χρονιά για την απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης στον δημόσιο τομέα εξαιτίας των νομοθετικών παρεμβάσεων Κατρούγκαλου, που έκλεισαν το μάτι στους επίορκους με την αλλαγή των όρων επιβολής αυτοδίκαιης αργίας σε υπαλλήλους που κατηγορούνται για αδικήματα υψηλής ηθικής απαξίωσης, αλλά και στους συνδικαλιστές με την επαναφορά τους στα πειθαρχικά συμβούλια, που τα είχαν μετατρέψει σε πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων κατά το παρελθόν.
Σημειώνουμε ότι το 2013 τα πρωτοβάθμια συμβούλια εξέδωσαν συνολικά 1.207 αποφάσεις. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 1.500 το 2014, ενώ την πρώτη χρονιά της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» περιορίστηκε σε 675 αφού καθυστέρησε η συγκρότησή τους.

Τι συνέβη στο παρελθόν
Η επίσπευση στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων αλλά και η απομάκρυνση των επιόρκων από το Δημόσιο βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται πάντα «ψηλά» στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, είχαν ληφθεί μέτρα και είχε υπάρξει σαφής βελτίωση στην ταχύτητα απονομής της πειθαρχικής Δικαιοσύνης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή απομάκρυνση όσων κρίνονταν ένοχοι, ήταν δηλαδή επίορκοι, από το Δημόσιο.
Το 2013 τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια εξέδωσαν συνολικά 1.207 αποφάσεις. Το 2014 εκδόθηκαν 1.500 αποφάσεις, ενώ το 2015 υπήρξε δραματική πτώση καθώς εκδόθηκαν μόλις 675 αποφάσεις, κυρίως λόγω της μη ή της καθυστερημένης συγκρότησής τους.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά επί υπουργίας Κατρούγκαλου, και του περιβόητου νόμου που εξαιτίας «κενών» είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή ελεγχόμενων πειθαρχικά υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους λόγω μη έγκαιρης εκδίκασης των υποθέσεων.
Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με την κατάθεση τροπολογίας, που προέβλεπε ότι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους.
Ωστόσο το θέμα δεν λύθηκε, καθώς τα συμβούλια συνεχίζουν να μην υφίστανται ή να υπολειτουργούν και ένας από τους λόγους είναι η επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους, η οποία επίσης έγινε το 2015.
Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή το θέμα:
«Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου φορολογικής επιδρομής στα εισοδήματα των πολιτών, βιώνουμε την προσπάθεια ολοκληρωτικής απαξίωσης και του θεσμού της δημόσιας διοίκησης. Τελευταίο κρούσμα, η ανοχή στην ανομία και το χάιδεμα των επίορκων του Δημοσίου.
Οι διατάξεις Κατρούγκαλου, το 2015, οι οποίες επανέφεραν το πειθαρχικό δίκαιο στην προ του 2012 κατάσταση έχουν μέχρι σήμερα καταστροφικές συνέπειες, όπως φαίνεται πλέον από την Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση.
Είχαμε προειδοποιήσει, από το 2015, όταν επέστρεψε το πρώτο κύμα επίορκων, πως η επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τα παραπτώματα και τις προθεσμίες, η ελαστικοποίηση της αυτοδίκαιης αργίας, θα λειτουργήσουν ως Δούρειος Ίππος ανομίας στη δημόσια διοίκηση.
Σήμερα, ένα νέο κύμα χιλιάδων επίορκων είναι έτοιμο να επανέλθει στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που νέοι και προσοντούχοι άνθρωποι αγωνίζονται για μια θέση εργασίας στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Ο κατήφορος της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση δεν έχει τελειωμό. Συμβασιούχοι, ρουσφέτια, μονιμοποιήσεις, επιδόματα, άγρια κομματικοποίηση. Και τώρα επαναφορά, εκ νέου, επίορκων υπαλλήλων και παραγραφή πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Η Κυβέρνηση φροντίζει να υπενθυμίζει πως, για αυτήν, όλα θυσιάζονται στο βωμό των πρόσκαιρων κομματικών και πελατειακών ωφελειών. Δυστυχώς γι’ αυτήν, το μόνο που απαξιώνει είναι τον ίδιο τον εαυτό της.
Η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και την αρχή της αριστείας, το οξυγόνο που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top