ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

untitled-1

Κυβέρνηση διαπραγμάτευσης αλλά και… Τρίτου Κόσμου

σε Ελλάδα/Πολιτική

OΣΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ «ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Να στέλνει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τους στόχους και την στρατηγική της κυβέρνησης συνεχίζει ο πρωθυπουργός, καθώς προέβη σε άλλον έναν ανασχηματισμό με πολλαπλές αντιθέσεις και αυτοαναιρέσεις, προσπαθώντας να συνδυάσει υπουργούς που μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με άλλα κυβερνητικά στελέχη που αποπνέουν άρωμα… Τρίτου Κόσμου και φημίζονται για τις διαφοροποιήσεις και την επίδειξη «επαναστατικότητας».
Για τον ανασχηματισμό έχουν ήδη λεχθεί και γραφτεί πολλά, ενώ η φράση «μία από τα ίδια» βρίσκει πλήρη εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση. Πέραν, όμως, των προσώπων και της πρώτης ανάγνωσης των επιλογών του πρωθυπουργού, το βασικό πάντα στην ανάλυση ενός ανασχηματισμού είναι το πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει απ’ αυτόν: και το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει από τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής είναι πως, δυστυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θέλει. Θέλει να εκτελέσει σωστά και με επάρκεια το πρόγραμμα προσαρμογής, ώστε αυτό να αποδώσει, να αρχίσουν να «βγαίνουν» τα νούμερα και να βάλει το λιθαράκι του για την ανάκαμψη και την επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη; Ή μήπως θέλει απλώς να κρατήσει το κόμμα του συσπειρωμένο και να συνεχίσει τον «ανταρτοπόλεμο» με τους δανειστές περιμένοντας την κατάλληλη πολιτική ευκαιρία για να δρομολογήσει άλλου τύπου πολιτικές εξελίξεις; Θεωρητικά, η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε τόσο κρίσιμη φάση, που θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε αυτό το δίλημμα με τις επιλογές προσώπων. Όμως, ο κ. Τσίπρας επέλεξε για μία ακόμη φορά να προσπαθήσει να συμβιβάσει τα… ασυμβίβαστα: δηλαδή, να έχει και τον ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο -και κυρίως τους «ακραίους» του κόμματός του- αλλά και με τους δανειστές να μην υπάρξουν προβλήματα.

Από την ελπίδα…
Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός κράτησε και τους «ταλιμπάν», αλλά ταυτόχρονα επέλεξε να προβεί σε ορισμένες ελπιδοφόρες προσθήκες στελεχών με πείρα, που μπορούν να φέρουν σε πέρας αυτά που ανέλαβαν. Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι οι περγαμηνές του νέου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου αποτελούν ένα σοβαρό εχέγγυο για την απόδοσή του. Πρόκειται για τον πρόεδρο του διεθνούς οικονομικού ινστιτούτου Levy, που έχει διδάξει σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια και θεωρείται καλός γνώστης της οικονομίας αλλά και της αγοράς.
Άλλη μία ελπιδοφόρα αναβάθμιση ήταν η «προαγωγή» του Αλέξανδρου Χαρίτση από την θέση του υφυπουργού στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης. Ο Χαρίτσης αποτέλεσε την «έκπληξη» του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, αφού… «απογείωσε» την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων σχεδόν στο 100%, αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και έχει αφήσει με τις θετικότερες των εντυπώσεων όλους τους επενδυτές -εγχώριους και διεθνείς- με τους οποίους έχει συνεργαστεί.
Τέλος, εννοείται ότι ελπίδα… ακτινοβολεί και η είσοδος στην κυβέρνηση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αποδείξει ότι… ξέρει από ιδιωτικοποιήσεις, ανέλαβε το κρίσιμο πόστο του υφυπουργού Επενδύσεων και μαζί με τους κκ. Παπαδημητρίου και Χαρίτση θα επιχειρήσει να φέρει επενδυτές εκ νέου στη χώρα, αξιοποιώντας όλες τις επαφές του στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην αγορά.
Πέραν αυτών, η παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών επίσης δίνει ελπίδες για την σωστή εκτέλεση του προγράμματος, ενώ και η «έκπληξη”» του ανασχηματισμού, δηλαδή η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ήταν η «τεχνοκράτης» της κυβέρνησης σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για θέματα υπουργείου Εργασίας.

ΜΟΝΗ ΑΧΤΙΔΑ ΦΩΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ AΛΛΗ ΜΙΑ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ, ΠΟΥ OΜΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ

… στον Τρίτο Κόσμο!
Στο αντίποδα, απελπισία δημιουργεί η παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα του γνωστού… διαδικτυακού -και όχι μόνο- χούλιγκαν Παύλου Πολάκη. Ο Πολάκης έχει… πολλάκις προκαλέσει την κοινωνία με ακραίες και διχαστικές δηλώσεις του. Επίσης, κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να κρατήσει εντός κυβέρνησης τους υπουργούς Πάνο Σκουρλέτη και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς αμφότεροι «έβριζαν» τον Στέργιο Πιτσιόρλα και έφερναν διαρκώς εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτά αποτελούν εξαιρετικά ανησυχητικά δείγματα, καθώς δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει να πάρει σαφή θέση για την στρατηγική της κυβέρνησης εφεξής. Άρα, οι αντιφάσεις, τα «μπρος-πίσω» και οι διαρκείς παλινωδίες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, κρατώντας την Ελλάδα και την κοινωνία κολλημένες στην ύφεση και στην λάσπη του λαϊκισμού και της κρίσης. Περαστικά μας!

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργός: Νικόλαος Παππάς
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά
Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top