ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1

Ο Λαϊκισμός

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η επιφυλλίδα «ΑΘΗΝΑΙΚΑ PLUS» της «Καθημερινής» της 31ης Μαρτίου 2017 ήταν αφιερωμένη σε εκδήλωση που έγινε στην Ελληνοαμερικανική ‘Ένωση. Τίτλος της επιφυλλίδας «Η Ευρώπη απέναντι στον λαϊκισμό». Κοσμοσυρροή στην Ελληνοαμερικανική Ένωση…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΧΑΤΖΟΥΔΗ, ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

Η «Καθημερινή», εκτός από πολλά άλλα, έχει και επιτυχημένες φωτογραφίες στα θέματα που παρουσιάζει. Έτσι και το θέμα αυτό, το συνόδευε με πέντε έγχρωμες φωτογραφίες.
Εκ των εχόντων την επιμέλεια της επιφυλλίδας, Νίκου Βατόπουλου και Μαργαρίτας Πουρνάρα, ο πρώτος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το βράδυ της περασμένης Τρίτης προμηνυόταν πυκνό σε μηνύματα, ορισμούς, προσεγγίσεις, και έτσι ακριβώς εξελίχθηκε». Δεν αμφιβάλλω ότι έτσι ακριβώς εξελίχθηκε αφού ήταν διοργάνωση από κοινού των Hellenic American College/Helleninc American University, Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Με πάνελ ομιλητών: Φάνη Ζουρόπουλο, Λεωνίδα-Φοίβο Κόσκο (Πρόεδρος του Hellenic American University), Ανδρέα Ανδριανόπουλο (πρώην υπουργό), Αθανάσιο Παπανδρόπουλο (Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων), Αριστείδη Χατζή (καθηγητή) και Θοδωδή Γεωργακόπουλο (συνεργάτη της Καθημερινής).
Δεν παρακολούθησα την εσπερίδα και δεν αμφιβάλλω ότι, όπως σημείωσε ο Νίκος Βατόπουλος, ο πρώην υπουργός Ανδρέα Ανδριανόπουλος ήταν καταιγιστικός και ότι ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής παρουσίασε ένα συναρπαστικό Power Point. Έτσι μού μένουν οι φωτογραφίες της Καθημερινής.
Παρατηρώ την πρώτη μεγάλη. Σ’ αυτήν μιλάει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής και φαίνονται οι τέσσερεις σειρές των καθισμάτων του αμφιθεάτρου. Η φωτογραφία παρμένη από πίσω προς τον ομιλητή. Επομένως παρατηρώ τα κεφάλια των ακροατών από το πίσω μέρος. Το θέαμα απογοητευτικό, από την άποψη της παρουσίας των νέων ανθρώπων. Κυριαρχούν τα λευκά μαλλιά, με απουσία στο κέντρο της κεφαλής. Σκέπτομαι πως οι νέοι αποφεύγουν τα πρώτα καθίσματα και καταφεύγω στη δεύτερη μικρότερη φωτογραφία, που περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της αίθουσας. Την εξετάζω με μεγεθυντικό φακό. Η ίδια απογοήτευση. Οι νέοι απουσιάζουν. Συμπεραίνω ότι δεν πήγαν ούτε σπουδαστές των ιδρυμάτων, ούτε των καθηγητών που παρουσίαζαν τις ομιλίες (αν κάνω λάθος, θα το δεχθώ. ). Για τον πρώην υπουργό, πολύ πιθανόν να ήταν κάποιοι από την εποχή του «Βρούτου» στου Στρέφι, αλλά αυτοί θα ανήκουν τώρα στα κεφάλια που παρατήρησα.
Γιατί όμως ψάχνω να βρω νέους σε μία τέτοια παρουσίαση; Είναι απλό: Γιατί πιστεύω πως ο λαϊκισμός και οί επιπτώσεις του, αυτούς αφορούν κυρίως. Και είναι υπόθεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των λειτουργών τους να κατορθώνουν να έλκουν τους νέους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όσο για το ακροατήριο της εσπερίδας που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, σίγουρα μετά θα πήγε για καφέ και μετά σπίτι.
Πρέπει να σημειώσω όμως ότι θα ήμουν ευχαριστημένος και ένα κοινό, όχι νεανικό, αλλά σαν και αυτό που δείχνει άλλη μικρή φωτογραφία, αυτή από το εξώφυλλο του περιοδικού «Foreign Affairs», για τη δύναμη του λαϊκισμού, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων προφανώς αγροτών της συντηρητικής Αμερικής. Δεν ήταν όμως ούτε τέτοιο.
Η ευθύνη ιδίως των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη. Και η αποστολή τους, -το αναγνωρίζω-, δύσκολη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top