ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ARTHRO-474

Μετέωρη χώρα

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η EΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ, Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΟΙ ΑΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Δραματικές στιγμές ιστορικών διαστάσεων ζει η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση, υπό το βάρος των πιέσεων από όλα τα ανοιχτά θέματα, αδυνατεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα «αγκάθια» και τις εθνικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες ατυχήματος, που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση και την εθνική καταστροφή.
Επί της ουσίας, η χώρα εμφανίζεται μετέωρη και η επιβίωσή της κρέμεται από μία λεπτή κλωστή. Το προσφυγικό έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καρκινοβατούν και πάνε από το κακό στο χειρότερο, ενώ η κοινωνία βράζει.
Την ώρα που το κουαρτέτο απορρίπτει ως… πολύ «μαλακά» και «ήπια» το Ασφαλιστικό και το Αγροτικό, η Ελλάδα παραμένει κομμένη σε πολλά κομμάτια, οι αγρότες βρίσκονται σε ετοιμότητα για αποκλεισμούς νέων σημείων του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες απέχουν και κινητοποιούνται, με αποτέλεσμα να παραλύει η οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η Δικαιοσύνη. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επιχειρεί να «εκτονώσει» την πίεση που δέχεται με… εξωτερική πολιτική «τσαμπουκάδων» προς την Αυστρία, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον αμφισβητείται ή όχι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο από την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ένα απέραντο hot spot!
Η κυβέρνηση απέτυχε να δει εδώ και εβδομάδες το αυτονόητο: ότι οι προσφυγικές ροές θα εντείνονταν, ότι η Τουρκία δεν είχε κανέναν λόγο να… σταματήσει να πιέζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και ότι αρκετές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες θα έλεγαν «ως εδώ» στο προσφυγικό ρεύμα που «ανέβαινε» προς την Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη. Η κυβέρνηση, μ’ άλλα λόγια, απέτυχε να δει αυτά που συμβαίνουν τώρα: η Αυστρία, έχοντας ήδη δεχθεί 100.000 πρόσφυγες, έχει πλέον έρθει σε συνεννόηση με τις χώρες που συγκροτούν την περίφημη «βαλκανική δίοδο» (δηλαδή τον άτυπο «δρόμο» που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στο κέντρο και τον βορρά της Ευρώπης) και σιγά σιγά, τα σύνορα κλείνουν. Σε βάρος της Ελλάδας, φυσικά, αφού στην συγκεκριμένη «κίνηση» μετέχουν χώρες εντός αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Σλοβακία, η πΓΔΜ, η Αλβανία, η Μολδαβία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία κ.α.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή, πέντε χώρες εκ των προαναφερθεισών έχουν ανακοινώσει ότι δε θα δέχονται περισσότερους από 580 πρόσφυγες ημερησίως -κάτι που, επί της ουσίας, ισοδυναμεί με κλείσιμο συνόρων, αφού αυτή στη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 20.000 με 25.000 πρόσφυγες και αναμένονται κι άλλοι!
Την ίδια στιγμή, εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου, με πρόσφυγες να κατευθύνονται… με τα πόδια από τον Πειραιά ως τα σύνορα με την πΓΔΜ στην Ειδομένη, με παιδάκια να τρώνε από τα σκουπίδια και με την κυβέρνηση να έχει μετατρέψει σε πλωτά… ξενοδοχεία τα πλοία που κανονικά είναι επιφορτισμένα με τα δρομολόγια που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία τρέχουν και δεν φτάνουν για να δημιουργήσουν κι άλλους χώρους φιλοξενίας, αφού η κυβέρνηση άργησε, αλλά κατάλαβε ότι 5 hot spot και δύο στρατόπεδα δεν επαρκούν για την διαχείριση των προσφυγικών ροών!

Τα λεφτά τελειώνουν, το 2016 χάνεται
Ωστόσο, παρά τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Μπορεί οι προαναφερθείσες εικόνες να ευαισθητοποιούν και να προκαλούν σοκ και δέος, ωστόσο το μείζον πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει και το 2016, που υποτίθεται ότι θα ήταν χρονιά… επιστροφής στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Ο λόγος, φυσικά, για την περίφημη αξιολόγηση. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν έχουν ξεκινήσει, στο Μαξίμου δεν γνωρίζουν αν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων (δηλαδή το γνωστό σε όλους μας κουαρτέτο, η πρώην «τρόικα») θα έρθουν αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα κατώτερα τεχνικά κλιμάκια που επιθεωρούν εδώ και μία εβδομάδα την κατάσταση στα υπουργεία, απορρίπτουν τις προτάσεις των Ελλήνων συνομιλητών τους τη μία μετά την άλλη! Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα, αρνείται να δει κατάματα την πραγματικότητα: δηλαδή, εμμένει στις κόκκινες γραμμες περί μη μείωσης των συντάξεων, γνωρίζοντας ότι όσο δεν αλλάζει στάση σ’ αυτό το θέμα, τόσο θα χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και κάπως έτσι, η ελληνική οικονομία βουλιάζει στον βούρκο της αβεβαιότητας, η ύφεση εμπεδώνεται, οι επενδυτές επιλέγουν άλλους προορισμούς για την δραστηριότητά τους και κάθε ελπίδα σωτηρίας της χώρας σβήνει.

Κοινωνία εν καμίνω
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, πριν καν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και φέρει σκληρά μέτρα στη Βουλή, έχει καταφέρει να… υφίσταται τις μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις που θα επέφεραν τα μέτρα αυτά! Οι δικηγόροι βρίσκονται στην 6η εβδομάδα αποχής, οι αγρότες μισοανοίγουν και μισοκλείνουν τα μπλόκα, «ψήνοντας το ψάρι» στα χείλη του Μαξίμου, ενώ όλα τα παραπάνω οδηγούν σε βαθύτερη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απομονώνεται διεθνώς και δημιουργούνται επικίνδυνα τετελεσμένα από την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Βεβαίως, πολλά κυβερνητικά στελέχη σιγοψιθυρίζουν ότι «δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς», υπό την έννοια ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε «όχι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, τότε αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός Σένγκεν. Ωστόσο, επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η διπλωματία προχωρά με τα «τετελεσμένα», ουδείς γνωρίζει αν το ΝΑΤΟ σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αν αναγνωρίζει ή όχι τις τουρκικές απαιτήσεις περί «γκρίζων ζωνών» ή αν έχει εξαιρέσει τα Δωδεκάνησα -όπως φημολογείται- από την περιοχή έρευνας και διάσωσης -κάτι που θα ισοδυναμούσε με πλήρη αποδοχή της ατζέντας της Άγκυρας για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top