ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Water_drop_impact_on_a_water-surface

Το μαρτύριο της σταγόνας

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ

Σε επικίνδυνη τελμάτωση οδηγεί τη κοινωνία, την οικονομία και εν συνόλω τη χώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, με την τακτική των αναβολών και των καθυστερήσεων ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι θέλοντας και μη, δεν μπορεί να «προσπεράσει» τις δεσμεύσεις που ο ίδιος ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι και βαδίζει από τη μία αναβολή στην άλλη, χωρίς να καταλαβαίνει ότι όσο περισσότερος χρόνος χαθεί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για την κοινωνία και τη χώρα, αλλά και τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να γκρεμιστεί ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Η κυβέρνηση, εδώ και 1,5 μήνα, έχει βρει νέα αφορμή για να «δικαιολογήσει» τα κουτοπόνηρα σχέδιά της: το προσφυγικό. Και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη, διαψεύδουν επισήμως ότι το Μαξίμου φλερτάρει με έναν «συμψηφισμό» του προσφυγικού με την αξιολόγηση, η αλήθεια είναι ότι στο παρασκήνιο η κυβερνητική τακτική είναι η… εντελώς αντίθετη.

Ελλάδα, ένα απέραντο hot spot
Μάλιστα, όσο περνούν οι μέρες και διαπιστώνεται η τραγική ανυπαρξία του κράτους από τους πρόχειρους καταυλισμούς των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην Ειδομένη, τόσο ενισχύονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επεδίωξε την «έκρηξη» του προσφυγικού ρεύματος και προβλήματος, προκειμένου να «πιέσει» τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν τη θηλιά των «μνημονιακών» απαιτήσεων. «Οι εικόνες από την Ελλάδα που μεταδίδονται σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ είναι τραγικές. Δεν μπορεί να μην συγκινήσουν κανέναν», υποστήριζαν συνομιλητές του πρωθυπουργού πριν μερικές ημέρες, ενώ ταυτόχρονα, ακόμη και σε διεθνή ΜΜΕ εμφανίζονται διαρροές που προέρχονται από… ελληνικά χείλη, οι οποίες παρουσιάζουν την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να είναι έτοιμη για «εκπτώσεις» στο δημοσιονομικό, με «αντάλλαγμα» να αναλάβει η Ελλάδα μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο της αναλογεί στο προσφυγικό. Μ’ άλλα λόγια, το κυνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο hot spot μόνο και μόνο για να πάρει μερικές πολιτικές ανάσες και να «γλιτώσει» -πρόσκαιρα- από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνοδεύονται από πολιτικό κόστος! Και, μάλιστα, ο κυνισμός αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει αποδειχθεί πως η Ελλάδα και το ελληνικό κράτος δεν έχουν ούτε την διαχειριστική ικανότητα, ούτε την αξιοπιστία, αλλά ούτε τα μέσα, τα χρήματα και τα εφόδια, για να μπορέσουν να υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων! Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «παγιδέψει» στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς νερό, χωρίς στέγη, χωρίς υποδομές και ζεστό νερό, μόνο και μόνο για να κερδίσει μία πρόσκαιρη πολιτική ανακούφιση ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΟΛΜΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπούμερανγκ
Όμως, για μία ακόμη φορά, η αδυναμία του πρωθυπουργού να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί ότι δε θα αποφύγει την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οδηγεί την Ελλάδα στα βράχια. Όσο κι αν ορισμένες πλευρές από τους Ευρωπαίους δανειστές όντως «φλέρταραν» με την λογική του συμψηφισμού προσφυγικού-δημοσιονομικού, το ΔΝΤ μπλόκαρε κάθε σχετική συζήτηση. Ο Πολ Τόμσεν, με εκτενές και αναλυτικό άρθρο του, εντόπισε το δημοσιονομικό κενό για εφέτος και για τα δύο επόμενα χρόνια, ανέλυσε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και, γενικώς, κατέστησε σαφές ότι παρά το βάρος του προσφυγικού που σηκώνει η Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δρομολογηθούν και οι δεσμεύσεις να τηρηθούν.
Τότε, το Μέγαρο Μαξίμου έριξε στην… πιάτσα το γνωστό αφήγημα: ότι οι δανειστές «πλακώνονται» μεταξύ τους και πως οι Ευρωπαίοι θα πετούσαν το ΔΝΤ εκτός προγράμματος. Όντως, τα προβλήματα εκδηλώθηκαν και ο Πολ Τόμσεν, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είχε προσκαλέσει εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μηχανισμού Διάσωσης (ESM) -δηλαδή όλα τα μέρη του κουαρτέτου των δανειστών- σε δείπνο στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί κοινός βηματισμός. Και εκεί, σε αυτό το χαλαρό δείπνο στην παγωμένη βελγική πρωτεύουσα, υιοθετήθηκε η χειρότερη λύση για την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι λόγω προσφυγικού, δεν πρέπει να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και το ΔΝΤ κάλεσε τους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε σε μία «χαλαρότερη» αξιολόγηση με «εκπτώσεις» σε δύσκολα μέτρα και επώδυνες παρεμβάσεις, όπως στο Ασφαλιστικό, έγινε το ακριβώς αντίθετο: το ΔΝΤ συμφώνησε ότι δεν πρέπει να «ζοριστεί» η κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις και έτσι, αποφασίστηκε να… «σαλαμοποιηθεί» η αξιολόγηση και να κοπούν σε… υποδόσεις οι δόσεις. Με άλλα λόγια, ενώ η κυβέρνηση θα είχε την ευκαιρία να περάσει μία μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση και να δοκιμαστεί μόνο μία φορά στη Βουλή με ένα πολυνομοσχέδιο, κατάφερε να εξασφαλίσει το… μαρτύριο της σταγόνας. Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα «κοπούν» σε δόσεις, η διαπραγμάτευση θα γίνεται διαρκώς και επανειλημμένως και το αποτέλεσμα θα είναι να βρίσκεται η κυβέρνηση σε μία «διαπραγμάτευση-θρίλερ» κάθε… εβδομάδα και να δοκιμάζεται η συνοχή της στη Βουλή κάθε 15νθήμερο που θα φέρνει προς ψήφιση κάποιο «σκληρό» νομοσχέδιο για κάποια… υποδόση της δόσης. Άρα, το μόνο που κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας είναι να μεγαλώσει τις πιθανότητες πτώσης της κυβέρνησής του, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους και τις δύσκολες ψηφοφορίες. Και όσο καθυστερεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, τόσο θα αυξάνονται αυτές οι πιθανότητες και ο ίδιος θα μετατρέπει σε… αυτοεκπληρούμενη προφητεία αυτό που θέλει να αποφύγει…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top