ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

grexit_0

Citigroup: Πιθανό το Grexit μέσα στην 3ετία

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Η αβεβαιότητα γύρω από την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυξάνει τις πιθανότητες του Grexit μέσα στην επόμενη 3ετία σύμφωνα με νέα έκθεση της Citigroup, η οποία επισημαίνει μάλιστα πως οι εκτιμήσεις για την ύφεση αγγίζουν το -7,2% για το 2018…
Καθώς παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη η ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η Citigroup εκτιμά πως οι πιθανότητες του Grexit αυξάνονται για τα επόμενα 1-3 χρόνια, ενώ στους πίνακες που παραθέτει εκτιμά ότι από ύφεση 0,7% φέτος, το 2018 η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί στο -7,2%.
Πιο συγκεκριμένα, στην νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Citi αφήνει αμετάβλητη στο 0,7% την πρόβλεψή της για την ύφεση στην Ελλάδα το 2016, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της (-0,4% σε τριμηνιαία βάση) και τονίζει ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι θα κινηθεί στα αρνητικά και στο β’ τρίμηνο.
Ωστόσο, όπως τονίζει, η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα για την οικονομία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και ενδεχομένως την εγχώρια ζήτηση στο τρίτο τρίμηνο.
Η Citi πάντως προειδοποιεί ότι η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία και η αβεβαιότητα γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα.
«Κατά την άποψή μας, οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος διάσωσης παραμένουν υπερβολικά φιλόδοξοι και χωρίς σημαντική ελάφρυνση, το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο για Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια», τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.
Στους πίνακες που παραθέτει στην έκθεση, με τις εκτιμήσεις της για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, η Citi «βλέπει» την ύφεση να αυξάνεται το 2017 στο 2,7%, ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρέχον μνημόνιο) εκτιμά ότι θα αγγίξει το 7,2%, με επιστροφή της ανάπτυξης το 2019 και στο (εντυπωσιακά υψηλό) +5,6%. Αξίζει αν σημειώσουμε πως η αμερικάνικη τράπεζα δεν αναφέρει συγκεκριμένα εάν αυτές οι προβλέψεις της αφορούν το ενδεχόμενο Grexit ή όχι ενώ δεν «δικαιολογεί» την εκτόξευση του ΑΕΠ από την τεράστια ύφεση το 2018 στην εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2019.
Σχετικά με το χρέος, η τράπεζα προβλέπει εκτόξευσή του στο 202% του ΑΕΠ το 2017 από 180% φέτος, και στο 218% και το 220% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις τη για την παγκόσμια οικονομία, η Citi συνεχίζει να εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο του 2015 (2,6%) και στο 2,4% το 2016, ενώ το 2017 θα βρεθεί στο 2,8%. Όπως σημειώνει, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ασυνήθιστα αδύναμη (για 5η συνεχόμενη χρονιά κυμαίνεται κάτω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 3%).
Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, η Citi αυξάνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο 1,6% και το 0,3% αντίστοιχα. Όπως σημειώνει, η σταδιακή βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης μετά το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ, θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top