ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

fitch

Fitch: Υψηλός ο κίνδυνος παρά την πρόοδο

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Το «πράσινο φως» του Eurogroup της Δευτέρας για εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. αποτυπώνει της βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κάνοντας ωστόσο λόγο για συνεχιζόμενες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος. Ο Fitch προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το πρόγραμμα να βρεθεί εκτός τροχιάς παραμένει υψηλός, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα έτη 2017 και 2018.
«Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, συμβάλλοντας στην πρόβλεψή μας για μία συγκρατημένη αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) φέτος, την οποία θα ακολουθήσει ρυθμός ανάπτυξης 1,8% το 2017», σημειώνει ο οίκος στην ανάλυσή του.
Αναφέρει επίσης ότι το Eurogroup αναγνώρισε την εφαρμογή και των 15 προαπαιτουμένων. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Fitch, η πρόοδος στην επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, παρόλο που τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν σε αυτή τη φάση, ήταν λιγότερο απαιτητικά σε σύγκριση με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ο Fitch αποδίδει αυτήν την καθυστέρηση στη «σχετικά αδύναμη πολιτική ιδιοκτησία» του προγράμματος, από την πλευρά της Αθήνας.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι πλέον η προσοχή μπορεί να στραφεί στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στέκεται στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή διαθέσιμα -περιλαμβανομένης μίας ενδεχόμενης δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου-, για να χρηματοδοτηθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση θα επεκταθούν στο επόμενο έτος», σημειώνει ο Fitch.

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top