ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11_

H Ιταλία πανηγυρίζει το «λειψό» σύμφωνο συμβίωσης

σε Κόσμος

Λίγο αφού ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε ως «ιστορική» την ημέρα της νομοθέτησης του συμφώνου συμβίωσης, η Ρώμη και άλλες ιταλικές πόλεις (όπως και το ιταλόφωνο Διαδίκτυο) ντύθηκαν στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Οι οργανώσεις ομοφυλοφίλων δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους που από το νόμο λείπει το δικαίωμα «έμμεσης υιοθεσίας», όμως ακόμη κι έτσι μιλούν για «καθοριστική καμπή».
Μετά την τελική κύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, έχοντας ήδη περάσει από τη Γερουσία μετά την πρώτη υπερψήφισή του στη Βουλή το Φεβρουάριο, η υπουργός Συνταγματικής Μεταρρύθμισης βγήκε στην πλατεία μπροστά από το Μοντετσιτόριο φορώντας κορδελάκι στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να τύχει θερμής υποδοχής από τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του νομοσχεδίου.
«Μια υπέροχη ημέρα για όλους, τηρήσαμε την υπόσχεσή μας» έγραψε στη συνέχεια στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θριαμβευτικά βγήκε από τη Βουλή και η Μόνικα Τσιρινά, το όνομα της οποίας είχε συνδεθεί με την -ναυαγείσα- πρόβλεψη για έμμεση υιοθεσία.
Στην ίδια τη Ρώμη τη νύχτα, πολλά εμβληματικά σημεία της πόλης φωτίστηκαν στα χρώματα του ουράνιου τόξου, όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι.
Στο ιταλόφωνο twitter το hashtag #unionicivili είχε μείνει στην κορυφή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ανάλογο ήταν το κλίμα και στο Facebook.
Ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης ιταλικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Arcigay, Γκαμπριέλε Πιατσόνι, είπε ότι «από το νόμο λείπει η πλήρης εξίσωση ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, αυτό δηλαδή που ζητούσαμε, όμως παραμένει καθοριστική καμπή».
Αντιθέτως, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του το στρατόπεδο που αντιδρούσε στην ψήφιση του νομοσχεδίου. «Σήμερα σκοτώθηκε η δημοκρατία» είπε ο επικεφαλής του κινήματος «υπέρ της Οικογένειας» Μάσιμο Γκαντολφίνι, ενώ ο πρώτος τη τάξει καθολικός επίσκοπος της χώρας, ο μονσινιόρ Νούντσιο Γκαλαντίνο, περιορίστηκε στο ότι η σύνδεση του νομοσχεδίου με ψήφο εμπιστοσύνης (σχετικά συχνό για τα ιταλικά κοινοβουλευτικά δεδομένα) ήταν «απώλεια για όλους».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top