Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσιεύει ανάλυση για το κυπριακό με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρεται στους λόγους που θα συνέτειναν σε μια λύση του κυπριακού σήμερα. Η ΕΕ χρειάζεται μια επιτυχία μετά το βαρύ τραύμα του Brexit και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να αναθερμάνει μέσω της επίλυσης τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του. Αυτό όμως που αντιτίθεται στην ευνοϊκή πολιτική συγκυρία και τις μεγάλες προσδοκίες που εξέθρεψε η Γενεύη είναι η ίδια η πραγματικότητα στο νησί.
«Πάνω από 40 χρόνια διχοτόμησης έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα. Ο εκτουρκισμός του Βορρά επεκτείνεται και στηρίζεται από ευλαβείς εποίκους που είναι πιστοί στην Άγκυρα. Οι κοσμικοί Τουρκοκύπριοι μετατρέπονται σε μειονότητα. Ο απογαλακτισμός από την Άγκυρα γίνεται όλο και πιο δύσκολος, τώρα μάλιστα που η Τουρκία εφοδιάζει μέσω αγωγού με πόσιμο νερό τα τουρκοκυπριακά εδάφη. Εξάλλου η Τουρκία δηλώνει ξεκάθαρα την παρουσία της με 35.000 στρατιώτες. Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν έχει ανάγκη στο εσωτερικό τους ακραίους εθνικιστές που θα τον κατηγορούσαν για προδοσία, αν εγκατέλειπε τη Βόρεια Κύπρο».
«Το νότιο τμήμα πάλι τα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ καλά και χωρίς τον Βορρά, βγαίνει μάλιστα από την δημοσιονομική κρίση στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις. Υπολογίζεται ότι το 70% των Ελληνοκυπρίων δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο βόρειο τμήμα, παρά το ότι μπορούν να περάσουν άνετα τη διαχωριστική γραμμή. Αυτή η άρνηση οφείλεται εν μέρει στην περιφρόνησή τους για τον Βορρά που παριστάνει το κράτος».
Και το συμπέρασμα του Γερμανού αναλυτή: «Ακόμα και αν τα σχέδια της Γενεύης εφαρμοστούν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πραγματική κοινή πορεία προς το μέλλον».
Σπύρος Μοσκόβου
Μόνοι με τον Αττίλα;
«Αφήστε μας μόνους μας να ενώσουμε την πολύπαθη Πατρίδα μας», μού έγραψε μια κυρία, που έχει