ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

IOBE

IOBE: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Ελαφρά επιδείνωση εμφάνισε τον Μάιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 89,7 μονάδες έναντι 90,3 μονάδων τον Απρίλιο του 2016 και 92 μονάδων τον Μάιο του 2015. Η μείωση, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αποδίδεται κυρίως, στην αύξηση της απαισιοδοξίας στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται σταθεροποίηση ή έστω μικρή βελτίωση.
Όπως εξηγεί το ελληνικό think tank (δεξαμενή σκέψης), η προοπτική ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, φαίνεται να αντανακλάται στις προσδοκίες των περισσότερων ως γεγονός υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες που φέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.
Σε μια άλλη ανάγνωση – προσθέτει το ΙΟΒΕ – μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίδρασης των μέτρων αυτών είχε ήδη προεξοφληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, παρόλο που αυτά δεν είχαν οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί.
Ταυτόχρονα, – καταλήγει – η αναμενόμενη εκταμίευση μέρους της δόσης και δρομολόγηση αποπληρωμής κάποιων οφειλών του Δημοσίου φαίνεται να αποτιμάται επίσης θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα.
Τον Μάιο, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε εκ νέου, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα +0,5 και +0,7 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 105,7 και τις 104,7 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.
Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (κατά 2,3 μον.), αλλά και τη βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο (1,9) και στον τομέα των Κατασκευών (1,7). Το κλίμα στη Βιομηχανία παραμένει σταθερό, ενώ στις Υπηρεσίες καταγράφει οριακή πτώση (0,4).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top