ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ՋǠ- ӕƇԇӇ É`ԏ͠БϛЏˏÉӌϠ2017 (3砇̅с)(EUROKINISSI/Ё́ÉٔǓ ӔϋǓ)

O Φίλης «άδειασε» την Κυβέρνηση αλλά ψήφισε…

σε Ελλάδα/Πολιτική/Πρώτη φορά αριστερά

Σφοδρή κριτική εφ όλης της ύλης για τα προωθούμενα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και για τα αντίμετρα εξαπέλυσε ο κ. Νίκος Φίλης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Ας μην εξωραΐζουμε την κατάσταση. Τα μέτρα που ψηφίζουμε σηματοδοτούν την παραμονή στο μνημονιακό πλαίσιο» είπε ξεκινώντας την ομιλία του αποδομώντας την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν αποτελεί μνημόνιο.
Ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος σχεδόν προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προειδοποίησε πως «πρέπει να προσέξουμε για να μην σπάσει ο δεσμός δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γιατί θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος» για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «με τα σημερινά μέτρα φτάνουμε στα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς, αλλά και των αντοχών της κοινωνίας.
Για την δική μας Αριστερά η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου. Προβληματίζομαι.
Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν – εξαναγκαζόμενος έστω – χάνεις το βέτο στις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μέιωση φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις»;
Μίλησε δε – έστω και εμμέσως – για αναντιστοιχία των κυβερνητικών πολιτικών με την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «όσοι σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτούν».
Ο κ. Φίλης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έφερε ρύθμιση για το χρέος παράλληλα με τα μέτρα, ούτε προέβλεψε ρήτρα μη εφαρμογής τους σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντιμετώπιση του χρέους.
Ο ίδιος, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι πλεονάσματος 3,5% ενώ αμφισβήτησε το άρθρο 15 του πολυνομοσχεδίου.
Παράλληλα, μίλησε για μηχανισμούς που επιχειρούν να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μνημονιακό κόμμα». «Σχεδιάζουν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη που αντί να μάχεται την διαπλοκή, θα στήσει την δική του στα μίντια και στην επιχειρηματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.
«Η συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός.
Αυτή είναι η θέση μας χωρίς εξωραϊσμούς» είπε για να προσθέσει «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια success story. Ξέρω ότι η επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν.
Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας». «Εμείς με την προσπάθειά μας εξακολουθούμε να μην υπογράφουμε την ιδεολογική προσχώρηση στην στρατηγική του κεφαλαίου και του νεοιφιλελευθερισμού» συνέχισε εξαπολύοντας επίθεση και στην ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top