ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

aporrofa-tin-auksisi-tou-fpa-i-attiki-odos.w_hr

Παράνομα και σκανδαλώδη τα πλευρικά διόδια

σε Ελλάδα/Κοινωνία

Η Κυβέρνηση να αποτρέψει την καταστροφή της Αττικής – Μετατρέπουν αυθαίρετα τμήμα αστικής οδού σε κλειστό αυτοκινητόδρομο…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟ

Ύστερα από την ταραχώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη 25/4/20117, κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος «Διόδια στο Οδικό Δίκτυο χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής», πέραν των όσων σωστών και δίκαιων επιχειρημάτων τα οποία εξέθεσαν οι αρμόδιοι των θιγομένων Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου κυρίως, σχετικά με τα πλευρικά διόδια, των οποίων την έγκριση κατασκευή τους σκέφτεστε να επιτρέψετε στον παραχωρισιούχο, με μόνη εκκρεμότητα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο, πρόσθεσα και εγώ τα παρακάτω νέα, πρωτοειπομένα και αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία καλό είναι να γίνουν γνωστά στις τοπικές κοινωνίες μέσω των τοπικών εφημερίδων και στο αρμόδιο Υπουργό.
Το μέρος της Εθνικής Οδού, από Α/Κ Μεταμόρφωσης μέχρι τα διόδια των Αφιδνών, δεν είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος αλλά μία λεωφόρος της λεγόμενης Εθνική Οδός, η οποία κατασκευάστηκε για την εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών, κατά τον ίδιο τρόπο και λόγο του υπολοίπου της Εθνικής Οδού μέχρι τον Πειραιά και μέχρι την Ελευσίνα. Οι κατασκευασμένες προσβάσεις από και προς την Εθνική οδό σε αυτά τα σημεία, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Είναι αδιανόητο μία λεωφόρος να μετατρέπεται επιλεκτικά σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, μόνο και μόνο, είτε διότι έτσι αυθαίρετα αποφάσισε κάποιος υπουργός, είτε διότι έτσι καλύπτουν κάποια οικονομικά κενά στους εργολάβους και δη σε βάρος των δεινοπαθούντων πολιτών, είτε για οιονδήποτε άλλο καλόπιστο ή μη λόγο.
Τούτο δεν είναι μια απλή αυθαιρεσία, με το πρόσχημα του οφέλους του δημοσίου, αλλά ένα έγκλημα για τους παρόδιους οικισμούς και για την ευρύτερη περιοχή, όπως θα δείξω αμέσως πιο κάτω. Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί, ποσώ δε μάλλον να νομιμοποιηθεί, όπως γίνεται μέχρι τώρα, σε βάρος των κατοίκων, έστω και αν κυρώθηκε με νόμο η Σύμβαση Παραχώρησης, νόμος που είναι εκ των πραγμάτων, αυτοδικαίως άκυρος, αφού ενέταξε μέρος Λεωφόρου κατοικημένης περιοχής, σε Σύμβαση κλειστού αυτοκινητόδρομου, χωρίς νομιμοποιημένη αιτιολογία και εξειδίκευση.
Η οικονομική κρίση, την οποία επικαλείται η από 29/11/2013 «Αιτιολογική Έκθεση» των αρμόδιων υπουργών, για την κύρωση των τροποποιήσεων της αρχικής Σύμβασης Παραχώρησης, επικαλείται την μεγάλη πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων, και την εξ’ αυτής μείωση των εισπράξεων, οι οποίες έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανωτέρα βία», προκειμένου να αιτιολογήσει τους συμπληρωματικούς οικονομικούς πόρους που παρέχετε στον εργολάβο με την τροποποίηση. Με την ευκαιρία, οι πάμπολλες επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω της οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία, όχι μόνο δεν τους παραχώρησε τίποτε, αλλά τους «κυνηγάει» για τα χρέη τους τα οποία προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης και ζητάει από αυτούς να καλύψουν την διαφορά. Αιδώς Αργείοι!
Η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου που αναφέρεται, το μεγαλύτερο τμήμα της διοχετεύτηκε στους παράπλευρους δρόμους, δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά χωρίς να ενοχλούνται κάτοικοι, αφού στους μέχρι τώρα αυτοκινητόδρομους, δεν υπάρχουν κατοικίες. Όταν λοιπόν δημιουργηθούν παράπλευρα διόδια στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης και στον Άγιο Στέφανο, όπως εγκληματικά προγραμματίζεται, όλοι οι αποφεύγοντες την πληρωμή των διοδίων, θα διοχετευθούν σε όλη την βόρεια Αττική και όχι μόνο στους παράπλευρους δρόμους που θα δημιουργηθούν στις περιοχές των νέων πλευρικών διοδίων, με αποτέλεσμα την βαριά υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με τον υπερβολικά αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, που πέραν των καθυστερήσεων της κίνησης των πολιτών, θα συντελέσει στην μεγάλη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με επίδραση στην υγεία των κατοίκων. Τις συνέπειες αυτές, δεν έχει το δικαίωμα καμιά κυβέρνηση και κανένας υπουργός να δημιουργήσει.
Ο αυθαίρετος χαρακτηρισμός του τμήματος της Εθνικής Οδού από τον Α/Κ Μεταμόρφωσης μέχρι τα διόδια των Αφιδνών, ως κλειστού αυτοκινητόδρομου, κάτι που αγγίζει την παρανομία και το σκάνδαλο, είναι υποχρέωση του Υπουργείου να τον απαλείψει με μια σχετική τροποποίηση του κυρωτικού νόμου 3559/2007, τροπολογία η οποία αποφεύγεται, έστω και προσωρινά, με την μη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είναι ελλιπείς, αφού περιλαμβάνει μόνο μια περιορισμένη περιοχή δεξιά και αριστερά της εθνικής οδού. Επειδή οι επιπτώσεις όμως, περιλαμβάνουν όλη την βόρεια Αττική, όπως πιο πάνω τεκμηρίωσα, είναι ανέφικτο η μελέτη να πετύχει ικανοποιητικούς περιβαλλοντικούς όρους, και κατά συνέπεια θα ματαιωθεί τελείως η κατασκευή πλευρικών διοδίων.
Προσδοκώ να γίνουν αμέσως αντιληπτοί οι πιο πάνω λόγοι και αιτιάσεις για τις πολύ σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις στους κατοίκους ολόκληρης της Βόρειας Αττικής, με τη δημιουργία των εν λόγω πλευρικών διοδίων, και ο αρμόδιος υπουργός να πράξει τα δέοντα, πριν χρειαστούν να λάβουμε ως κάτοικοι τα δέοντα μέτρα, με έντονες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, που αναπόφευκτα θα έχουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην κυβέρνησή.
Οι Κύριοι Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, οι οποίοι θα λάβουν γνώση του παρόντος, παρακαλούνται να παρέμβουν, αν χρειαστεί, για την αποκατάσταση της νομιμότητας κατ’ αρχήν, αλλά και για την προστασία της ποιότητας ζωής και την υγεία των κατοίκων όλης της Βόρειας Αττικής, με την αποτροπή δημιουργίας πλευρικών διοδίων στην Κηφισιά και στο Διόνυσο.
Το άρθρο απευθύνεται κυρίως στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χ. Σπίρτζη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top