ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Moon-dust-1

Δημοπρασία με ιλλιγιώδη ποσά για αναμνηστικά από το φεγγάρι

σε Ευκαιρίες

Ένας σάκος που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ για να μεταφέρει κατά την επιστροφή του στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από τη Σελήνη, και ο οποίος είχε χαθεί, αναμένεται να πωληθεί έως και 4 εκατομμύρια δολάρια (3,5 εκατ. ευρώ) μαζί με άλλα αναμνηστικά που σχετίζονται με το διάστημα, σε πλειστηριασμό στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.
Ο πλειστηριασμός στον οίκο Sotheby’s περιλαμβάνει και το σχέδιο πτήσης του διαστημόπλοιου Apollo 13, με διορθώσεις από τους αστροναύτες, μια στολή αστροναύτη που είχε φορέσει ο Αμερικανός αστροναύτης Γκας Γκρίσομ, και φωτογραφίες της Σελήνης που είχε πάρει η Εθνική Αεροναυτική και Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑΣΑ).
Τα αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση στις 20 Ιουλίου, την 48η επέτειο της πρώτης προσγείωσης διαστημόπλοιου στο φεγγάρι, και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγάλο ακροατήριο.
Η τύχη του σάκου, ο οποίος έχει διαστάσεις 30 επί 22 εκατοστά περίπου και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος», αγνοούνταν επί δεκαετίες μετά την επιστροφή του Άρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11 στον Ιούλιο του 1969.
Για πολλά χρόνια είχε ξεμείνει σε ένα κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, είπε η Κασσάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ειδικός σύμβουλος στον οίκο Σόθμπις, την Τετάρτη.
Επανεμφανίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή ενός μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Άρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Ο σάκος έχει κατασχεθεί από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από δικηγόρο στο Σικάγο, την Νάνσι Λι Κάρλσον. Αυτή έστειλε τον σάκο στη ΝΑΣΑ για να διαπιστώσει την αυθεντικότητά του, και όταν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Άρμστρονγκ και είχε ακόμα ίχνη σεληνόσκονης στο εσωτερικό του, η ΝΑΣΑ αποφάσισε να τον κρατήσει.
Η Κάρλσον κατέφυγε στη δικαιοσύνη, και ο σάκος της επιστράφηκε.
Η δημοσιότητα που έλαβε η δικαστική της προσπάθεια δημιούργησε ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς πιθανών αγοραστών, και η Κάρλσον αποφάσισε να τον υποβάλλει ξανά σε πλειστηριασμό.

Moon-dust-3

Moon-dust-2

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ευκαιρίες

Go to Top