ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Alex-Oxlade-Chamberlain-by-joshjdss-696x457

Υπάρχει και το ποδόσφαιρο

σε Αθλητισμός/Κόσμος

Ο παγκόσμιος χάρτης θ’ αλλάξει ριζικά και για το άθλημα αν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες νομικές ρυθμίσεις μετά τη νίκη του Brexit στο καθοριστικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Η απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γεγονός. Σαφέστατα όμως, οι συνέπειες που θα προκύψουν από αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού, θα φανούν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι και στο ποδόσφαιρο και δη στο διάσημο αγγλικό, αναμένονται ριζικές ανακατατάξεις, εκτός αν προκύψει κάποιου είδους νομοπαρασκευαστική διαδικασία η οποία θα θέσει υπό καθεστώς εξομάλυνσης τη μετάβαση από το εντός Κοινότητας ποδόσφαιρο, στο εκτός και ανεξάρτητο από κοινοτικές οδηγίες και προνόμια ποδόσφαιρο.
Ο καθηγητής αθλητικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, Σάιμον Τσάντγουϊκ, μίλησε στο BBC και έδειξε μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής: «Οι σύλλογοι θα αντιληφθούν γρήγορα πως οι ποδοσφαιριστές θα γίνουν πιο ακριβοί, αφού η λίρα θα έχει μικρότερη αξία», τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση για να προσθέσει πως οι επιπτώσεις από το Brexit στο μεταγραφικό παζάρι για τους συλλόγους στην Μεγάλη Βρετανία, δεν μπορούν να φανούν άμεσα: «Θα είναι κρίμα να μην μπορούν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ευρωπαίους ποδοσφαιριστές αλλά δε νομίζω πώς θα συμβεί. Το πόσο θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός, εξαρτάται κι από τους όρους της εξόδου» συνέχισε ο Τσάντγουϊκ.
Βέβαια υπάρχουν και τα ευεργετήματα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς ο Τσάντγουϊκ εκτιμά πως η συμμετοχή των γηγενών ποδοσφαιριστών στις κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, θα πάει πολύ πάνω από το 30% που είναι σήμερα. «Αν αυξηθεί ο αριθμός των Άγγλων ποδοσφαιριστών, αυτό θ’ αποτελέσει μια καλοδεχούμενη εξέλιξη, αλλά σίγουρα δεν θες να χάσεις και τους κορυφαίους Ευρωπαίους που έρχονται στην Πρέμιερ Λιγκ».
Σε μια έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το BBC από τον Μάρτιο ήταν φανερό πως ένα Brexit θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα σε ποδοσφαιριστές που ήδη εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα ο πρωταθλητής Ν’ Γκολο Καντέ με την Λέστερ δεν θα πληρούσε τις προδιαγραφές ώστε ν’ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα όπως υποστηρίζει ο Τσάντγουϊκ.
Ήδη η Χάμιλτον παραδέχτηκε πως θα πρέπει να διαφοροποιήσει την πολιτική της στο μεταγραφικό παζάρι, αφού 7-8 ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό της θα επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές. Ωστόσο επισημαίνει πώς θα μπορούσαν να γίνουν πιο χαλαροί οι περιορισμοί για τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.
«Η δουλειά που έκανε το BBC νωρίτερα μέσα στην χρονιά, υποδεικνύει πως ένας ποδοσφαιριστής σαν τον Καντέ για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια εργασίας. Βέβαια θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες διαπραγματεύσεις, που μπορεί να διαρκέσουν ένα και δύο χρόνια, για να διαπιστώσουμε με ποιους όρους θα λειτουργήσει το σύστημα με τους ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό».
Ο Τσάντγουϊκ καταλήγει στην ανάλυση και το συμπέρασμα του για το φετινό καλοκαίρι, πως μιλάμε για μία πολύ πιο περιορισμένο τοπίο ως προς τις μεταγραφές που θα γίνουν στην Πρέμιερ Λιγκ φέτος. «Το καλοκαίρι αυτό η δραστηριότητα έτσι όπως την έχουμε συνηθίσει σε μεταγραφικό επίπεδο και οι φήμες ως προς τις μεταγραφές που θα γίνουν, θα είναι αρκετά συγκρατημένη. Όλα αυτά μέχρι οι ομάδες, οι ποδοσφαιριστές, οι ατζέντηδες τους, αλλά και η ίδια η Πρέμιερ Λιγκ να διαπιστώσουν τι ακριβώς θα συμβεί».
Στη θεωρία δεν ισχύει ούτε ο νόμος Μποσμάν πλέον για τους αγγλικούς συλλόγους, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής αθλητικών επιχειρήσεων, Σάιμον Τσάντγουϊκ: «Από τη στιγμή που βρισκόμαστε εκτός ΕΕ δεν ισχύει πλέον ο νόμος Μποσμάν. Όμως πρέπει να εξετάσουμε και τα παραδείγματα χωρών όπως η Νορβηγία και η Ελβετία που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, οπότε περιμένω να υπάρχει ένας σεβασμός στην ελευθερία της αρχής της κίνησης».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top