GH5Tqy7XIAAPmwV

Εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν: Βολές με πυροβόλο κατά δυο UAVs

σε Ελλάδα

Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φρεγάτα ΥΔΡΑ. Ειδικότερα, η φρεγάδα έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones (UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία. Τα drones που απειλούσαν το πλοίο απομακρύνθηκαν και η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της. Πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Σχετική ανακοίνωση υπήρξε και στον επίσημο λγαριασμό της Επιχείρησης Ασπίδες στο X (πρώην Twitter): «Στις 13 Μαρτίου, η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδες και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ κατά 2 UAVs που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και εμπορικό πλοία».

H σημασία της συμμετοχής στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ

Για την Ελλάδα είναι διπλής σημασίας η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην εμπορική ναυτιλία δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μια διαταραχή η οποία προκλήθηκε αρχής γενομένης από τις πρώτες επιθέσεις των Χούτι τον Νοέμβριο και τωρα τέσσερις μήνες μετά έχει σοβαρες επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας που ανεβάζουν τις τιμές και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στις αγορές της Δύσης.

Συγχρόνως όμως η Ελλάδα ως Ναυτική Δύναμη η οποία βρίσκεται μάλιστα στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ έχει κάθε λογο να είναι παρούσα σε αυτή την επιχείρηση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς επηρεάζεται άμεσα και υπονομεύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά. Κυρίως όμως η Ελλάδα θέλει να είναι μπροστά σε μια αποστολή που εντάσσεται στο εγχείρημα της Κοινής Ευρωπαϊκής ΄Αμυνας βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που οδηγεί και στην στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε..

Η EUNAVFOR ASPIDES εχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία, την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και θα είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή είχε εκδηλώσει την πρόθεση της για συμμετοχή σε διεθνή δύναμη που θα αναπτύσσονταν στην Ερυθρά Θάλασσα και η απόφαση της Ε.Ε. για συγκρότηση Ευρωπαϊκής Δύναμης διευκόλυνε τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα έχει αναλαβει την Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης με το στρατηγείο της Λάρισας και επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Β. Γρυπάρη ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*