ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

f3e9bcfd3c17238c7c570e6d9b777c51_XL-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Κ. Μητσοτάκης: «Θα ήταν εύκολο να πω εκλογές έρχονται ‘δώσε κάτι’. Δεν θα το κάνω»

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η Δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, και εν μέσω των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για «συγκάλυψη»

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα στον τόπο του δυστυχήματος. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων, που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες.. Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη και μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη, διότι και η διαδικασία της Βουλής από τη φύση της είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι «αναμενόμενο η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει κομματικά οφέλη».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση περί «μπαζώματος» στο σημείο της τραγωδίας ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «επιχειρησιακές ενέργειες» καθώς «έπρεπε να σηκωθουν τα βαγόνια για να δούμε αν υπάρχουν νεκροί από κάτω».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα, έτσι ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε όλες τις φήμες που διακινούνται. Έρχομαι στο θέμα του μπαζώματος και σε όλη αυτή τη λογική συγκάλυψης. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα, αμέσως μετά, στον τόπο του δυστυχήματος, τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ξέρω πολύ καλά ότι τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια» είπε.

«Αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Δεν μιλάω για την εμπορική, για την οποία γίνεται η όλη συζήτηση. Τότε ψάχναμε ακόμα σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε. Και να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για ‘μπάζωμα’ και για ‘τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι» συμπλήρωσε.

«Λυπάμαι, αλλά κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρα πάνω σε σαχλαμάρες» πρόσθεσε, δείχνοντας μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Ερωτηθείς για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου συμπαρασύροντας προς τα πάνω επιδόματα και τριετίες. «Θα είναι πάνω από 800 ευρώ, δεν μπορώ να σας πω πόσο, αλλά θα είναι μια όχι ευκαταφρόνητη αύξηση» ερωτηθείς για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση έχει να υλοποιήσει έναν δύσκολο προϋπολογισμό: «Είμαι σαφής, δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις… Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι (για τους ευάλωτους θα πρέπει να το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. «Θα ήταν εύκολο να πω εκλογές έρχονται ‘δώσε κάτι’. Δεν θα το κάνω».

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που υπάρχει κρατικό μονοπώλιο δεν υπάρχει καμία απάντηση. Γιατί ο φοιτητής να μην έχει δυνατότητες επιλογής;».

Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αλλαγή στο άρθρο 16. «Δεν υπήρχε ανάγκη αυτή τη στιγμή για να κάνουμε αυτό που κάναμε. Προφανώς όταν αλλάξει το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε.

Στηλιτεύοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως ήταν «λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου» και δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Εκτίμησε ακόμη πως «θα υπάρξει ενδιαφέρον για ποιοτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». «Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα (πρώτα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια)» είπε, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως «δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια».

Για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αιχμή την επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν είχε πολύ λογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις του νόμου. Ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει. Μην μας κουνάει το δάχτυλο ο κ. Κασσελάκης. Κανείς δεν τον ρώτησε πώς έφτιαξε τα χρήματά του ούτε θέσαμε ζητήματα φοροδιαφυγής. Γιά άλλα ερωταται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μην μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εχει πει απίστευτα πράγματα ο κ. Κοντονής».

Στο δίλημμα «Ανδρουλάκης ή Κασσελάκης» απάντησε: «Όποιον προτιμούν οι πολίτες».

Για τα περί πρότασης υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ας είμαστε σοβαροί. Είναι αδιανόητο να λέγονται αυτά… απορώ ποιος τα διακινεί. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου».

Ερωτηθείς για τα e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η υπόθεση «πρέπει να διερευνηθεί» και πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». «Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα» είπε αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε έλλειμμα ουσιαστικής πρότασης διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση διερωτώμενος: «Υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;» και πρόσθεσε πως ο ίδιος αισθάνεται «ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά από τα προβλήματα και τις έγνοιες των ανθρώπων».

Για το πού βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών είπε πως στόχος είναι «το καλύτερο δυνατό» αποτέλεσμα. «Θα το δούμε το βράδυ των εκλογών» ανέφερε, σημειώνοντας πως «υπάρχει πάντα απόσταση μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών». Όπως παρατήρησε, δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλα ο αριθμός των ευρωβουλευτών που έχει σημασία.

Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι βάσει προγραμματισμού θα γίνει «κάποια στιγμή τον Μάιο».

Για την επίθεση που δέχθηκαν δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην πλατεία Αριστοτέλους είπε πως το ζήτημα της βίας «πρέπει να μας απασχολεί όλους, να μας στεναχωρεί όλους και να μας κινητοποιεί όλους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ εικόνα σαν κι αυτή την οποία είδαμε στη Θεσσαλονίκη».

Διαβεβαίωσε επιπλέον πως θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουν γίνει οι συλλήψεις, έχουμε ήδη έναν πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο. Και εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη Δικαιοσύνη, θα δικαστούν οι ύποπτοι με αυτό το νομικό πλαίσιο. Νομίζω ότι υπήρξε και μια συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας, η οποία πια έρχεται και λέει ότι ‘δεν είμαστε αυτοί, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα στην οποία κάποιος να μην αισθάνεται άνετα να κυκλοφορήσει στον δρόμο έτσι όπως θέλει να είναι’» συμπλήρωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top