impossible_stairs_by_hamol-d41y3hm

Ο φαύλος κύκλος της ανοησίας

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ανεπίδεκτη μαθήσεως αποδεικνύεται η κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου και οι υπουργοί, συνειδητοποιώντας το βάρος και τις δυσκολίες υλοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας, ποντάρουν για μία ακόμη φορά στον «μύθο» των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών, ελπίζοντας ότι οι δήθεν διαφωνίες αυτές θα… οδηγήσουν σε λιγότερο επώδυνες λύσεις. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι κυβερνώντες έχουν… ξαναδεί το έργο και έχουν διαπιστώσει ότι στο τέλος δεν μπορούν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι, σπαταλούν τον ελάχιστο χρόνο που έχει η χώρα, σπρώχνοντας την οικονομία στον φαύλο κύκλο των νέων μέτρων και οδηγώντας την Ελλάδα ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ AΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΔΝΤ-Ε.Ε. ΚΑΘΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Κάθε φορά που τα πράγματα στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δυσκολεύουν, από το Μέγαρο Μαξίμου και από τους συναρμόδιους για την διαπραγμάτευση υπουργούς διακινούνται θεωρίες… συνωμοσίας και ιστορίες για αγρίους, με έναν κοινό παρονομαστή: ότι, δήθεν, οι δανειστές (δηλαδή το ΔΝΤ, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο μηχανισμός ESM) τσακώνονται μεταξύ τους και… δεν αφήνουν την Ελλάδα να πάρει ανάσα. Τώρα, αυτή τη φορά, τον ρόλο του κακού έχει αναλάβει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση έχει δαιμονοποιήσει τα όσα έγραψε σε άρθρο του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Ο Τόμσεν υπογράμμισε την ανάγκη περικοπών στις συντάξεις, αλλά και λήψης πρόσθετων μέτρων ως το 2018 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί σε βάθος διετίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ «ΠΑΓΩΝΕΙ» ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ, ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Οι κυβερνητικοί, λοιπόν έχουν αρχίσει να καλλιεργούν δύο μύθους: πρώτον, ότι το ΔΝΤ φέρνει σε… δύσκολη θέση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες σκέφτονται να το «αδειάσουν» και να το πιέσουν προκειμένου να χαλαρώσει τις απαιτήσεις του. Και, δεύτερον, ότι αυτό που περιγράφει ο Πολ Τόμσεν ως πλαίσιο νέων μέτρων είναι μία… νέα συμφωνία. Μάλιστα, επ’ αυτού του δεύτερου, η κυβέρνηση περιγράφει και την «κόκκινη γραμμή» της, προσπαθώντας να πείσει ότι η ίδια είναι πρόθυμη να φέρει σε πέρας ό,τι υποχρεώσεις ανέλαβε: «εμείς θα υλοποιήσουμε πλήρως την συμφωνία που υπογράψαμε. Αλλά κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία. Δεν προχωράμε ούτε ένα βήμα πέρα απ’ αυτή», τονίζουν, τις τελευταίες ημέρες, σε δημόσιες δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Μύθοι και αλήθειες
Ωστόσο, αυτό το αφήγημα δείχνει δύο πράγματα: είτε η κυβέρνηση κοροϊδεύει την κοινή γνώμη και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις είτε πραγματικά στο Μαξίμου δεν… καταλαβαίνουν στοιχειωδώς τί τους γίνεται. Όλο το κολασμένο 2015 το περάσαμε με την κυβέρνηση να τονίζει εμφατικά τις «διαφωνίες» που υπήρχαν δήθεν μεταξύ των δανειστών και, μάλιστα, η Αθήνα… εγκαλούσε τους θεσμούς γιατί δεν μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους! Μία περιέγραφε ως τον «κακό» της υπόθεσης το ΔΝΤ, μία το Βερολίνο, πάντως, πάντα ανέβαζε την ίδια παράσταση: τους δανειστές που διαφωνούν και συγκρούονται και δεν αφήνουν την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της. Μόνο που το έργο έκοβε πολύ λίγα εισιτήρια και η παράσταση κατέβαινε σύντομα, όταν αποδεικνυόταν ότι τελικώς, ο εκάστοτε… «σκληρός» κατάφερνε να νικήσει και οι αξιώσεις του γίνονταν πραγματικότητα και αποτυπώνονταν σε κάποιο κείμενο που στο τέλος υπέγραφε η Ελλάδα.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο μύθος αυτός έχει διαψευστεί πάρα πολλές φορές, τώρα η κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος: τοποθετεί το ΔΝΤ στην θέση του… «κακού», που «σαμποτάρει τη συμφωνία» και καλλιεργεί προσδοκίες ότι τελικώς, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή Κύριος οίδε ποιος άλλος θα… ζητήσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει τα στραβά μάτια για να κλείσει με μπαλώματα η αξιολόγηση. Μ’ άλλα λόγια, για μία ακόμη φορά το Μαξίμου νομίζει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κάποιο ανατολίτικο παζάρι σε κάποιο «γιουσουρούμ» του αραβικού κόσμου.

Νέα μέτρα και φαύλος κύκλος
Η επανάληψη του ίδιου έργου, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την στοιχειώδη ικανότητα αντίληψης και κατανόησης των συσχετισμών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος και των δανειστών. Επίσης, αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί πρόσθετο φόβο καθώς αν αυτή η αδυναμία κατανόησης συνεχιστεί, τότε από τον φαύλο κύκλο της ανοησίας, θα περάσουμε στον φαύλο κύκλο των νέων μέτρων, που θα οδηγήσει στην χρεοκοπία της χώρας. Η κυβέρνηση θα σπαταλήσει και τις τελευταίες ρανίδες του υπερπολύτιμου χρόνου που διαθέτει, η οικονομία θα «βουλιάζει» υπό το βάρος της αβεβαιότητας για το μέλλον και τότε, η επιδείνωση όλων των οικονομικών μεγεθών θα υπονομεύσει τις προοπτικές ανάκαμψης και οι δανειστές θα κάνουν νέες μελέτες, θα δουν νέα νούμερα και θα ζητήσουν νέα μέτρα. Και δε θα πρόκειται για… μέτρα εκτός συμφωνίας, αφού η συμφωνία περιγράφει συγκεκριμένους στόχους: το Ασφαλιστικό θα πρέπει να κοστίζει στο κράτος 1,8% του ΑΕΠ λιγότερο από φέτος και εξής, ενώ η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος. Μ’ άλλα λόγια, αν η οικονομία χάσει και το 2016 το τρένο της ανάκαμψης και βουλιάξει στην ύφεση ξανά, τότε η απόσταση που θα τη χωρίζει από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι μεγαλύτερη και ως εκ τούτου, θα χρειαστούν βαθύτερα μέτρα για να την καλύψει. Και δε θα πρόκειται για νέα μέτρα, παρά τις κυβερνητικές φαντασιώσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*