ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Αφγανό πρόσφυγα Zarabkht Safi (R), 20 χρονών, να κρατά στην αγκαλιά του ένα παιδί, μετά την αποβίβασή τους στην ακτή του νησιού της Κω, Κως Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. Σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα που εισέρχονται στην Ελλάδα δια θαλάσσης, έφτασε 10.445 άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με 2.863 άτομα για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τον Μάρτιο, μόνο στις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κατάφεραν να φτάσουν 6498 μετανάστες , με τη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο να αποτελούν το κύριο προορισμό τους, Τετάρτη 13 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Εμπόριο ελπίδας στους πρόσφυγες από τουριστικούς πράκτορες-μαϊμού

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Μαζί τα φάγαμε

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης, δήλωσε σήμερα στο Mega ότι στο νησί εμφανίστηκαν αετονύχηδες που παριστάνουν τους τουριστικούς πράκτορες αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο. «Ήρθαν από το πουθενά. Από την Αθήνα, από το Αγρίνιο, από την Πάτρα και πήραν μια άδεια υποκαταστήματος» δήλωσε ο κ. Σαμιώτης, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και αισχροκερδούν κατά των προσφύφων.
«Βλέπαμε ουρές έξω από τα γραφεία τους και λέγαμε: «καλά, είναι δυνατόν να αφήνουν τα τοπικά πρακτορεία και να πηγαίνουν εκεί;» Υπήρχε η εξήγηση, αλλά δεν την καταλάβαμε εμείς» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν αραβικά και έτσι μπορούσαν να επικοινωνήσουν εύκολα με τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες.
«Στη γλώσσα τους λένε ότι τους συμφέρει κατά περίπτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμιώτης, που παράλληλα ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία τους γνωρίζει και έχει ήδη καταγγείλει 6 ή 7 άτομα.

Επιστολή από Δρίτσα
Σήμερα, μετά και από καταγγελίες προσφύγων και μεταναστών ότι πρακτορεία από τα νησιά μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κόβουν και αντίτιμο για τη μετακίνησή τους με λεωφορεία στην Ειδομέν, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέστειλε επιστολή προς τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.
Στην επιστολή, το υπουργείο επισημαίνει ότι η το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη ένταση, η χώρα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στη χώρα. Όπως υπογραμμίζεται, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου πληροφορίες, βάσιμες, από τις οποίες προκύπτει ότι μέλη του Συνδέσμου και πράκτορες δίνουν έγγραφα μεταφοράς στους πρόσφυγες και μετανάστες έναντι αντιτίμου που έχουν αφετηρία τα νησιά του Αιγαίου με προορισμό την Ειδομένη.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.
Τέλος, το υπουργείο ζητά από τον Σύνδεσμο να ενημερώσει τα μέλη του και να σταματήσει η έκδοση τέτοιων εγγράφων προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Εν τω μεταξύ, στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Μεγίστης.

*Για τις καταγγελίες σας μπορείτε να στέλνετε τα email σας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του «ΆΡΘΡΟΥ», arthro@toarthro.com, toarthro1@gmail.com ή και μέσω ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΘΡΟ», ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, ATRINA A’, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, Τ.Κ. 15125

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top