ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Dr Athanasios Dritsas MD, FESC

Θανάσης Δρίτσας: Γέφυρα Επιστήμης και Τέχνης

σε Ελλάδα/Πολιτισμός

Ο Θανάσης Δρίτσας αποτελεί μια προσωπικότητα η οποία συνδέει με το έργο και τις πολυσχιδείς του δραστηριότητες την επιστήμη με την τέχνη

Ασκεί την ιατρική επιστήμη ως καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ενώ παράλληλα είναι συνθέτης μουσικής με πλούσια δισκογραφική παραγωγή και συχνές εμφανίσεις-συναυλίες ως πιανίστας και συνθέτης. Παράλληλα με τη μουσική του δραστηριότητα, γράφει άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες, εκδίδει βιβλία λογοτεχνίας, δοκίμια, έργα παιδικής λογοτεχνίας. Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις και η κλινική του εμπειρία στον τομέα της φυσιολογίας της άσκησης, της καρδιακής αποκατάστασης και της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων καρδιολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (IAMM).

Print
Πολύ χαρακτηριστικά είναι όσα έγραψε σε κριτική του για το έργο του Θανάση Δρίτσα ο γνωστός συγγραφέας και διακεκριμένος αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών Χρήστος Μπουλώτης:
«Εκεί που η επιστήμη συναντάει την τέχνη, εκεί δένουν συχνά εύχυμους καρπούς οι δημιουργικές παρορμήσεις ανθρώπων σαν τον Θανάση Δρίτσα. Παρορμήσεις συνώνυμες με μια βαθιά ανάγκη για προσωπική έκφραση όσο και για επικοινωνιακές χειρονομίες που καταφάσκουν την ομορφιά της ζωής, την ευλογία του μοιρασμένου χρόνου που μας κατοικεί και τον κατοικούμε. Η μουσική, όπως είναι σε όλους σας γνωστό, αποτελεί το ένα πεδίο στο οποίο ασκείται ευδόκιμα από χρόνια ο Θανάσης Δρίτσας δίνοντάς μας, με τις συνθέσεις του, έργα διάφανης ευαισθησίας που πηγάζουν από μια γερή κλασική παιδεία και στοχεύουν πότε στη θεραπευτική αγωγή, πότε σε μια μουσικά αυτόνομη τέρψη (εννοώ τα μελοποιημένα τραγούδια του) κι άλλοτε πάλι ντύνουν, με μια εκπληκτική θεατρική, θα έλεγα, μουσικότητα κάποια κλασικά παραμύθια, με κορυφαίο τον Πήτερ Παν.

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ 2010
Το άλλο πεδίο καλλιτεχνικής δημιουργίας του Θανάση Δρίτσα είναι αυτό της συγγραφής, που με καλπάζοντες ρυθμούς, όλο και πιο πολύ, τα τελευταία χρόνια μάς εκπλήσσει με την θεματική του ευρύτητα, που από το δοκίμιο περνάει αβίαστα στο διήγημα και το αφήγημα και από εκεί τεχνηέντως στο παραμύθι –για την ακρίβεια στις παραμυθένιες ιστορίες. Και αποδέκτες των παραμυθένιων του ιστοριών δεν είναι μόνο τα παιδιά, αλλά και όσοι, ασχέτως ηλικίας, επιμένουν να συνομιλούν με το αγέραστο παιδί που κρύβουν μέσα τους σαν πράξη κρυπτικής αντίστασης στους χαλεπούς καιρούς μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, από την άποψη αυτή, που ο Πήτερ Παν και η ουτοπική Χώρα του Ποτέ Ποτέ είναι ο αγαπημένος καμβάς πάνω στον οποίο αρέσκεται να κινείται ο Θανάσης Δρίτσας, είτε φανερά είτε υπόρρητα, πρεσβεύοντας ότι η παιδική ηλικία είναι η κοινή υπερπατρίδα όλων των ανθρώπων απανταχού της Γης –πατρίδα εκκίνησης και συνεχούς επιστροφής».
Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention (EACP) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και επίσης διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC)

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ 2018
Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma. Ήταν ιστορικά ο πρώτος ευρωπαίος καρδιολόγος o οποίος κλήθηκε (invited speaker) να δώσει διάλεξη σε συνέδριο της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (EUROPREVENT, Geneva 2011) μέ θέμα: Μουσική και Καρδιά.
Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: Εικόνες-String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και eύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008). Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (PROTASIS MUSIC 2015).

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΟΥΛΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ 2009
Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010), Δύο Ποιητικοί Μονόλογοι (Μπαρτζουλιάνος 2017) και Το διακόνημα και το χειροτέχνημα (Παπαζήσης 2017), Η μουσική ως φάρμακο (εκδόσεις Παπαζήση 2018). Ακόμη με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004).
Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.

*Ο τελευταίος δίσκος του Θανάση Δρίτσα (Μάιος 2019) κυκλοφορεί ψηφιακά με τίτλο Thanassis Dritsas: A portrait in three colors (με οργανικά έργα για βιολί, τσέλο και πιάνο) και είναι διαθέσιμος στις μεγάλες διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες (Spotify, Amazon, Google play. Apple Itunes κλπ)

ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ CD 2004

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top