ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

Σε δίκη παραπέμπονται τέσσερα μέλη της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Μαζί τα φάγαμε

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τεσσάρων υπευθύνων της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» προτείνει ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σχετικά με υπόθεση χρηματοδοτήσεων την περίοδο 2005-2006, για δράσεις που παρέμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, να παραπέμψει σε δίκη για βαριές κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη, στον οποίο αποδίδεται βασικός ρόλος, την πρώην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη καθώς τους πρώην οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννη Πέτσο και Θεολόγο Μακρή.
Οι τέσσερις υπεύθυνοι για την δράση της ΜΚΟ κατά την επίμαχη περίοδο, είναι αντιμέτωποι κατά περίπτωση, με κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεσ, απιστία και ψευδή βεβαίωση.
Αντικείμενο της υπόθεσης, είναι ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΜΚΟ την επίδικη περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, για συγκεκριμένες δράσεις με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ, οι οποίες ωστόσο, κατά την δικογραφία, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου, είτε παρέμειναν ανολοκλήρωτες.
Σύμφωνα με την δικογραφία, η ΜΚΟ έλαβε ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε την διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων, και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες – από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Στους κατηγορουμένους καταλογίζεται ότι τελικώς, από την ΜΚΟ αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκ. ευρώ.
Η ΜΚΟ φαίνεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, οι δικαστικές αρχές δέχονται πως «ενσωματώθηκε παρανόμως» στην περιουσία του κ. Φουρλεμάδη, που είχε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της «Αλληλεγγύης».
Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρόταση του κάνει μνεία και άλλων χρηματοδοτήσεων δράσεων της ΜΚΟ για μικρότερα ποσά, που περιέχονται στην δικογραφία, όπως η κατασκευή μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
Η πρώην Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά την εισαγγελική πρόταση, «εκ της θέσεώς της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενό της Δ. Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκ. ευρώ». Οι δύο συγκατηγορούμενοί τους, «βεβαίωσαν ψευδώς – όταν έλαβαν εντολή ελέγχου από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως – πως το ποσό των 5,6 εκ. Ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ» ενώ αυτά «είχαν εξαφανιστεί».
Η παραπομπή ή μη των τεσσάρων κατηγορουμένων, θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που θα εκδώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top