ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2_

Η επιστροφή στην κανονικότητα «πνίγει» το λαϊκισμό

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΜΑΝΤΑΜ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΥΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το αναδιανεμητικό σύστημα στην Ελλάδα δεν πάει άλλο. Έχει ξεμείνει από λεφτά και κανείς δεν θα του δίνει δανεικά για να ενισχύεται η κατανάλωση. Προσλήψεις στο Δημόσιο δεν μπορούν να γίνονται όπως στο παρελθόν, πρώτον γιατί το κράτος έχει φρακάρει, δεύτερον γιατί αδυνατεί να πληρώνει, τρίτον δεν προσφέρεται για λοβιτούρες, τέταρτον αργά ή γρήγορα θα ψηφιοποιείται και τέλος θα πιεζεται να μειώσει τις δαπάνες του. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή της Ελλάδα στην ευρωζώνη συνεπάγεται υποχρεώσεις, οι οποίες αυτή τη φορά επιτηρούνται με αρκετή σχολαστικότητα. Άρα εκ των πραγμάτων η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει την παραγωγική της βάση για να έχει εισόδημα και να μπορεί να παρακολουθεί ταχύτητα μεταβαλλόμενες συνθήκες στον παγκόσμιο περίγυρό της.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΑΘ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ

Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή της Ελλάδα στην ευρωζώνη συνεπάγεται υποχρεώσεις, οι οποίες αυτή τη φορά επιτηρούνται με αρκετή σχολαστικότητα. Άρα εκ των πραγμάτων η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει την παραγωγική της βάση για να έχει εισόδημα και να μπορεί να παρακολουθεί ταχύτητα μεταβαλλόμενες συνθήκες στον παγκόσμιο περίγυρό της. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σ’ ένα περιβάλλον, στο οποίο θέλοντας και μη θα πρέπει να προσαρμοστεί και το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Και αυτό το τελευταίο δείχνει να καταλαβαίνει μεν ποια είναι η κατάσταση, αλλά να έχει προβλήματα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Ευλόγως. Οι διάφοροι κομματικοί στρατοί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και έως ότου την συνειδητοποιήσουν, πολλά πουλάκια έχουν… πετάξει. Οι συνθήκες άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα δεν είναι έτσι ιδιαίτερα εύκολες, γιατί χρήμα δεν υπάρχει, ενώ οι αγορές μετά τα παθήματα του 2008, είναι πολύ πιο προσεκτικές απ’ ότι στο ένδοξο καταναλωτικό παρελθόν.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, δεν έχουν πολλές επιλογές. Για να κυβερνήσουν χρειάζονται παραγωγή, άρα επενδύσεις και μικρότερες δημόσιες δαπάνες, ήτοι περιορισμό του κρατισμού. Περιττόν δε να τονιστεί ότι εκ των ουκ άνευ είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς της παραοικονομίας και της διαβρωτικής διαπλοκής. Και η αντιπολίτευση τι πρέπει να κάνει; Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι τα περιθώρια του λαϊκισμού του έχουν περιοριστεί. Κάθησε 52 μήνες στην εξουσία και όλοι γνωρίζουμε τι έκανε και ποιες πολιτικές εφάρμοσε.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ούτε γερμανοτσολιάδες, ούτε προδότες, ούτε μανταμ Μέρκελ, ούτε μνημόνια που καταργούνται με μια υπογραφή. Δεν υπάρχουν επίσης και οι προϋποθέσεις για την άσκηση πολιτικής βίας από τον πολιτικό βόθρο που γρήγορα ξεχείλισε όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα μνημόνια. Η ελληνική κοινωνία, με εξαιρέσεις βέβαια, δείχνει να είναι πολύ πιο ώριμη απ’ ότι ήταν πριν μια δεκαετία. Ο Αλ. Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό τα γνωρίζουν και οι κομματάνθρωποί του, ιδιαίτερα δε αυτοί που δεν έβαλαν και πολύ το χέρι στο μέλι της εξουσίας.

Κατά συνέπεια, η εκτίμηση μας είναι ότι το εξάμηνο που θα ακολουθήσει θα είναι σχετικά ήρεμο, γιατί ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ θα «ψάχνονται».

Το ίδιο θα συμβεί και στο Κίνημα Αλλαγής όπου η κυρία Φώφη Γεννηματά, δείχνει αποφασισμένη να κάνει κινήσεις που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση του κόμματος και την αντίστασή του στις προσπάθειες διεμβολισμού του που θα γίνουν από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Φώφη Γεννηματά, σε σειρά επαφών και συσκέψεων με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, δείχνει ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο κόμμα. Εκτιμά έτσι ότι πολύ σύντομα θα δεχθεί πιέσεις τόσο από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ με τα οποία είχαμε επαφή, εκτιμούν ότι η πίεση που θα δεχθεί το Κίνημα Αλλαγής με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο, θα είναι πολλαπλάσια αυτής που δέχθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στελέχωσε την κυβέρνησή του με αρκετά αξιόλογα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τελική έφοδο κατάληψής του. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει και σε έναν δεύτερο γύρο μεταγραφών στελεχών το φθινόπωρο. Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι κατάδηλο έτσι ότι η κυρία Φώφη Γεννηματά καλείται το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις, Η πρώτη αφορά την παρουσία του κόμματος στη Βουλή. Στη συζήτηση των νομοσχεδίων η Κοινοβουλευτική Ομάδα οφείλει να μεταδώσει μια συμπαγή εικόνα, καθώς αν υπάρξουν «παρατράγουδα» θα αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός χώρου που σταδιακά, όπως θα ήθελαν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, διαλύεται. Η δεύτερη αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Θα είναι μαχητική μεν αλλά προγραμματική και υπεύθυνη, η θα παρασυρθεί στα βράχια του πολακισμού και του αδιεξοδουλαϊκισμού;  Το ερώτημα πέρα από το ΚΙΝΑΛ αφορά και το σύνολο της κεντροαριστεράς.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top